Prima pagină » Stiri si curiozitati » Miracolul plantelor. O plantă valoroasă din antichitate a fost redescoperită după 2.000 de ani
Miracolul plantelor. O plantă valoroasă din antichitate a fost redescoperită după 2.000 de ani

Miracolul plantelor. O plantă valoroasă din antichitate a fost redescoperită după 2.000 de ani

18 sept. 2023, 14:39,
în Stiri si curiozitati

Planta „miracol” Silphium consumată de grecii antici, romani și egipteni, despre care se credea că a dispărut în urmă cu două mii de ani, a fost redescoperită recent în Turcia de un profesor. Pe vremuri, chiar înainte de ascensiunea Atenei și a Imperiului Roman, această plantă cu flori aurii era cel mai căutat produs din Marea Mediterană.

Se crede că planta cu flori aurii atașate de o tulpină groasă era zdrobită, prăjită, sotată și fiartă în scopuri medicinale, alimentare și chiar contracepționale. În timpul domniei lui Iulius Cezar, pe lângă aur, aproximativ 500 de kilograme din această plantă au fost stocate în comorile Imperiului Roman, iar puieții de silphion erau evaluați la același preț ca argintul.

Miracolul plantelor vindecătoare din Grecia Antică

Cronicarul roman Pliniu cel Bătrân susține în opera sa “Istoria Naturală” că „a fost găsită doar o tulpină” a plantei în secolul I d.Hr. „și a fost dată împăratului Nero”. Aceasta a fost ultima relatare documentată despre Silphium. Inspirați de relatările antice, exploratorii botanici au căutat permanent planta pe diferite continente, dar munca a fost zadarnică. În consecință, istoricii au considerat că dispariția acesteia este prima extincție înregistrată a unei specii de plante sau animale. În ciuda faptului că până de curând s-a crezut că aceasta dispăruse deja de multe, un cercetător de la Universitatea din Istanbul, Mahmut Miski, bănuiește că a redescoperit planta antică. El crede că Ferula Drudeana care crește pe Muntele Hasan este de fapt străvechea Silphium.

Potrivit unui raport al National Geographic, cercetătorul a descoperit că Ferula Drudeana are asemănări cu planta Silphion, deoarece îndeplinește criteriile din textele botanice vechi și seamănă cu imaginea plantei de pe monedele antice grecești. Cercetătorul a observat că ambele plante au aceeași rădăcină groasă ramificată și flori galbene. În plus, ambele au scopuri medicinale puternice. Ferula Drudeana are compuși anticancerigeni și proprietăți antiinflamatorii asemănătoare celor relatate a fi găsite în silphium. Chiar dacă Ferula Drudeana se găsește la aproximativ 1000 de kilometri de locul în care își avea originea în antichitate, potrivit lui Miski, ea a fost găsită în două locații din Turcia, care a fost cu mii de ani în urmă pământul grecilor antici. Una dintre aceste locații este Cappadocia.

Analizele efectuate arată compuși medicinali similari

Miski, care este specializat în farmacognozie, studiul medicamentelor derivate din surse naturale, a întâlnit prima dată planta modernă pe care o crede acum a fi silphium în timp ce desfășura cercetări postdoctorale. Primise un grant pentru a colecta specimene de Ferula, care face parte din aceeași familie cu morcovii, feniculul și pătrunjelul și are reputația de a produce mulți compuși noi care luptă împotriva bolilor.

În timp ce Miski studia plantele de pe Muntele Hassan, el a stabilit că acestea aveau 30 de metaboliți secundari care au proprietăți medicinale. Printre compuși se numără cele de combatere a cancerului, cele contraceptive și antiinflamatorii. Miski crede că analizele asupra plantei vor dezvălui existența a zeci de compuși de interes medical care nu au fost încă identificați. Pe Muntele Hassan, Miski a întâlnit și îngrijitori ai plantelor care l-au informat că oile și caprele sunt “pasionate” de aceste frunze, așa cum este menționat și în opera lui Pliniu despre silphionul antic.

Conform lui Pliniu, oile și caprele pășteau în pășunile în care creștea silphionul. Oile adormeau după ce o consuma, iar caprele începeau să strănute.

„Sucul acestei plante se numește «laser» și este foarte în vogă atât pentru scopuri medicinale, cât și pentru alte scopuri, fiind vândut la aceeași rată cu argintul. În ultimii mulți ani, însă, nu a fost găsit în Cirenaica”, este precizat în opera lui Pliniu despre miracolul plantelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`