Prima pagină » Local » Miracol pentru Alexia Tudose, fata de 15 ani grav rănită în accidentul din Pașcani! Dr. Paul Nedelea: „Un noroc a fost faptul că nu a mai prezentat și alte leziuni!” – VIDEO
Miracol pentru Alexia Tudose, fata de 15 ani grav rănită în accidentul din Pașcani! Dr. Paul Nedelea: „Un noroc a fost faptul că nu a mai prezentat și alte leziuni!” - VIDEO

Miracol pentru Alexia Tudose, fata de 15 ani grav rănită în accidentul din Pașcani! Dr. Paul Nedelea: „Un noroc a fost faptul că nu a mai prezentat și alte leziuni!” – VIDEO

18 dec. 2022, 15:13,
în Local

Un autocar care transporta 35 de persoane s-a răsturnat, în noaptea de vineri spre sâmbătă seara, la ieșirea din Pașcani. Implicați în accident au fost și 17 minori, cea mai grav rănită fiind o adolescentă în vârstă de 15 ani, Alexia Tudose. Pacienta a suferit o amputație completă la brațul stâng și o amputație incompletă la brațul drept.

Dr. Paul Nedelea, medic primar medicină de urgență la Spitalul Clinic „Sf. Spiridon” Iași, a coordonat intervenţia de la Paşcani. Acesta a precizat că pacienta a fost prima extrasă de la locul accidentului şi transportată la Spitalul Municipal Paşcani. Alexia a fost apoi preluată de echipajul de Terapie Intensivă Mobilă şi transportată către Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi. Fata a trecut printr-o operație care a durat circa 20 de ore, ambele sale brațe fiind replantate. Dr. Paul Nedelea a precizat că dacă nu se acționa cu rapiditatea, această intervenție n-ar fi fost posibilă.

Alexia Tudose a suferit o amputație bilaterală a membrelor superioare

În noaptea de vineri spre sâmbătă, un autocar s-a răsturnat la ieșirea din Pașcani spre localitatea Valea Seacă. În accident au fost implicate 35 de persoane, printre care se aflau și 17 minori. Cea mai grav rănită a fost Alexia Tudose, ambele sale braţe fiindu-i amputate.

 „Cea mai complicată victimă a fost pacienta de 15 ani, care avea o amputație bilaterală de membre superioare, pe stânga amputație completă, iar pe dreapta o amputație incompletă. Ea a fost prima extrasă de la locul accidentului și trimisă către Spitalul Pașcani, la Compartimentul de Primire Urgențe, unde a fost stabilizată, iar la momentul sosirii echipajelor de la Iași, respectiv echipajul de Terapie Intensivă Mobilă, a fost preluată imediat de către aceștia și dusă către Spitalul Sfânta Maria, unde a intrat imediat în sala de operație. Noi am ajuns la o oră după ce s-a întâmplat accidentul. Din ce au povestit colegii de la Serviciul de Ambulanță Județean și pompierii care s-au aflat din primul moment la locul accidentului, brațul stâng a fost găsit după câteva minute și a fost dus odată cu pacienta către Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Pașcani, iar ulterior transportat către Iași. Există chituri speciale pe fiecare mașină în care păstrăm membrele care au potențial de reimplantare, în condiții speciale, sterile, cu pungi de gheață speciale, astfel încât să poată fi replantate ulterior. Așa s-a întâmplat cu membrul superior stâng al pacientei de 15 ani, întrucât membru superior drept era încă atașat de corp”, a declarat dr. Paul Nedelea, medic primar medicină de urgență.

Dr. Paul Nedelea: „Pacienta era stabilă hemodinamic, era conștientă, deși nu-și amintea exact ce se întâmplase!”

Dr. Paul Nedelea a precizat că atunci când echipajul de Terapie Intensivă Mobilă din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” Iaşi a ajuns la Spitalul Municipal Paşcani, Alexia era stabilă hemodinamic, era conştientă, dar nu ştia ce i s-a întâmplat.

„În cazul unor amputații complete este foarte important să se facă cât mai rapid hemostaza, întrucât riscul de sângerare și exsanguinare efectivă este extrem de mare. Colegii care au fost la fața locului au reușit să facă hemostaza prin poziționarea unor garouri la nivelul bonturilor de amputație, astfel încât pacienta să ajungă în viață. De altfel, în momentul în care am ajuns noi, inițial am fost la locul accidentului, ulterior ne-am mobilizat și am mers către compartimentul de primire urgență, unde erau deja 12 persoane ajunse din accident, ulterior au mai ajuns încă 13, să-i ajutăm să facă față la numărul acesta mare de pacienți. La momentul la care am ajuns noi, pacienta era stabilă hemodinamic, era conștientă, deși nu-și amintea exact ce se întâmplase și nu-și dădea seama despre ceea ce se întâmplase cu ea, dar era stabilă hemodinamic și nu mai existau sângerări la nivelul bonturilor de amputație”, a adăugat medicul ieşean.

Dacă nu se acţiona cu rapiditate, replantarea braţelor nu ar fi reușit

Dr. Paul Nedelea a precizat că important în cazul Alexiei a fost faptul că nu a prezentat şi alte leziuni, care să-i complice starea, și să îngreuneze transportul său către Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi.

„Un noroc, dacă se poate spune așa, a fost faptul că nu a mai prezentat și alte leziuni, hemoragii interne, care să-i complice și mai mult starea, iar transportul ei către Iași timp de o oră a fost posibil doar prin menținerea hemostazei la nivelul bonturilor de amputație. A mai fost o pacientă transportată la Iași, care a ajuns la Spitalul de Pediatrie cu un traumatism craniofacial important. Din ce știu, starea sa este stabilă. Rapiditatea este cheia într-un astfel de caz, planul roșu este un eveniment deosebit, care se întâmplă rar, dar din păcate se întâmplă uneori și atunci ceea ce contează este rapiditatea cu care intervenim, rapiditatea în a evalua, în a trata pacienții și în ai transporta cât mai rapid către spitalele care trebuie, astfel încât să beneficieze de îngrijirile necesare cât mai rapid posibil. Particularitatea situației în care ne-am aflat în noaptea de vineri spre sâmbătă a fost faptul că ne aflam departe de Iași, care este centru universitar, undeva la Pașcani, unde există un spital municipal, însă cu siguranță nu puteau face față la un număr foarte mare de victime și de aceea am și intervenit încercând să transportăm cât mai rapid spre Iași pacienții critici. Fără acest lucru, replantarea nu ar fi reușit. Este important ca replantarea membrelor amputate să fie făcută cât mai rapid după momentul incidentului, astfel încât vascularizația membrelor să fie păstrată. Din fericire, pacienta a ajuns în circa o oră și jumătate, poate două, la Iași, și replantarea a fost posibilă”, a cochis dr. Paul Nedelea, medic primar medicină de urgență.

Datorită vitezei cu care s-a intervenit, Alexia Tudose îşi  putea folosi brațele în proporție de 85%, dar va avea nevoie de program susținut de recuperare și kinetoterapie-fizioterapie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *