Minunile Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

11 oct. 2022, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Local

An de an, pe 14 octombrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva. Ea este cu atât mai cinstită în Moldova, fiind considerată ocrotitoarea regiunii, deoarece moaștele sale sunt păstrate la Iași de peste 350 de ani. Acestea sunt un adevărat izvor de însănătoșire sufletească și trupească pentru toți care o iau drept mijlocitoare în rugăciunile lor către bunul Dumnezeu

Moaștele Sfintei Parascheva au fost așezate în Biserica Trei Ierarhi în data de 13 iunie 1641. Acestea au ajuns în Iași după ce domnitorul Vasile Lupu al Moldovei a plătit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol. Astfel, patriarhul Partenie I, împreună cu membrii sinodului, s-a hotărât să-i ofere domnitorului moldovean, drept re­cu­noștință, moaș­­tele Cuvioasei Parascheva „pen­­tru sfințirea și binecu­vântarea acelui loc al Bog­­daniei (n.r. – Țara Moldovei)”.

o imagine cu racla Sf.Parascheva

Moaștele sale sunt un adevărat izvor de însănătoșire sufletească și trupească pentru toți care o iau drept mijlocitoare în rugăciunile lor către bunul Dumnezeu

Sfânta Parascheva o împiedică pe o mamă să comită păcatul capital

o imagine icoana Sf.Parascheva

Moaștele Sfintei Parascheva au fost așezate în Biserica Trei Ierarhi din Iași în data de 13 iunie 1641

Datorită minunilor săvârșite de Sfânta Parascheva, an de an, sute de mii de pelerini din întreaga țară vin la Iași să se închine la racla cu moaștele sale. Încă din secolul al XVII-lea, s-a știut că moaștele Sfintei sunt făcătoare de minuni, însă vestea s-a răspândit în întreaga țară după ce, în noaptea de 26 decembrie 1888, de la o lumânare nesupravegheată a luat foc întreg paraclisul în care se aflau moaștele. Flăcările au topit racla de argint, însă nu s-au atins deloc de trupul Sfintei. În 1889, moaștele au fost mutate în Catedrala Mitropolitană, unde sunt depuse și astăzi. Sfânta a continuat însă să înfăptuiască minuni.

În anul 1950, o tânără studentă a fost diagnosticată cu leucemie. Boala tinerei a îngenuncheat întreaga familie, astfel că au căutat sprijin la moaștele Sfintei Parascheva. După două luni de rugăciuni rostite la raclă, tânăra s-a vindecat în mod miraculos și a putut să-și continue studiile, totul spre bucuria părinților săi.

Minunile săvârșite de Sfântă nu se opresc aici. În jurul anului 1955, o familie din Iași avea o grămadă de necazuri. Într-o seară, sătulă de atâtea probleme, mama a plecat de acasă. Familia a căutat-o o zi întreagă, însă fără succes. Disperat, tatăl a mers să se roage la moaștele Sfintei Parascheva, sperând ca soția sa să revină acasă. Întors acasă, bărbatul a continuat să se roage până când, în miez de noapte, speriată de moarte, femeia a bătut la ușă.

Fiind întrebată de soțul său unde a fost, i-a mărturisit:

„Diavolul mi-a dat în gând să mă sinucid. De aceea, m-am așezat pe linia trenului, aproape de Gara Nicolina. Dar, la orele opt seara, pe când venea un tren cu viteză, fiica noastră, îmbrăcată în alb, a venit la mine, m-a apucat repede și m-a aruncat afară de pe linie. Așa am scăpat de moarte și de osânda iadului”.

Auzind această poveste, bărbatul i-a spus soției sale că la ora aceea fiica lor deja dormea, iar el se ruga la Sfânta Parascheva. Astfel, cuplul și-a dat seama că rugăciunile închinate au fost cele care au protejat-o pe femeie.

o imagine cu racla Sf.Parascheva

În anul 1950, o tânără studentă la Iași, a fost diagnosticată cu leucemie. Boala tinerei a îngenuncheat întreaga familie, astfel că au căutat sprijin la moaștele Sfintei Parascheva

Rugăciunile la Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, vindecă neputințele trupești

 o imagine cu un barbat care se roaga

În fiecare an, credincioși din întreaga țară vin să se roage la racla cu moaștele Sfintei Parascheva, ocrotitoare Moldovei

În anul 1968, Catedrala Mitropolitană din Iași a fost vizitată de o femeie din Sofia, Bulgaria. Aceasta avea un fiu la facultate, în anul II, iar, dintr-o dată, băiatul și-a pierdut mințile. Starea sa ajunsese atât de gravă, încât trebuia ținut în cușcă. Deși femeia era foarte credincioasă, soțul său avea obiceiul de a-l blestema și înjura pe fiul lor.

Într-o noapte, mama credincioasă a visat o femeie îmbrăcată în negru, care i-a spus:

„Dacă vrei să fie sănătos copilul tău, să vii la mine.”

Neștiind cine i-a apărut în vis, femeia nu a făcut nimic. Peste două luni, visul s-a repetat, iar femeia a întrebat-o pe cea din vis cine este, astfel aflând că este vorba de Sfânta Parascheva din Iași.

Ajungând la moaștele Sfintei, femeia s-a rugat cu lacrimi, îndelung, și a lăsat și un pomelnic. Peste un an, s-a întors, mulțumind pentru însănătoșirea deplină a băiatului ei.

La un moment dat, o soție, necăjită pentru că soțul ei avea chipul plin de niște bube urâte și dureroase, a venit să se roage Cuvioasei Parascheva. Mulți doctori încercaseră să-i găsească leac, dar tratamentele prescrise nu făceau decât să înmulțească bubele și durerile bărbatului. Rugându-se cu lacrimi Cuvioasei, femeia a lăsat preotului un pomelnic și a atins de moaștele Sfintei o batistă curată, pentru soțul ei. Când a ajuns acasă, a așezat-o pe chipul plin de bube al soțului. Durerile s-au potolit și, în mai puțin de o săptămâna, bubele s-au uscat și au dispărut.

În fiecare an, credincioși din întreaga țară vin să se roage la racla cu moaștele Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Unii nădăjduiesc ca Sfânta să le aducă liniște sufletească sau însănătoșire trupească, în timp ce alți vin să-i aducă mulțumire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *