Procurorii au decis să schimbe încadrarea juridică a faptelor imputate adolescentului de 16 ani implicat în accidentul mortal din parcarea de lângă parcul Pantelimon, transformând-o într-o acuzație de omor.
Conform comunicatului de presă, „în legătură cu dosarul referitor la incidentul din parcarea Parcului Pantelimon din București, petrecut pe 28.07.2024 și soldat cu decesul unui minor și rănirea gravă a altuia, (…) în urma probelor colectate, la data de 29.08.2024, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor imputate inculpatului minor, în vârstă de 16 ani, din infracțiuni de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul fără permis și părăsirea locului accidentului, în infracțiuni de omor, tentativă de omor, conducerea unui vehicul fără permis și părăsirea locului accidentului.”
Cum s-a produs accidentul
Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul București, la data de 28.07.2024, în jurul orei 19:31, minorul de 16 ani a condus un autoturism pe aleea de acces a parcării parcului Pantelimon, situată paralel cu șos. Gării Cățelu, în apropierea intrării în parc. În timpul manevrei, a pierdut controlul vehiculului, lovind trei mașini parcate, iar una dintre acestea a fost proiectată într-un al patrulea vehicul. În urma acestor coliziuni, mașina a lovit doi copii, un băiat de 9 ani și sora lui de 7 ani. Băiatul a murit pe loc, iar fetița a suferit răni grave, inclusiv amputarea unui picior, fiind prinsă sub partea frontală a autoturismului. Medicii au evaluat leziunile suferite la 95-100 de zile de îngrijiri medicale.
După accident, minorul și pasagerul său au fugit de la locul faptei, predându-se ulterior poliției în aceeași seară. Investigațiile au arătat că autoturismul era condus inițial de un major, care, deși știa că adolescentul nu are permis de conducere, i-a cedat volanul, rămânând pe locul pasagerului.
Astfel, tânărul a condus aproximativ 145 de metri fără a avea permis și fără abilități de conducere, fiind distras de un apel video și inhalând protoxid de azot dintr-un balon, un gaz cunoscut pentru efectele sale euforice.
Motivarea schimbării încadrării
Pentru a justifica schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă în omor, procurorii au argumentat că modul de acțiune al minorului reflectă o indiferență față de consecințele posibile ale acțiunilor sale, acceptând riscul producerii decesului sau rănirii grave a unei persoane. Astfel, în ciuda faptului că nu avea permis de conducere, nu era atent la drum și se afla sub influența protoxidului de azot, minorul a continuat să conducă într-o zonă frecventată de pietoni, acceptând riscul unor consecințe grave. Deși nu a intenționat în mod direct producerea decesului, acțiunile sale au fost considerate ca fiind săvârșite cu intenție indirectă.
Cercetările în acest caz continuă sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București și a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Omoruri și Brigada Rutieră.