Prima pagină » Titlurile zilei » Minoră luată pe sus de asistenții sociali din Iași! Un e-mail a distrus destinul fetiței! Mama plânge în Germania, iar familia este amenințată cu dosare penale – FOTO, VIDEO

Minoră luată pe sus de asistenții sociali din Iași! Un e-mail a distrus destinul fetiței! Mama plânge în Germania, iar familia este amenințată cu dosare penale – FOTO, VIDEO

26 ian. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Titlurile zilei

O familie din județul Iași este revoltată din cauza măsurilor luate de reprezentanții DGASPC Iași. Deși a primit o procură specială de la notar prin care a obținut tutela asupra fetiței de 3 ani, familia a fost nevoită să o lase în grija asistentului social. Un e-mail trimis la începutul lunii decembrie 2020 a generat scandalul

O fetiță de trei ani a ajuns în grija angajaților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași. Radu Constantin Onofrei a luat sub tutela sa o fetiță după ce mama ei a plecat în Germania să lucreze. Bărbatul o cunoștea pe mama fetei de mai mulți ani, fiind vecini în satul Uricani, comuna Miroslava, județul Iași. Ba mai mult, ieșeanul și soția acestuia au sprijinit-o pe tânăra plecată în străinătate încă de când avea 11 ani. Deși a obținut o procură specială pentru minoră, în luna iulie 2020, care îi conferea împuternicire totală, pe data de 16 decembrie 2020, copila a fost luată de către asistentul social.

Conform spuselor bărbatului, mătușa, dar și bunica fetei, au vrut să preia tutela minorei, deși nu aveau acest drept. Aceste informații au fost transmise către DGASPC, moment în care asistenții sociali au demarat o anchetă socială. În consecință, surprinzător, minora de 3 ani a fost plasată altei familii. Radu Constantin Onofrei mai are în grijă 3 copii minori. Acesta a fost obligat să ducă fetița de 3 ani la cea mai apropiată secție de Poliție din comuna Miroslava, județul Iași, zonă unde are și domiciliul.

Procura specială obținută de bărbat nu a fost luată în considerare atunci când fetița a fost luată în plasament

Radu Constantin Onofrei povestește cum a ajuns să trimită e-mail-ul care i-a luat fetița de lângă el. Cu procura de la notar în mână, ieșeanul se întreabă cum s-a putut ajunge la asemenea măsuri doar din cauza unui mesaj.

„Am procura valabilă trei ani de zile, eliberată în iulie 2020. Familia din partea fetei, bunica și cu mătușa fetei ne amenință mereu, deși știu că noi am avut grijă și de mama fetei și cred că ele au trimis o sesizare și la DGASPC Iași. Eu am copii în casă și am spus că m-am săturat să tot primesc amenințări cu bătăi și multe altele. Am vrut doar să se rezolve situația. Eu nu am cerut bani, nu am nevoie de ei. În e-mail poate nu m-am exprimat corect, nu știu ce au înțeles ei, să fie și vina mea că m-am exprimat greșit, poate la nervi. DGASPC Iași a făcut anchetă în luna mai și i-au spus soției mele că totul este bine. După ce am trimis acel e-mail, la câteva zile, au venit și, fără să asculte ce avem de spus, au luat-o de la noi.

Avem condițiile, am primit acordul că pot să o țin, mama a semnat pentru a primi tutela pe trei ani pentru fetiță. Vreau să o aducă înapoi și să nu se mai procedeze așa cum au făcut-o. Nu am fost ascultați deloc. Soția mea a plâns. Când i-am arătat procura doamnei Marcela Ailenei, de la DGASPC Iași, a aruncat-o pe jos. Eu am din ce trăi, am casa mea și primesc o pensie de peste 2.550 de lei, iar soția lucrează la stat, are job stabil”, poveștește Radu Constantin Onofrei, ieșeanul care a avut în grijă fetița de trei ani.

Familia va merge chiar și în instanță pentru a o primi înapoi pe fetiță

Mama fetei a fost de mai multe ori în Germania la muncă. Ultima dată când a dorit să plece, a semnat chiar și o procură prin care îl împuternicește pe Constantin Onofrei. Tânăra era minoră când a născut, avea doar 17 ani, și încă de atunci a fost sprijinită de bărbat și de soția acestuia. Chiar dacă mai au alți trei copii, ieșenii au fost dispuși să se ocupe și de copila care era atunci a unei mame minore.

„Înainte de Revelion s-a luat abuziv o fetiță, pe care o aveam în grijă, din casa familiei mele. Am procură specială, a fost luată fără niciun motiv de abuz, neglijență și așa mai departe, doar cu vorbe și cu forța. Au luat-o pe sus pe fetița de 3 ani, pe care am crescut-o noi de la o lună, două și nimeni nu știa nimic. Nu se poate așa ceva, oameni răi sunt pe pământul ăsta, greutăți, necazuri, dar nu se procedează așa din partea unei instituții. Noi am avut grijă de ea și este ca și copilul nostru.

Voi face și plângere penală pentru abuz de putere contra copilului meu de 3 ani, celor de la DGASPC Iași și poliției din Miroslava. Mi-a zăpăcit băiețelul, l-a terminat psihic, are doar trei ani și timp de două săptămâni de când a fost luată această fetiță n-am fost oameni cu el. Am încercat să lăsăm așa situația, dar totuși voi merge până la capăt, până în pânzele albe o să lupt să o aducem înapoi. Cei de la DGASPC Iași se joacă cu sufletul oamenilor și al copiilor”, spune ieșeanul.

Mama fetei va reveni acasă din Germania abia peste două luni

Cu gândul că totul a fost o neînțelegere și că situația se va rezolva până la final, ieșeanul povestește că a încercat să ia legătura cu reprezentanții DGASPC Iași. Fără succes însă. Ba mai mult, soții povestesc că nu li s-a permis să ia legătura cu fetița pe care au crescut-o de la câteva luni și că cu greu au aflat unde se află în acest moment. Mama fetei le-a spus că se va întoarce acasă până la sfârșitul lunii martie 2021. Ea îi roagă să fie trecută cu domiciliul tot la cei doi ieșeni, pentru a putea primi fetița înapoi când se va face o altă anchetă. Cei doi soți speră ca până în luna martie situația să se rezolve. Reprezentanții DGASPC Iași spun că doar mama fetei ar mai putea cere să o primească înapoi.

„Am sunat la DGASPC Iași ca să intru în audiență, dar au spus că nu se intră cu domnul director, fiindcă e pandemia COVID-19. Eu am scos-o din spital, eu am dat cu subsemnatul pentru a ieși din spital mama fetei, fiindcă era minoră. Nouă ni s-a reproșat că nu am educat-o și a făcut un copil, dar ea are o mamă, nu este vina noastră că a făcut ce a făcut.

Am luat legătura cu mama și știe situația și ea vrea ca noi să avem grijă de fetiță. Nu am fost anunțați de nimeni de la DGASPC Iași de ce face, unde este. Au promis că ni sa va comunica, că va fi ceva proces în termen de 6 luni, am mai mult de o lună de când au luat-o și nu s-a întâmplat nimic. Pe baza unei foi alb-negru, semnată de câțiva reprezentanți DGASPC Iași, au luat-o”, mai adaugă bărbatul.

Reprezentanții DGASPC Iași spun că ieșeanul a cerut prin e-mail ca fetița să fie luată din grija lui

Sunați de reporterii BZI, reprezentanții DGSPC Iași dau vina pe Constantin Onofrei, care a scris în e-mail-ul adresat instituției că nu mai dorește să se implice în creșterea fetei. O anchetă socială a stabilit ulterior că familia nu are condițiile necesare și nici capacitatea de a o îngrji pe minoră.

„S-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență, pentru neglijență, lipsa supravegherii părintești. Domnul care a reclamat aceste lucruri a trimis pe data de 6 decembrie 2020 un e-mail prin care a spus printre altele că nu mai dorește să se implice în creșterea fetei de trei ani. S-a făcut o anchetă și s-a stabilit că nu au posibilitatea să se ocupe de îngrijirea minorei. Dispoziția a fost eliberată pe 16 decembrie și acum fetița este bine, în siguranță. Toate aceste măsuri se fac pe baza unei hotărâri judecătorești care stabilește ceea ce trebuie făcut în astfel de cazuri. Mama a spus că se va întoarce acasă și așteptăm atunci să vedem dacă dorește și dacă o poate îngriji corespunzător, realizând o altă anchetă în urmă căreia se va decide”, declară reprezentanții DGASPC Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *