Prima pagină » Actualitate » Ministrul Stelian Ion, reacţie după ce magistraţii au ameninţat că vor bloca activitatea: „Le transmit salutări tuturor”
Ministrul Stelian Ion, reacţie după ce magistraţii au ameninţat că vor bloca activitatea: „Le transmit salutări tuturor”

Ministrul Stelian Ion, reacţie după ce magistraţii au ameninţat că vor bloca activitatea: „Le transmit salutări tuturor”

04 mai 2021, 10:24,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Marţi, 4 mai 2021, magistraţii din România ameninţă că vor bloca activitatea din cauza sporurilor şi salariilor mici. Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a avut o primă reacţie astăzi după ce reprezentanţii instanţelor din ţară cer reducerea cheltuielilor pentru a nu picheta.

La sosirea la Minister, marți dimineață, Stelian Ion a transmis, foarte calm, că îi salută pe toți magistrații români, fără să precizeze ce măsuri se vor lua pentru evitarea blocajelor.

Ministerul Justiției a rămas fără bani

Ministrul Stelian Ion a transmis faptul că se vor revizui toate sporurile și salariile. Deşi nu suntem nici la jumătatea anului, deja Ministerul Justiției anunţa că a rămas fără bani. Magistrații ar putea să nu mai primească salariile restante, iar instanțele riscă să rămână fără bani în acest an.

Stelian Ion a trimis o adresă către mai multe instanțe din România prin care transmitea că s-au efectuat cheltuieli mult prea mari până în lună martie a anului 2021. Mai precis, magistraţii ar fi cheltuit mai mult de 25% din creditele bugetare și le cere să facă economii, pentru că riscă instanțele să rămână fără bani și să nu poată plăti salariile restante.

Ministrul Justiției spune și că se vor reanaliza și revizui toate sporurile și salariile.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, le recomandă magistraților să fie economi

Potrivit primei adrese trimisă de ministrul Stelian Ion pe data de 21 aprilie 2021, s-a înregistrat un grad ridicat de folosire a creditelor bugetare aprobate. Ministrul Justiţiei afirmă faptul că acest nivel a ajuns la 25% iar menţinerea acestuia duce în mod automat la insuficiența fondurilor aprobate în buget în raport cu necesităţile de finanţare. Adresă a fost trimisă judecătorilor Curţilor de Apel şi a Tribunalelor din România.

”Din analiza datelor operative, prin execuţia bugetului de stat, la nivelul lunii martie 2021 se înregistrează un grad de utilizare a creditelor bugetare aprobate la titlul , de peste 25%, iar menţinerea acestui ritm poate genera riscul ca fondurile aprobate în buget să fie insuficiente în raport cu necesităţile de finanţare”, a transmis Stelian Ion.

Nu sunt fonduri pentru plata salariilor restante

De altfel, o altă adresă arată faptul că nu sunt asigurate destule fonduri pentru plata drepturilor salariale restante.

”Nu au fost asigurate fonduri pentru plata drepturilor salariale restante, stabilite prin hotărâri judecătoreşti, acte administrative” sau OUG nr.3/2019, informează Mediafax.

Vinovaţii pentru excesul bugetar vor fi traşi la răspundere

De altfel, reprezentantul Guvernului Partidului Național Liberal trage un semnal de alarmă şi susține, tot printr-o adresă faptul că dacă salariile judecătorilor exced prevederile legale, prin unele cheltuieli peste limita creditelor de angajament aprobate, iar negreșit vinovaţii vor fi traşi la răspundere.

”Angajarea şi utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decât cele aprobate atrag răspunderea celor vinovaţi, în condiţiile legii”, a conchis ministrul Justiției.

Plângere penală împotriva ministrului Stelian Ionî

Laura Vicol, deputată în cadrul Partidului Social Democrat, a anunțat, vineri seara, 30 aprilie 2021, după imaginile cu evacuarea pacienților de la Spitalul Foișor din Capitală, că va depune două plângeri penale. Prima îl vizează pe ministrul Justiției, Stelian Ion, iar a doua îl vizează pe Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, ambii de la USR-PLUS.

”Luni voi depune o plângere penală împotriva ministrului Justiției și împotriva acestui pseudo-ministru al Sănătății care omoară oameni. Să văd oameni dezbrăcați, la această oară, oameni băgați pe bancheta din spate, oameni nedeplasabili… E momentul să plece toți acasă.”, a declarat Laura Vicol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`