Prima pagină » Actualitate » Ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu, despre purtarea măștii în timpul orelor de sport
Ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu, despre purtarea măștii în timpul orelor de sport

Ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu, despre purtarea măștii în timpul orelor de sport

10 feb. 2021, 12:04,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Ministrul Educației și Cercetării, Sorin Mihai Cîmpeanu, a discutat despre propunerea sa pentru Ministerul Sănătății în legătură cu desfășoarea orelor de educație fizică. De asemenea, oficialul precizează faptul că elevii ar fi obligați să poarte masca de protecție de la vestiar până la locul unde se desfășoară activitățile fizice.

„În această dimineață am cerut o situație cu privire la practicile europene”, a transmis ministrul Cîmpeanu, întrebat despre purtarea măștii de protecție la orele de educație fizică. „Austria nu solicită purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică. Belgia nu solicită, Bulgaria nu solicită, Estonia nu solicită, Finlanda nu solicită, Suedia nu solicită. Franța nu solicită, dar are precizarea că orele de sport se desfășoară exclusiv în spații exterioare”, a precizat ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu.

Ce state solicită purtarea măștii de protecție până la locul unde se desfășoară activitățile fizice

Potrivit informațiilor furnizate de ministrul Educației și Cercetării, Mihai Sorin Cîmpeanu, a transmis miercuri, 10 februarie 2021, faptul că state precum Bulgaria, Austria, Estonia, Finlanda, Suedia, Franța nu solicită purtarea măștii de protecție în timpul desfășurării orelor de sport. Doar Luxemburg a solicitat aplicarea acestei măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului. De asemenea și în Venetto, o regiune din Italia a luat această decizie care este în curs de actualizare.

„Luxemburg solicită purtarea măștii de la vestiar până la locul unde se derulează activitățile fizice, iar mai apoi, după încheierea orei de sport în care nu se solicită, portul măștii este obligatoriu de la locul în care s-au derulat activitățile fizice la vestiare. Am găsit un singur exemplu în Europa, într-o regiune din Italia, Venetto, în care se solicită purtarea măștii, dar și acolo decizia este în curs de actualizare. Vă repet, informarea este oficială, venită de la reprezentanții de la Bruxelles”, a continuat el, spunând că răspunsul său va fi propunerea oficială pentru Ministerul Sănătății, mai exact situația din Luxemburg.

Dacă părinții nu doresc testarea copiilor, aceștia nu vor putea veni la școală

Ministrul Educației și Cercetării, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, 8 februarie 2021, faptul că formularul de consimţământ în ceea ce privește testarea elevilor care prezintă simptome specifice infectării cu virusul SARS – COV – 2 nu este obligatorie. Dar, copiii ai căror părinți nu sunt de acord cu acest aspect, nu vor putea reveni la școală pentru o perioadă de cel puțin 14 zile.

„Nu este obligatorie nicidecum completarea acestui formular la începerea semestrului 2. El trebuie să fie completat atunci când un elev are simptome specifice acestei boli. Doar atunci părintele este pus în faţa nevoii de a completa formularul, doar atunci. (…) Părintele nu este obligat să completeze acest formular. Nici un părinte nu este obligat, nu poate fi obligat. El trebuie să completeze doar atunci când elevul are simptome şi completarea se face cu: sunt de acord sau nu sunt de acord. Nimeni nu poate impune şi nu şi-a propus să impună să impună acest lucru”, a declarat ministrul Educaţiei și Cercetării, luni seară.

Sorin Cîmpeanu, în prima zi de școală

Sorin Cîmpeanu a vorbit despre prima zi de școală în care copiii au revenit în bănci. Sorin Cîmpeanu a declarat tot luni că  nu s-au identificat probleme în școli pentru moment. Ministrul consideră că problemele legate de distanțarea socială sunt întâlnite mai degrabă în mijloacele de transport în comun decât în clase.

„Distanțarea minimă recomandată este de minim un metru. Pentru a nu bloca întreg procesul am precizat în ordinul comun de ministru Educație – Sănătate că acolo unde nu este posibil se vor face eforturi pentru a se asigura distanța maxim posibilă. Aș vrea să vă spun că în școli nu s-au identificat focare, mai degrabă sunt probleme cu distanțarea fizică în mijloacele de transport în comun, spre exemplu, decât în școli”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *