Prima pagină » Actualitate » Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că România va avea 4 miliarde de euro din PNRR pentru educație
Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că România va avea 4 miliarde de euro din PNRR pentru educație

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că România va avea 4 miliarde de euro din PNRR pentru educație

26 mai 2021, 13:29,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Ministrul Educaţiei și Cercetării, Sorin Mihai Cîmpeanu, a transmis miercuri, 26 mai 2021, faptul că România va avea pentru educaţie nu mai puțin de 4 miliarde de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dintre aceştia peste 3,6 miliarde de euro pentru proiectul „România Educată”.

„Avem şi o serie de oportunităţi – finalizarea proiectului de viziune România Educată. Va trebui să începem foarte rapid consultările pentru operaţionalizarea măsurilor asupra cărora vom cădea de acord în scurt timp atunci când vom avea dezbateri finale pe proiectul România Educată. Va trebui să avem resurse. Din fericire, alături de bugetul naţional, (…) avem şi această oportunitate a PNRR care trebuie să se constituie într-un suport financiar care să facă diferenţa, care să genereze acea ruptură de ritm din perspectiva schimbărilor pe care le considerăm atât de necesare fiecare dintre noi şi despre care vorbim. (…)

Apreciez foarte mult că a existat înţelegere să creştem alocarea de la 1 miliard de euro din total PNRR la ceea ce avem acum şi când spun acum înseamnă acum în aceste minute, ore, zile, pe masa negocierilor cu Comisia Europeană 4 miliarde de euro. De la unu la patru miliarde de euro. Dintre care pot deja să îmi asum această afirmaţie – cele 3,6 miliarde vor rămâne sub tutela România Educată”, a afirmat ministrul.

O sumă importantă din PNRR, alocată învățământului superior

Conform declarației ministrului Educaţiei, o componentă importantă din această sumă este destinată învăţământului superior.

„Va trebui să vedem împreună cum reuşim să utilizăm mai eficient aceste resurse care, spre exemplu, trebuie să susţină universităţile în a susţine studenţii pentru pregătirea în vederea meseriilor emergente. Trebuie să susţină universităţile pentru partea aceasta, acest concept de digitalizare, dar care în practică se pune mult mai greu decât poate părea la prima vedere”, a mai susţinut Sorin Cîmpeanu în deschiderea Conferinţei Naţionale „Învăţământul superior din România, competitiv în noul Spaţiu European al Educaţiei” organizată de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România în parteneriat cu Consiliul Naţional al Rectorilor şi sub egida proiectului „România Educată”.

Consilierul prezidenţial Ligia Deca a declarat astăzi că discuţiile la documentul „România Educată” sunt într-un stadiu extrem de avansat, iar în această vară va avea loc o „dezbatere politică şi socială finală”.

„Discuţiile care se află într-un stadiu foarte avansat înspre finalizare vizavi de documentul România Educată, care în această vară se va regăsi într-o perioadă de dezbatere politică şi socială finală, în aşa fel încât din toamnă el să reprezinte o bază pentru reforme atât legislative, cât şi pentru sprijin concret financiar atât din surse europene, cât şi din surse naţionale. (…) Este remarcabil faptul că România reuşeşte nu doar să preia din priorităţile europene şi să încerce să le aducă cât mai aproape de nevoile sistemului naţional şi să facă reformele necesare pentru a continua această integrare în familia europeană, dar reuşeşte şi să dea tonul în anumite direcţii”, a susţinut Deca.

Istvan Jakab: „UE va crea un spatiu european al educației”

Mai mult decât atât, șeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Istvan Jakab, a adăugat că Uniunea Europeană va crea un spaţiu european al educaţiei prin care se doreşte cooperarea între statele membre ale UE pentru a îmbogăţi în continuare calitatea şi incluzivitatea sistemelor naţionale de educaţie şi formare.

Oficialul a menționat că, potrivit cifrelor din „Monitorul Educaţiei şi Formării 2020”, cheltuielile României pentru educaţie rămân „printre cele mai scăzute” din Uniunea Europeană.

„În 2018, echivalentul a fost în jur de 3,2% din PIB. (…) Un alt aspect în Monitorul Educaţiei şi Formării este faptul că, deşi cererea de competenţe specializate este în creştere, numărul absolvenţilor de studii superioare este scăzut. (…) Potrivit cifrelor Eurostat pentru 2019 25,8% dintre români cu vârste între 30-34 de ani aveau o diplomă universitară. Un număr semnificativ mai scăzut decât media Uniunii Europene, de 40%”, a arătat Istvan Jakab.

Reamintim faptul că în aceste momente Florin Vasile Cîțu, premierul României, prezintă Planul Național de Redresare și Reziliență în Parlament.

Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
redactia.ro
Povestea tragică a lui Mihai, tânărul care la 16 ani avea grijă singur de frații lui. Adolescentul a murit după ce a fost strivit de o cracă
Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
a1.ro
Ramona Olaru, vacanță de poveste. Mulți români își doresc să ajungă acolo. Ce a vrut neapărat să facă
Playtech.ro
Ne aşteaptă vremuri grele! Ce se întâmplă, în România, după taxele lui Trump. Analiza îngrijorătoare a unui profesor de economie
observatornews.ro
"Ţinutul tinereții veșnice", unde 1 din 10 locuitori trăiesc până la 100 de ani. Toți mănâncă acelaşi lucru
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
SIE face angajări. Cum arată testul pentru concurs
SportpeSurse
Ciolacu a semnat actul prin care maghiarii din România își freacă mâinile de bucurie
Playtech.ro
Cine are dreptul să verifice asociația de proprietari și când se poate face un control
Dailybusiness.ro
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat decrete pe bandă rulantă. Cum se schimbă viaţa românilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Romina Gingașu, primele declarații despre divorțul de Piero Ferrari. Anunțul făcut după opt ani de relație
redactia.ro
Cine e Adelin Petrișor, omul care a înnebunit România cu filmulețele de pe Tiktok. Omul și-a renovat casa din donații, iar certurile dese cu concubina sa sunt urmărite de sute de mii de oameni
ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 aprilie 2025
05 aprilie 2025