Prima pagină » Actualitate » Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, vrea să schimbe regulamentul carantinei! Iată ce a declarat
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, vrea să schimbe regulamentul carantinei! Iată ce a declarat

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, vrea să schimbe regulamentul carantinei! Iată ce a declarat

22 mart. 2021, 09:43,
George Cristian, în Actualitate

Vocea ministrului Sănătăţii, secretarul de stat Andreea Moldovan a declarat că ministerul condus de Vlad Voiculescu vrea să schimbe regulamentul carantinei. Aceasta a declarat pentru Digi24 că sunt localităţi în care rata de infectare este una mică din prisma faptului că nu se testează suficient de mult. Din aceste considerente ar trebui luat în calcul rata de ocupare a spitalelor.

Luni, 22 martie 2021, Ministerul Sănătăţii va ave o rundă de consultări cu DSP și INSP pentru a stabili dacă aglomerarea spitalelor şi rata de pozitivare pot fi luate în calcul atunci când vorbim despre o posibilă carantinare.

Rata de ocupare a spitalelor ar putea fi luată în calcul atunci când se decide carantinare

În momentul de față, Andreea Moldovan susţine că anumite calcule sunt făcute incorect. Din aceste considerente, Moldovan consideră că indicatorii precum rata de pozitivare sau ocuparea spitalelor şi a terapiilor intensive ar trebui să fie decisive atunci când vorbit despre decizia de carantinare a unei localităţi.

„Ce vrem să discutăm este că această grilă de carantinare, sau punctaj de carantinare, să fie făcută corect, fără echivoc, să ia în calcul niște indicatori care chiar să aibă impact asupra deciziei. De exemplu, există un indicator al saturației, al încărcării secțiilor de terapie intensivă, care are un punctaj destul de mic. Aici, dacă vezi că ai 1400 locuri de terapie și o mare parte sunt ocupate, e un moment de alarmă total”, a spus Moldovan.

Imaginea corectă a ratei de infectare este, conform Andreei Moldovan, atunci când se efectuează 500 de testări la 10.000 de persoane. Din aceste considerente sunt judeţe în care indicele nu este respectat, susţine secretarul de stat din Ministerul Sănătății.

„De asemenea, mi-aș dori să introducem și un indicator care să ne arate gradul de testare, pentru că noi știm că ne-ar trebui cam 500 teste la 10000 de oameni ca să ne putem face o imagine semnificativ statistică a ceea ce se întâmplă în populație. Or, sunt județe unde nu avem acest număr de teste”, a adăugat ea.

Scandal pe carantinarea Timisoarei

Înainte de a se impune carantinarea Timisoarei a izbucnit un scandal intre oficiali. De exemplu, primarul Timisoarei, Dominic Fritz era pentru carantinare în timp ce președintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica s-a opus acestui lucru. Scandalul a escaladat atunci când, în pofida faptului că perioada de carantinare se sfârşise. autorităţile centrale, Raed Arafat și Vlad Voiculescu au decis să mai prelungească carantina cu 72 de ore.

„Ca urmare a situației existente în perimetrul format din raza administrativ-teritorială a municipiului Timișoara și a comunelor limitrofe, unde rata de incidență este ridicată, iar în baza datelor furnizate de CNCCI, gradul de ocupare a paturilor COVID ATI în județul Timiș, a atins capacitatea maximă, în vederea limitării riscului ridicat de transmiterea a Coronavirusului SARS-CoV-2 printre comunitățile vizate, s-a stabilit prelungirea carantinei pentru încă 72 ore pentru ariile teritoriale din Județul Timiș, respectiv, municipiul Timișoara și comunele Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc, Dumbrăvița, cu aplicabilitate imediată din data de 22.03.2021, ora 00:00.

Această decizie a fost luată prin Ordin al Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, în urma consultării cu conducerea Ministerului Sănătății, dată fiind lipsa întrunirii numărului minim de voturi care să permită adoptarea unei hotărâri a CJSU Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *