Prima pagină » Actualitate » Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, declaraţii despre parlamentarii care neagă coronavirusul
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, declaraţii despre parlamentarii care neagă coronavirusul

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, declaraţii despre parlamentarii care neagă coronavirusul

08 iul. 2020, 23:00,
George Cristian în Actualitate

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a oferit o serie de declaraţii despre parlamentarii care neagă existenţa coronavirusului. În cadrul unui interviu la un post de televiziune, ministrul Sănătăţii se plânge de amestecul politicului în domeniul medical. Acesta susţine că acest lucru nu este normal şi sistemul medical ar trebui să fie lăsat în afara politicii

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru despre parlamentarii care neagă existenţa coronavirusului

Prezent în platoul unei emisiuni televizate, ministrul Sănătăţii îşi exprima supărarea faptului că politicul se implica în sistemul medical. Acesta susţine că influenţa politicului s-ar fi văzut prin declararea Curţii Constituţionale din România ca drept neconstituţionale măsurile de carantină, izolare sau internare obligatorie. Acesta explica faptul că, în contextul legislativ actual, medicul este neputincios pentru că nu poate internat bolnavii care au COVID-19.

„În acest moment avem doar componenta medicală care își face cu brio datoria și în aceste condiții în care legal pârghiile nu le mai avem. Nu mai avem legal posibilitatea de a menține un pacient cu o boală transmisibilă cum este infecția cu SARS-COV-2, să-l ținem internat, nu mai avem pârghia să-l ținem în izolare nu mai putem institui carantina.

Și atunci nu facem decât să tratăm un pacient care se prezintă, la unitatea de primire urgențe, să-l internăm, fiind un caz de o gravitate medie-severă, și atunci nu avem refuzul pacientului de a se interna, să-i facem recomandările la un moment dat când situația lui este mai bună și nu mai vrea să stea în spital, îi spunem ce poate urma acasă, să-l facem să înțeleagă că ar mai trebui să stea internat, dar nu ne putem opune dorinței lui, să-i spunem ce tratament ar mai fi trebuit să mai urmeze pe parcursul internării, să-i facem recomandările dacă totuși vrea să plece acasă, să-i amintim că dacă în cadrul unei anchete este găsit ca fiind cel care a transmis această infecție intră sub incidența codului penal art 352, să anunțăm DSP-ul și medicul de familie că am externat un caz pozitiv, nevindecat. Ca medic simt această lovitură a polițicului ca pe o ingerință într-un act medical”, a declarat Nelu Tătaru, la Realitatea Plus.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, prezintă câteva cifre care ar putea însemna un dezastru

Conform ministrului Sănătăţii, după decizia Curţii Constituţionale de a desfiinţa obligativitatea carantinarii, zeci de mii de persoane suspecte de coronavirus au ieşit din carantina. Acesta a explicat la Realitatea Plus faptul că 30.000 de persoane au părăsit izolarea şi că sunt liberi pe străzi. Acestui număr li se adauga şi cei care erau în carantină instituţională, 1300 de persoane, şi care la fel ca cei mai sus, umbla liberi pe străzi.

„Până acum aveam pârghia internării unui pacient până când considerăm că nu mai reprezintă un pericol pentru populație și pârghia izolării la domiciliu, cu care am luptat eficient cu pandemia. Acum nu le mai avem.

Am dat săptămâna trecută acel ordin de ministru prin care cei asimptomatici, după un teste a 7-a zi, la zece zile puteau merge acasă, ca și cu simptome ușoare, co condiția ca ultimele trei zile să fie fără simptome, iar dacă testul era pozitiv recomandam încă patru zile de izolare la domiciliu, acum nu mai avem nici pârghia să-i reținem până în a zecea zi, nici pârghia de a-i pune să stea încă patru zile în izolare. după decizia Curții Constituționale, 30.000 de pacienți sau suspecți, aflați în izolare, au renunțat la izolare, 30.000 din 50.000 și 1.200-1.300 din cei aflați în carantină, din 3.500, mai sunt 2.200. În ultimele 24 de ore s-au externat 622 de pacienți, între ei aflându-se unii care au atins perioada de 10 zile, dar și mulți care ar fi trebuit să rămână internați”, a arătat Nelu Tătaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *