Prima pagină » Actualitate » Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declarații de presă la Iași: „Campaniile de informare au fost concurate de campaniile de dezinformare” – LIVE VIDEO
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declarații de presă la Iași: „Campaniile de informare au fost concurate de campaniile de dezinformare” - LIVE VIDEO

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declarații de presă la Iași: „Campaniile de informare au fost concurate de campaniile de dezinformare” – LIVE VIDEO

24 iul. 2020, 12:52,
Elena Nicoleta BUJOR, în Actualitate

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, participă astăzi, 24 iulie 2020, la conferința de boli infecțioase organizată la Iași! La conferința de ieri, specialiștii au discutat despre profilul pacientului. Conferința de astăzi a început la ora 12:00.

Ministrul Nelu Tătaru, declarații de presă la Iași

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a fost interpelat dacă procentul de persoane infectate este real.

„Procentul este cel din teste. Trebuie să fim precauţi. Noi avem o capacitate ca să putem trata. O boală infecţioasă îşi face timp, nu ne întreabă. Oamenii pot să oprească această transmitere.”, a transmis ministrul Nelu Tătaru, la Iași.

Ministrul Sănătății a precizat faptul că au fost discuții cu Ministerul Justiției în contextul în care cineva transmite cu bunăștiință acest virus.

”Noi avem discuţii cu Ministerul Justiţiei dacă cineva cu bunăştiinţă transmită. Am avut nişte norme de aplicare pe care o parte dintre dânşii nu le-au respectat. Campaniile de informare au fost concurate de campaniile de dezinformare. Au făcut ca la nivelul populaţiei să avem o neîncredere. A reapărut teamă, rugăm oamenii să se liniştească. Este un lucru grav că există aceşti colegi de ai noştri care contestă.”, a precizat Nelu Tătaru.

Două raportări zilnice

Ajungem la discuţiile pe care le-aţi putut vedea, tot ce înseamnă media. Veţi avea două raportări, una pentru cei care sunt la o primă testare şi cei care sunt retestați. Există pericol, rata de transmitere, numărul la mia de locuitori este evaluat de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă.

„Avem o capacitate de 27-28 de mii de teste pe zi. Nu există boli, există bolnavi. Fiecare bolnav are o anumită evoluţie. Avem şi factorul socializare care se implică. Pentru infecţia cu Covid-19 nu avem un tratament specific, ci inflamatorii, tratamentul de la nivelul întregii lumi, nu este un tratament specific. Se încearcă terapii, la fel ca în fiecare ţară.” a spus Nelu Tătaru.

Tratamentul pentru coronavirus

În privința tratamentului Nelu Tătaru a spus că România a primit un număr de flacone de Remdesivir în cadrul unui studiu însă marea majoritate a producției a fost blocată de SUA.

„Remdesivir a venit intr-un studiu, am avut 626 de falcoane, urmeză să mai primim 600 de flacoane dar după cum stiți SUA au blocat majoritatea producției. Am avut 200 de ventilatoare din SUA aduse, avem 840 de pături pentru TI. Suntem la Comisia Europeană pe acea listă. Discutam cu toate firmele pentru a se împărţi în funcţie de populaţie şi densitate tratamentul. Noi am făcut solicitare pentru 50% din populaţia România. Vor veni câte doze se vor face.”, a declarat ministrul Sănătății.

Cel mai negru scenariu

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a vorbit despre cel mai negru scenariu privind pandemia în țara noastră.

„Cel mai grav scenariu este atunci când vom avea, testând, un număr de cazuri de la o zi la alta care vor sufoca sistemul medical, în mod special Terapiile Intesive, cele care necesită suportul ventilator”, a spus Nelu Tătataru.

Întrebat dacă am putea ajunge în acest punct, în două săptămâni, ministrul Sănătăţii a declarat: „În acest moment, nu. Noi avem în spitalele suport COVID aproape 2000 de paturi Terapie Intensivă, din care 840 sunt complet utilate. În acest moment, avem 300 de pacienţi în Terapie Intensivă”.

„Pragul roşu înseamnă să avem 2000 de cazuri la Terapie Intensivă, ceea ce nu văd previzibil în acest moment”, a mai spus Nelu Tătaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *