Prima pagină » Actualitate » Ministrul Sănătății, după întâlnirea cu Ciolacu pe tema morților de la Spitalul Sf. Pantelimon: „N-am o problemă, nu este vorba despre demisia mea”
Ministrul Sănătății, după întâlnirea cu Ciolacu pe tema morților de la Spitalul Sf. Pantelimon:

Ministrul Sănătății, după întâlnirea cu Ciolacu pe tema morților de la Spitalul Sf. Pantelimon: „N-am o problemă, nu este vorba despre demisia mea”

19 aug. 2024, 18:40,
în Actualitate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni, 19 august, după o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu, că va iniția un audit la Spitalul Sf. Pantelimon, contactând în acest sens Societatea Europeană de Anestezie – Terapie Intensivă și Societatea Mondială de ATI. El a subliniat că scopul său este de a recâștiga încrederea publicului în profesioniștii din sistemul de sănătate și a clarificat că nu intenționează să demisioneze:

„Când voi pleca de la Ministerul Sănătății, vreau să las lucrurile în ordine, astfel încât oamenii să aibă încredere în sistemul de sănătate din România.”

Rafila a făcut aceste declarații în fața Guvernului, după o discuție cu premierul Ciolacu care a durat peste două ore. Ministrul a menționat că a discutat despre necesitatea de a calma dezbaterile și disputele din spațiul public legate de credibilitatea sistemului de sănătate și, în mod special, de serviciile oferite de Spitalul Sf. Pantelimon.

El a anunțat că au fost făcute primele demersuri pentru realizarea unui audit medical independent la Spitalul Pantelimon, cu ajutorul organizațiilor internaționale specializate. Rafila a insistat că dorește să transmită un mesaj care să restabilească încrederea în profesioniștii din sănătate și să pună capăt disputelor dintre diversele specialități medicale și mass-media.

„Sunt în primul rând medic și apoi ministru al Sănătății. Am o responsabilitate față de credibilitatea sistemului de sănătate, iar toate acțiunile noastre, inclusiv investițiile și reformele în resursele umane și managementul sanitar, au fost realizate pentru a întări această credibilitate”, a afirmat ministrul.

Ministrul Sănătății, reacție după demisia șefei ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon

Întrebat despre o posibilă demisie în contextul situației de la Spitalul Sf. Pantelimon, Rafila a răspuns: „Nu este vorba despre demisia mea. Când voi pleca de la Ministerul Sănătății, vreau să las lucrurile în ordine pentru ca oamenii să aibă încredere în sistemul de sănătate din România.”

Rafila a adăugat că, pentru a oferi pacienților mai multă încredere, Ministerul Sănătății va începe reabilitarea unor secții din spital, inclusiv Unitatea de Primiri Urgențe, Secția de Anestezie-Terapie Intensivă și câteva secții de chirurgie.

În ceea ce privește cazul celor două doctorițe arestate preventiv pentru 30 de zile, acestea sunt acuzate că au provocat moartea unui pacient de 54 de ani prin reducerea dozei de noradrenalină, ceea ce a dus la un stop cardio-respirator și decesul pacientului. Ele sunt cercetate pentru omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare.

În 14 august, întrebat dacă Rafila va rămâne în funcție, premierul Ciolacu a declarat că se așteaptă concluziile anchetei din acea săptămână înainte de a lua o decizie. Declarația a venit la scurt timp după demisia lui Sorin Luca, șeful Corpului de control al Ministerului Sănătății, care în aprilie a verificat Spitalul Pantelimon și a concluzionat că nu existau probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *