Prima pagină » Actualitate » Ministrul Sănătății, Cseke Attila, primele declarații după izbucnirea incendiului de la Spitalul din Constanța
Ministrul Sănătății, Cseke Attila, primele declarații după izbucnirea incendiului de la Spitalul din Constanța

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, primele declarații după izbucnirea incendiului de la Spitalul din Constanța

01 oct. 2021, 11:21,
în Actualitate

Un număr de 113 persoane erau internate vineri dimineaţa la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, dintre care zece la ATI, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Cel puțin 4 pacienți au murit, informația fiind oficială.

„Din primele date transmise de către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, în această dimineaţă se aflau internate în unitatea sanitară un număr de 113 persoane, din care 10 persoane în ATI”, a precizat MS.

Potrivit sursei citate, toţi pacienţii vor fi transferaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, la Spitalul de Pneumoftiziologie şi un spital mobil ISU.

„La solicitarea ministrului interimar al Sănătăţii, au fost activate de către DSP Constanţa şi unităţile sanitare din Medgidia şi Mangalia, în caz de nevoie. În acest moment, echipele sunt în misiune de intervenţie”, arată ministerul.

Ministrul Sănătății, despre neregulile de la spitalul din Constanța

Ministrul interimar al Sănății, Cseke Attila, susține că măsurile medicale impuse de instituția pe care o conduce au fost respectate la spitalul din Constanța.

„Nu pot să confirm un număr, dar confirm că sunt morți. ISU o să confirme după intervenție. Am dispus DSP Constanța să găsească soluții pentru preluarea pacienților. Pot să vă spun că m-am uitat asupra acestui spital că pe planul de conformare pe partea medicală MS a discpus două măsuri: ambele sunt realizate în august 2021. Din punct de vedere medical măsurile au efectuate. E vorba de compartimentul de ATI care nu avea ceva aparate. Aici informația exactă e deținută de ISU și ei vor comunica oficial pe partea de incendii. Eu pot să vă spun ce mi-am propus: la fiecare județ să fie managerii pregătiți pentru prevenirea incendiilor. Nu am informații să fie de la managerul de spital că sunt probleme”, a spus Attila la Digi24.

9 persoane au decedat, în urma incendiului

Este oficial – IGSU a confirmat informațiile apărute pe surse privind numărul victimelor din incendiul ATI de la Constanța.

„Incendiul la Spitalul de Boli Infecțioase, secția ATI. Incendiul s-a manifestat la nivelul secției ATI cu pacienți COVID. La 09.53 a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Sunt 9 pacienți decedați.Întregul spital a fost evacuat. Incendiul a fost lichidat la ora 10:55. Au fost prealertate toate spitalele din județ pentru preluarea pacienților.Forțe solicitate în sprijin de la județele CL, GL și IL. Misiunea este in dinamica, revenim cu detalii pe parcurs”, anunță IGSU.

Ce s-a descoperit la Spitalul din Constanța, după raportul făcut în toate spitalele din România

Conform unui raport asupra problemelor din spitale realizat după incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța au fost descoperite mai multe nereguli la instalațiile de semnalizare și la cele electrice, potrivit Mediafax.

Conform raportului, în spital nu funcționau instalatiile de detectie, semnalizare si avertizare a incendiilor, iar instalațiile electrice nu erau verificate periodic cu personal atestat.

Raportul mai aăta că instalatiile electrice se exploatează cu defectiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se genereazi supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor.

În ansamblu, raportul arăta că 28% dintre spitale nu au rezervor de apă pentru incendii; 71% din saloanele de terapie intensivă nu au sistem de ventilație mecanică prin exhaustare; 60% din saloanele de terapie intensivă nu au sisteme de tratarea aerului cu 3 trepte de filtre HEPA; 71% din secțile de ATI controlate nu se asigură distanțele între paturi (de 2, 5 m); doar 40% din secțile ATI respectă asigurarea normativului de medici pe timpul efectuării unei garzi; la 56% dintre paturi nu sunt amplasate cel puțin 12 prize pe ambele părți ale patului.

După incendiul Spitalul Județean din Piatra Neamţ, în care 12 pacienţi au murit, Inspecţia sanitară de stat a făcut controale în secţiile ATI din spitalele publice şi private. Controalele au început pe 17 noiembrie, iar o serie de rezultate au fost anunțate la jumătatea lunii decembrie.

Un incendiu a avut loc vineri dimieață la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, în secția ATI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`