Prima pagină » National » Ministrul Sănătății anunță că redeschiderea spitalelor pentru pacienții non-COVID se va realiza în două etape. Care sunt condițiile

Ministrul Sănătății anunță că redeschiderea spitalelor pentru pacienții non-COVID se va realiza în două etape. Care sunt condițiile

27 mai 2021, 22:41,
Bianca Rebegea în National

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a făcut anunțul mult așteptat: spitalele vor fi redeschise pentru pacienții non-COVID. Ministrul a transmis că redeschiderea se va realiza în două etape și în funcție de incidența cazurilor din fiecare județ și de numărul de paturi ocupate din fiecare unitate sanitară.

Ministrul Sănătății  a anunțat că a trimis spre publicare la Monitorul Oficial modificări la Ordonanța 434, care reglementează planul de măsuri pentru organizarea spitalelor și a unităților de dializă. Potrivit Ioanei Mihăilă, modificările au menirea de a asigura o asistență medicală adecvată pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, dar și îmbunătățirea asistenței medicale acordate pacienților non-COVID.

Spitalele pentru pacienții non-COVID se redeschid! Procesul se va realiza în două etape

Ministrul Ioana Mihăilă a precizat că redeschiderea secțiilor a fost structurată în două etape. Prima etapă constă în respectarea condiției ca paturile din spital, dedicate pacienților bolnavi de COVID-19, să fie ocupate la mai puțin de 50% din capacitate, iar rata de infectare din localitate să fie sub 1 la mie.

De asemenea, etapa a doua, care urmează după un minim de 30 de zile și în cazuri speciale după o perioadă mai scurtă de timp, poate fi aplicată dacă rata de incidență la nivelul județului este mai mică de 0,5, iar rata de ocupare a paturilor este sub 50%.

„În etapa 1, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a cere reducerea numărului de paturi COVID sunt: o rată de incidență la nivelul județului mai mică de la 1 la mie și o rată de ocupare a paturilor din unitatea sanitară respectivă, pentru pacienții confirmați cu Covid, sub 50%.

Etapa a doua de scădere, care urmează după un minim de 30 de zile și în cazuri speciale după o perioadă mai scurtă de timp, poate fi aplicată dacă rata de incidență la nivelul județului este mai mică de 0,5, iar rata de ocupare a paturilor este sub 50%”, a declarat Ioana Mihăilă, potrivit Mediafax.

Ioana Mihăilă: „În etapa a doua de scădere, procentul paturilor destinate pacienților COVID scade cu 30% pentru spitalele înalt specializate”

Ministrul Sănătății a adăugat că Direcțiile de Sănătate Publică pot aproba, în prima etapă, o reducere a numărului de paturi de până la 50%, pentru spitalele de Boli Infecțioase și de Pneumoftiziologie și de până la 30%, pentru spitalele care nu sunt înalt specializate în tratarea pacienților cu COVID-19.

„În etapa a doua de scădere procentul paturilor destinate pacienților COVID scade cu 30% pentru spitalele înalt specializate și cu până la 15% pentru celelalte”, a mai spus Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă a subliniat că paturile pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2 sunt păstrate „pentru că vrem ca fiecare spital să poată să îngrijiească pacienții care s-au internat în spitalul respectiv pentru altă patologie, dacă se pozitivează pe parcursul internării, să nu fie nevoiți să-i transfere”, dar și ca un „plan de revenire la situația anterioară dacă vom cunoaște o accelerare a pandemiei”.

Ministrul Sănătății vrea să își vaccineze copilul anti-COVID

În ceea ce privește imunizarea, ministrul Sănătății subliniază că va fi, probabil, printre primii părinţi care va merge cu copilul la vaccinare împotriva COVID-19.

„Fiica mea, dimineaţa, m-a întrebat ea când se vaccinează, aşa că aşteptăm cu nerăbdare aprobarea vaccinului şi la nivelul Uniunii Europene şi pentru persoanele mai tinere de 16 ani şi cred că voi fi printre primii care vor merge cu copilul, care este eligibil la vaccinat (…)

Vreau ca, aşa cum eu mă simt liniştită după vaccinare, acelaşi lucru să-l simtă şi fiica mea, şi copiii mei, şi colegii lor de clasă, şi persoanele cu care vin în contact”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`