Prima pagină » Razboi în Ucraina » Ministrul adjunct rus de Externe, Serghei Verșinin, despre exportul cerealelor ucrainene: „Ne rezervăm dreptul de a răspunde dur şi ferm la orice provocări”

Ministrul adjunct rus de Externe, Serghei Verșinin, despre exportul cerealelor ucrainene: „Ne rezervăm dreptul de a răspunde dur şi ferm la orice provocări”

16 nov. 2022, 11:38,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Potrivit ministerului rus de Externe, Moscova ar putea reacţiona dur cu privire la acordul privind exportul cerealelor ucrainene în cazul unor posibile provocări ale Kievului. În iulie, Ucraina şi Rusia au semnat un acord care vizează reluarea exportului de cereale din Ucraina blocate de Rusia în Marea Neagră

Anterior, Federaţia Rusă a anunţat că îşi reia participarea la acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene, după ce a primit „garanţii scrise” din partea autorităţilor de la Kiev. Kievul a garantat recent că nu va folosi coridorul de transport umanitar din Marea Neagră pentru a ataca Flota Rusă de la Marea Neagră.

Ce spune ministerul rus de Externe privind exportul cerealelor ucrainene

Potrivit ministrului rus de externe, Serghei Versinin, Moscova poate răspunde dur dacă vor fi provocări din partea Kievului în cadrul Iniţiativei privind exportul cerealelor prin porturile ucrainene de la Marea Neagră.

”Am luat act de garanțiile primite de la partea ucraineană, dar, în același timp, ne rezervăm dreptul de a răspunde dur și ferm la orice posibile provocări”, a susţinut Verșinin, într-un interviu publicat miercuri de ziarul Izvestia, scrie Rador.

De asemenea, acesta a mai menţionat ca Rusia solicita ONU şi Europei să înceapă procesul exportului către Africa a 280.000 de tone de îngrăşăminte ruseşti, care au fost arestate anterior în porturile mai multor state europene.

„Partea rusă a decis că va dona aceste îngrășăminte țărilor care au nevoie, în primul rând celor de pe continentul african. Deci, aceasta nu este o tranzacţie comercială. Tergiversarea de luni de zile a acestei chestiuni a fost de neînțeles pentru noi și am condamnat-o”, a mai spus ministrul adjunct de externe al Federației Ruse.

Până la 80% din aceste 280.000 stau blocate în Letonia.

”Și Letonia nu a dat până în momentul de faţă niciun aviz pentru a începe procesul de expediere. Prin urmare, apelul nostru urgent adresat către partenerii ONU, și prin intermediul lor, către cei europeni, este să facă această faptă nobilă, mai ales că este vorba despre o operațiune gratuită pentru africani” – a conchis Serghei Verşinin.

Acord între Ucraina și Rusia

În iulie, Ucraina şi Rusia au semnat un acord care vizează reluarea exportului de cereale din Ucraina blocate de Rusia în Marea Neagră. Vladimir Putin a declarat că Rusia va permite exportul de cereale din Ucraina, în timp ce Volodimir Zelenski trebuie să demineze Marea Neagră. Atunci, ambele părţi au convenit asupra modalităţilor de a asigura rutele de transport maritim pentru exportul de cereale din Ucraina.

Anterior, Rusia a pus alte condiţii pentru a accepta continuarea înţelegerii prin care cerealele ucrainene sunt transportate pe Marea Neagră printr-un culoar special securizat de ONU. Autorităţile de la Moscova au spus că vor prelungi acordul, dacă Occidentul va ridică din sancţiuni pentru a facilita exporturile ruse de produse agricole şi de îngrăşăminte.

Rusia și-a suspendat participarea la acordul Mării Negre. Ulterior, a avertizat asupra „pericolului” continuării navigaţiei fără acordul său, că mai apoi să revină în acordul pentru exportul cerealelor ucrainene.

Acordul privind exportul cerealelor ucrainene expiră pe 18 noiembrie. În ultima declaraţia a summitului G20, statele au cerut prelungirea acestui acord.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *