Prima pagină » International » Ministrul Rafila anunță că România va primi 2.500 de doze de vaccin împotriva variolei, după ce Comisia Europeană va finaliza achiziția
Ministrul Rafila anunță că România va primi 2.500 de doze de vaccin împotriva variolei, după ce Comisia Europeană va finaliza achiziția

Ministrul Rafila anunță că România va primi 2.500 de doze de vaccin împotriva variolei, după ce Comisia Europeană va finaliza achiziția

13 iun. 2022, 19:44,
în International

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat astăzi, 13 iunie, după ce a fost confirmat primul caz de variola maimuței în România, că țara noastră va primi în jur de 2.500 de doze de vaccin împotriva variolei, în momentul în care Comisia Europeană va finaliza achiziția.

„Când finalizează achiziția CE. Primim o cotă parte. În jur de 2500 de doze. Vaccinul e american și există doar cantități mici deocamdată”, a precizat ministrul Sănătății, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor.

UE pregătește achiziții de vaccinuri și tratamente

Comisia Europeană a anunțat, la data de 27 mai, că Uniunea Europeană pregătește achiziții în grup pentru vaccinuri și tratamente împotriva variolei maimuței.

Organismul european Health Emergency Response Authority (HERA) „cooperează cu statele membre şi producătorii pentru a procura vaccinuri şi tratamente împotriva varilei maimuţei”, a anunţat un purtător de cuvânt al CE însărcinat cu probleme de sănătate, Stefan De Keersmaecker.

Vaccinul care va fi folosit este cel împotriva variolei, boală eradicată la nivel global, motiv pentru care vaccinul se produce în cantități mici. Spania a anunţat că intenţionează să achiziţioneze vaccinul Imvanex şi tratamentul antiviral Tecovirimat printr-o achiziţie în grup în UE.

Ce este vaccinul Imvanex

Imvanex, produs de laboratorul Bavarian Nordic, este un vaccin de generaţia a treia (viu care nu se replică în organismul uman) autorizat în UE din 2013, indicat împotriva variolei la adulţi.

1.285 de cazuri de infectare cu virusului variolei maimuței au fost raportate în țările non-endemice, potrivit datelor centralizate de Organizația Mondială a Sănătății până la data de 8 iunie. Cele mai multe au fost înregistrate în UK – 321, Spania – 259, Portugalia – 191, Germania – 113, Canada – 110.

Primul caz de variola maimuței din România a fost depistat la un bărbat din București

Variola maimuței a ajuns în țara noastră. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi, 13 iunie, în urma investigațiilor de laborator.

Boala bărbatului din București a debutat în urmă cu 4 zile, iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea acestuia este bună. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`