Prima pagină » Local » Ministrul „Oaia” a plecat cu mielul în brațe de la negocierile de la Bruxelles. Fermierii sunt disperați: „Vrem să blocăm Vama Siret” – FOTO

Ministrul „Oaia” a plecat cu mielul în brațe de la negocierile de la Bruxelles. Fermierii sunt disperați: „Vrem să blocăm Vama Siret” – FOTO

23 mart. 2023, 02:00, 9 ,
Sorin Pavelescu în Local

Ministrul „Oaia” a plecat cu mielul în brațe de la negocierile de la Bruxelles! Fermierii ies cu tractoarele în stradă, nemulțumiți fiind că nu au primit despăgubirile promise de ministrul Daea pentru anul 2022. Fermierii cer urgent compensații pentru pierderile generate de tranzitul cerealelor din Ucraina prin România, care a blocat piața internă, și acuză autoritățile că nu s-au implicat la timp pentru a evita această situație. Ministrul pesedist Petre Daea, o rușine pentru Guvernul României

Fermierii s-au săturat de promisiuni și vor să se ia măsuri urgente. Aceștia sunt nemulțumiți că ministrul „Oaia” nu s-a ținut de cuvânt și spun că face doar campanie electorală. De fiecare dată când ajunge în diverse zone din țară se laudă că merge în piață și discută cu producătorii, de unde pleacă cu o legătură de usturoi sau ceapă și nu ia nicio măsură pentru a-i ajuta. La ultima vizită făcută la Iași s-a lăudat că a fost la piață și a discutat cu producătorii, dar a plecat, lăsându-i numai cu promisiuni, așa cum a tot făcut în ultima perioadă, fără să-i ajute cu nimic concret. Incompetența ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a văzut și când a negociat ultimele compensații pentru fermieri, niște sume de tot râsul.

Un ministru care aduce deservicii imense Guvernului României, o rușine pentru români. Suma de 10 milioane de euro, propusă a fi alocată României, este extrem de mică în comparație cu 30 de milioane de euro pentru Polonia, 16 milioane de euro pentru Bulgaria, în condițiile în care 60 la sută din tranzitul cerealelor este prin România. Astfel, deși românii sunt cei mai afectați de crizele multiple generate de războiul din Ucraina și de secetă, sunt ultimii pe lista de priorități a ministrului Daea sau ministrului „Oaia”.

Niciunul dintre europarlamentarii PSD și PNL care, chipurile, reprezintă interesele românilor în Parlamentul European, la Bruxelles, nu au luat atitudine și nu și-au bătut capul pentru a obține despăgubiri mai mari, măcar cât au luat bulgarii. Aceștia au arătat un dezinteres total față de români, cei care le-au acordat votul să ajungă europarlamentari. La alegerile viitoare ar trebui să primească o lecție din partea electoratului și să nu le mai acorde votul pentru un nou mandat. Ministrul Petre Daea nu avea ce căuta la asemenea negocieri pentru că el nu poate depăși pragul de piețar.

După scandalul și amenințările fermierilor români, ministrul „Oaia” le-a cerut reprezentanților de la Bruxelles să recalculeze sumele pentru România. Dacă la renegociere va participa tot el, s-ar putea să ni se taie din suma de 10 milioane euro. Pesedistul Petre Daea nu este în stare să conducă un minister. PSD a luat o mare țeapă cu acest așa-zis specialist în ale agriculturii. Este cel mai slab ministrul al Agriculturii de după 1989. Acum, nimeni nu își asumă eșecul pentru negocierile de tot râsul pentru fermierii români care sunt la un pas de faliment.

Ministrul „Oaia” a negociat prost la Bruxelles. Fermierii vor să blocheze Vama Siret

Fermierii vor să protesteze cu tractoarele în stradă și să blocheze Vama Siret! În această perioadă, aceștia fac demersuri pentru obținerea autorizațiilor necesare protestului. Astfel, zeci de agricultori din Iași și din zona Moldovei au anunțat că vor participa la proteste, iar numărul lor ar putea crește până în ziua mitingului. De asemenea, aceștia nu au primit despăgubirile promise pentru anul cu secetă pedologică – 2022.

Piața a fost invadată cu cereale ieftine din Ucraina, de calitate îndoielnică, fără ca cei din Guvernul României să ia măsuri. Clasa politică, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, acceptă orice măsuri impuse de Uniunea Europeană, Comisia Europeană, chiar dacă acestea sunt în detrimentul românilor. Readucerea lui Petre Daea la șefia Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost cea mai proastă decizie a Guvernului Ciucă. Ministrul „Oaia” a gafat în nenumărate rânduri și în legislatura trecută (2017-2019), dar, cu toate acestea, este menținut în funcție.

„După ce s-a întâmplat în 2020, cu seceta extremă, când s-au promis atâția bani de nu știam ce să facem cu ei, însă nu i-am primit, apoi în 2022 a venit războiul din Ucraina, a fost seceta, a venit criza energetică, a cerealelor, criză peste criză. Am primit doar promisiuni și doi lei pentru că au fost distruse culturile. Ne-am săturat de promisiuni! Numai la noi se întâmplă asta. Cum este posibil ca, în alte țări, agricultorii să fie atât de importanți, iar la noi nu! Să nu spună că nu mai au nevoie de agricultură și plecăm acasă, să facem altceva. Nu ne mai chinuim degeaba!”, susține Ionuț Popa, un fermier din Iași.

Fermierii sunt furioși pe ministrul Daea care face doar promisiuni și nu ia nicio măsură concretă pentru a ajuta fermierii și, implicit, sectorul agricol.

Fermierii spun că guvernanții nu se implică

Fermierii au mai scos utilajele în stradă și în anul 2021, când au fost nemulțumiți că nu au primit despăgubirile de secetă. De atunci, situația agricultorilor din toată țara s-a agravat pe fondul multiplelor crize, iar aceștia au ajuns în impas.

„Acum ar trebui să intervină Ministerul Agriculturii! Domnul ministru să ne anunțe dacă vrea mai multe informații, să spună asociațiilor de fermieri ca să facem presiune, să meargă la Bruxelles cu temele făcute, ca să fie luate măsurile corecte pentru fermierii români”, susține Ion Notingar, fermier din Iași.

Fermierii mai spun că nu au mai trecut printr-o situație atât de grea și că nu s-au implicat autoritățile, așa cum au promis, situație care i-a determinat să nu mai aibă încredere în ceea ce spun cei din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Ministrul „Oaia” a negociat prost, la Bruxelles, compensațiile pentru fermierii români.

Comentarii
  • Citez; „Niciunul dintre europarlamentarii PSD și PNL care, chipurile, reprezintă interesele românilor în Parlamentul European, la Bruxelles, nu au luat atitudine și nu și-au bătut capul pentru a obține despăgubiri mai mari, măcar cât au luat bulgarii.”Atunci de ce-l invinuiti numai pe Daea?

  • ,,Un’ te duci tu mielule? La Bruxelles, domnule”

  • pt ,,Anonim” , bine zis.noici vb sa il apar pe petricaDoaia dar nici un alt minsitru nu ar fi venit cu alte rezultate . tot una. sferele de influente sunt trase asa deocamdata. se vede in tara cum merg chestiile.

  • Ar fi cazul sa blocati vamile baieti Al doilea producator de cereale din europa si primeste cei mai putini bani.
    Agricultorii ar trebui sa se uneasca
    Daca se merge doar pe interes personal si dusmanie, o sa ajungeti cu totii la sapa de lemn si va cumpara evreii si alti straini si la bucata și la legatura.

  • Lui daia ii dau mielu meu la papacioc

  • Solutia, blocati vamile !

  • Asta este valoarea noastra, atat dau cei de la Bruxelles pe noi, Daia nu
    are nicio vina. Solutia ne este data de Grecia ,Franta in strada asta trebuie sa facem.

  • Așa vă trebuie… Ați vrut (m)ue… (m)ue aveți… Până nu ne adunăm și nu facem o revoluție adevărată și nu dăm OUT american și european din România și ne restabilim valorile adevărate o să tot cădem…

  • Știu ce spun

    Pana la UE …DE UNDE LUATI BANI? …AUD ? Ati arendat teren pacalind oamenii de la tara si adunand teren prin diferite șmenuri de la primarii sa luati subventii de sute de mii de euro..si acum vreti si ajutor !!!! Cat dati arenda pe un ha de teren ? Hai ȘARAP ! V -ati învatat numai cu subventii ! V-a dat la mumu UE ! Bine v-a facut !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`