Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat, miercuri, că cele 43.000 de teste antigen vor ajunge joi și vineri în Unitățile de Primiri Urgențe, iar pentru săptămâna viitoare este în evaluare achiziția a încă un milion de teste.
Ministrul Nelu Tătaru a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că testele antigen vor ajunge joi și vineri în Urgențele din țara.
„Aceste teste sunt pentru cei care prezintă simptomatologie. După cum menționa un barometru, foarte important este prezența și formatarea Unităților de Primiri Urgențe. Aceste 43.000 de teste în primă fază vor fi distribuite Unităților de Primiri Urgențe, tocmai pentru a decolmata aceste UPU-uri și a avea un rezultat rapid pentru cei care se prezintă cu simptomatologie. În măsura în care îl depistăm în jumătate de oră să spunem că este SARS-CoV-2 pozitiv atunci îl putem dirija către unitățile specializate. Dacă este SARS-CoV-2 negativ îl putem dirija către cele care tratează patologia non-COVID”, a spus Tătaru.
Tătaru a precizat că urmează să ajungă și alte teste antigen în România.
„Avem în această săptămână, cred că pe 5 vor fi distribuite. Pe 5 sau 6 vor fi distribuite în UPU-uri, iar săptămâna următoare avem în evaluare și achiziționarea a încă un milion astfel de teste pentru a putea dirija. După cum știți, la nivelul Comisiei Europene s-au achiziționat și se achiziționează în continuare aceste teste pentru țările membre în valoare de 100 milioane de euro”, a mai spus ministrul Sănătății.
Nelu Tătaru: „Laboratorul care nu va da rezultatul Covid în maxim 24 de ore, va ieşi din program”
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, miercuri, că laboratorul care nu dă rezultatul unui test Covid-19 în maxim 24 de ore şi nu îl introduce în platforma digitală pentru a fi anunţat atât pacientul, cât şi medicul de familie, va ieşi din programul de testare.
Nelu Tătaru a fost întrebat, miercuri, la Alba Iulia, ce măsuri se vor lua în judeţele în care se testează mai puţin şi a răspuns:
“Se evaluează anchetele epidemiologice. Orice testare vine după o recoltare, orice recoltare vine după un protocol de caz, după o definiţie de caz. Evaluăm în acest moment fiecare din aceste teste să vedem dacă vin dintr-o anchetă. E ordinul de ministru care astăzi ar trebui să intre în practică cu acea corona-forms, deci este foarte clar că un laborator trebuie să dea rezultatul în maxim 24 de ore pentru acel test care trebuie lucrat şi introdus în acea platformă digitală pentru a putea fi anunţat atât pacientul, cât şi medicul de familie. În condiţiile în care nu va respecta această regulă va ieşi din acest program de testare”.
Unde indicele crește, trebuiesc impuse restricții
Întrebat dacă i se pare normal ca în judeţele unde nu se testează să nu fie restricţii şi în judeţele unde se testează foarte mult să fie restricţii, Nelu Tătaru a răspuns: “Mi se pare normal ca acolo unde creşte indicele să fie restricţii. Mi se pare la fel de normal ca acest indice trebuie să fie obiectiv”, scrie news.ro.
De asemenea, el a mai fost întrebat şi de ce nu se fac autopsii pentru persoanele care au murit şi au fost declarate pozitiv Covid-19.
“Conform acelui protocol există şi o marjă mare de răspândire. Avem acea confirmare în prezenţa testului, rămâne efectiv doar pe modificarea unui protocol pe care noi îl folosim acelaşi de la nivel de Organizaţie Mondială a Sănătăţii sau Comisie Europeană”, a explicat Nelu Tătaru.