Ministrul Nelu Tătaru a anunțat astăzi că 900 de cadre medicale au fost detașate către DSP –uri. Decizia minsitrului a fost luată pentru rezolvarea problemelor din direcțiile de sănătate publică, acolo unde exista lipsă de personal.
Nelu Tătaru a anunţat că a fost suplimentat personalul din direcţiile de sănătate publică prin detaşarea a circa 900 de asistenţi medicali şi medici şcolari.
„Asigurarea personalului medical pentru funcţionarea unor domenii din sistem suprasolicitate în această perioadă reprezintă o prioritate. Am reuşit suplimentarea personalului din direcţiile de sănătate publică prin detaşarea a aproximativ 900 de asistenţi medicali şi medici şcolari”, a declarat Nelu Tătaru.
Ministrul Nelu Tătaru anunță că 900 de cadre medicale au fost detașate către DSP -uri: Ia în calcul creşterea numărului de echipaje din serviciile medicale de urgenţă
Minsitrul Sănătății a precizat că ia în calcul creşterea numărului de echipaje din serviciile medicale de urgenţă prespitalicească şi că vor fi demarte discuţii în acest sens cu cei din ministerele de resort pentru a fi analizat impactul bugetar.
„Luăm în discuţie şi creşterea numărului de echipaje din cadrul serviciilor medicale de urgenţă prespitalicească şi, în acest sens, vom demara discuţii cu colegii de la ministerele de resort pentru calcularea impactului bugetar“, precizează Nelu Tătaru.
Ajutor pentru personalul din DSP-uri
Nelu Tătaru susține că medicii școlari și asistenții de medicină școlară vor suplini munca personalului din DSP-uri în efectuarea în anchetelor epidemiologice.
„În fiecare județ, pentru a suplini lipsa de personal de la Direcțiile de Sănătate Publică am detașat tot ce înseamnă medicină școlară – medici și asistenți de medicină școlară. Aceștia vor ajuta DSP-urile și în anchetele epidemiologice.
Dacă în aprilie, când aveam 500 de cazuri, gândiți-vă ce înseamnă anchete la 1.200 sau la 1.300 de cazuri noi în fiecare zi. Trebuie urmărit fiecare caz în parte. Avem un ordin de ministru care spune că odată depistat un caz pozitiv, în primele două ore directorul DSP trebuie să repartizeze unui lucrător ancheta epidemiologică. În maxim 12 ore trebuie acea anchetă să fie începută și în maxim 24 de ore acea anchetă să fie terminată“, precizează Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătății a adăugat că toate informațiile sunt trecute într-o bază de date pentru a ști unde sunt anumite focare de COVID-19 și pentru a putea controla acele zone.
„Ele trebuie trecute într-o bază de date pe care noi să le putem urmări și creăm acele baze în care să putem vedea influența în focar, focarele în desfășurare, focarele în constituire, sau focarele care tind să se estompeze.
Neavând un număr de personal la DSP-uri, acest lucru se făcea mai greu. În acest moment avem acești oameni și doar coordonați bine de către conducerea DSP-urilor ar trebuie să vedem și rezultatele“, a menționat Nelu Tătaru.
Cum rezolvă problemele personalului din serviciile publice de Ambulanţă
Minsitrul Sănătății a participat astăzi la o întâlnire unde a fost şi şeful DSU Raed Arafat și unde au fost discutate teme de interes pentru personalul din serviciile publice de Ambulanţă, precum suplimentarea personalului angajat în domeniu, clarificarea condiţiilor de acordare a sporului de risc aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă nr.43/2020 şi a sporului pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19.
Nelu Tătaru i-a asigurat pe liderii sindicatului de întreaga disponibilitate pentru dialog. Conducerea Ministerului Sănătăţii va analiza şi va lua în discuţie cererile personalului din serviciile publice de ambulanţă.