Prima pagină » National » Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, le-a explicat românilor cum să își calculeze singuri majorarea pe care o vor primi la pensii
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, le-a explicat românilor cum să își calculeze singuri majorarea pe care o vor primi la pensii

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, le-a explicat românilor cum să își calculeze singuri majorarea pe care o vor primi la pensii

08 aug. 2024, 22:41,
în National

Recalcularea pensiilor e unul din cele mai fierbinți subiecte din România. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, le-a explicat românilor cum să își calculeze singuri majorarea pe care o vor primi la pensii, dacă nu mai au răbdare până în septembrie.

„Pensionarii se uită la punctul G din decizie pe care le au și la acestea pot calcula punctele de stabilitate pe care le au. Înmulțim totalul punctelor cu 81 de lei, fiindcă noua lege are componente importante care țin de contributivitate și recompensa unei perioade lungi în care s-a lucrat. Legea stipulează că nicio pensie nu scade, dacă la recalculare e mai mică, ea rămâne la valoarea de dinainte recalculării. Prin urmare pe noua lege, indiferent de când ai ieșit la pensie, formula prin care se regăsesc punctele de contributivitate, de stabilitate și valoarea punctului de pensie ne va duce la un sistem de echitate”, a spus Bucura Oprescu la RTV.

Cum se face recalcularea pensiei din 1 septembrie 2024 Calcularea pensiei

Formula de calcul a pensiei de la data de 1 septembrie 2024 este:

VPR x Număr total de puncte.

VPR (valoarea punctului de referință) = valoarea punctului de pensie (2.032 lei) împărțit la 25 = 81 lei.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate/necontributive.

Ce înseamnă puncte stabilitate

Noutatea în cadrul formulei o reprezintă numărul de puncte stabilitate acordate pentru anii contributivi (peste 25 de ani).

Astfel: 0,50 puncte /an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv; 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv; 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc.

Ce înseamnă puncte asimilate/necontributive:

Se acordă pentru perioada în care persoana a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale cu excepția pensiei de limită de vârstă, anticipată, anticipată parțial sau pensie de urmaș; Se acordă dacă persoana a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor, cu condiția absolvirii acestora; Se acordă dacă persoana a realizat stagiul militar, ca militar în termen ori ca militar cu termen redus, concentrat, mobilizat sau în prizonierat; Se acordă pentru perioada concediului de creștere copil.

Mai multe categorii care se încadrează ca perioade asimiliate stagiului de cotizare poți găsi pe site-ul Casa Națională de Pensii Publice.

Punctaj lunar pentru perioadele asimilate poate fi:

Pentru studiile universitare, serviciul/stagiul militar, concediu de creştere a copilului = 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective. Punctajul lunar, pentru stagiul potenţial acordat persoanelor în drept să obţină pensie de invaliditate: 0,70 puncte, pentru gradul I de invaliditate; 0,55 puncte, pentru gradul II de invaliditate; 0,35 puncte, pentru gradul III de invaliditate.

Majorarea punctajelor pentru perioadele lucrate în grupe de muncă, condiţii deosebite sau condiţii speciale:

Cu 25%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în grupa a II-a de muncă sau în locuri încadrate în condiţii deosebite; cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă sau în locuri încadrate în condiţii speciale; cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în alte condiţii de muncă.

Calculul pensiei va avea în vedere venitul pentru care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări sociale, dar și vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României. Punctele se vor acorda doar pentru anii contribuitivi care nu se suprapun și cu anii de pensie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *