Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi secretarul de stat Alin Ignat susţin, vineri, 12 iunie 2020, declaraţii de presă. Evenimentul are loc în faţa sediului Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: Prelungim măsurile de sprijin
Violeta Alexandru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, a declarat astăzi, 12 iunie 2020, faptul că se vor prelungi măsurile de sprijin. Se vor acorda în continuare indemnizaţiile pentru creşterea copilului şi stimulentul pentru persoanele aflate în concediul de acomodare pentru adoptarea unui copil.
„Guvernul a luat aseară o serie de decizii la iniţiativa Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. Cum mi se par importante, doresc să vi le comunic.
Guvernul a fost de acord că pentru angajaţii companiilor ale căror activităţi încă au rămas restricţionate, anume restaurantele, spectacolele în teatre, spaţiile de joacă închise, măsurile de sprijin vor fi prelungite.
Acordăm în continuare pe durata menţinerii măsurilor de restricţie, indemnizaţia pentru creşterea copilului, stimulentul de inserţie.
Am luat o măsură corectă cu privire la posibilitatea ca moştenitorii unei familii i se întâmplă o nenorocire, fiind necontributoare, să poată primi ajutorul de deces.
Al doilea set de decizii care au fost aprobate, folosesc experienţa pe care am trăit-o în perioada pandemiei. Se poate comunica prin e-mail. Am văzut că se pot remedia, se poate comunica în esenţă în mediul online. Aş dori ca instituţiile din cadrul Ministerului să folosească comunicare prin mijloacele electronice ca fiind principalul mod de comunicare cu publicul.
Scopul este acela că cei care ne solicita serviciile să facă doar un singur drum.”, a transmis Violeta Alexandru.
Mijloace electronice de comunicare
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, dorește să modernizeze instituțiile aflate în coordonarea Ministerului Muncii și să le determine să adopte și să utilizeze mijloacele electronice de comunicare a principal mod de a transmite informații și documente.
„Ghişeele şi relaţiile cu publicul trebuie să rămână deschise şi trebuie să facă o schimbare. Rămân deschise pentru cetăţenii care nu au posibilităţi tehnice. Programul de lucru cu publicul rămâne neperturbat. Dorinţa mea este să modernizez şi instituţiile din coordonarea Ministerului determinându-le să adopte mijloace electronice de comunicare.
Revisal cu baza de date a casei de pensii, bazele de date gestionate de ANEPIS, lucrurile funcţionează foarte bine. Mă aştept să se ajungă în situaţia ca omul să vină o singură dată să-şi ridice documentele.”, a mai adăugat ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă
Evenimentele private în spaţii închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane. Evenimentele private în spaţii deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.
Se reiau activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici (mall-uri). În interiorul centrelor comerciale NU se permite în continuare:
- activitatea restaurantelor, cafenelelor sau altor asemenea localuri publice, cu excepţia celor dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe minime de 2 metri între mese şi cel mult 4 persoane care nu sunt membri ai aceleiaşi familii la o masă.
- exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri şi a cinematografelor.
Astfel, se menține interdicția de până acum pentru funcționarea localurilor în incintă, fiind permisă doar servirea la terasă, în condițiile anunțate anterior.
Se instituie obligaţia operatorilor economici care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc, îngrijire personală, primire turistică cu funcţiuni de cazare, precum şi activităţi de lucru în birouri cu spaţii comune în sistem deschis, de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi al ministrului sănătăţi.
Se deschid ștrandurile exterioare, piscinele exterioare, sălilor de fitness, cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii, în baza căruia îşi pot desfăşura activităţile.
Se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de tratament balnear, cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii.
Se permite desfăşurarea activităţilor în creşe, grădiniţe şi after-school pe perioada vacanţei de vară, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării, al ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii şi protecţiei sociale.