Prima pagină » Actualitate » Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre cerința PSD privind indexarea pensiilor: „Un lucru imposibil de realizat”
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre cerința PSD privind indexarea pensiilor: „Un lucru imposibil de realizat”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre cerința PSD privind indexarea pensiilor: „Un lucru imposibil de realizat”

10 nov. 2021, 10:42,
în Actualitate

Ministrul Raluca Turcan a declarat faptul că cererea Partidului Social Democrat privind indexarea pensiilor până la data de impusă de 1 decembrie este un lucru imposibil, în contextul în care taloanele de pensie pentru luna decembrie sunt deja la tipărit de la începutul lunii noiembrie.

Aceasta a mai precizat faptul că cea mai potrivită dată pentru indexarea pensiilor ar fi după data de 1 ianuarie 2022.

Raluca Turcan, despre imposibilitatea indexării pensiilor până în luna decembrie

În contextul în care Consiliul Politic Național al Partidului Social Democrat a luat decizia luni, 8 noiembrie 2021, de a cere de la viitorul Guvern indexarea pensiilor până la 1 decembrie 2021, mai exact aplicarea în regim urgent al Legii 127/2019, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat faptul că acest lucru este imposibil.

„O să vă spun un lucru care este imposibil de realizat şi anume indexarea pensiilor de la 1 decembrie. De la 1 ianuarie le indexăm oricum. Am anunţat cu minim 6% şi, în funcţie de cum se aşază bugetul, venituri-cheltuieli, între 6 şi 12 procente este posibilă orice majorare. Însă unii îşi doresc foarte tare să crească de la 1 decembrie. Da, şi noi ne dorim, însă lucrul acesta se face legal, da? Pentru a avea bază legală îţi trebuie un act normativ care să facă posibilă această indexare de la 1 decembrie, în condiţiile în care cupoanele de pensie se tipăresc deja în noiembrie. Deci noi, acum, tipărim taloanele de pensie pentru luna decembrie. Tehnic nu este posibil. De la 1 ianuarie le indexăm oricum”, a afirmat Ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Mai mult de atât, acesta a mai adăugat faptul că, abia în al doilea trimestru al anului 2022, ar putea fi o primă prezentare a legii pensiilor iar spre finalul anului, ar putea fi transmis Parlamentului proictul de act normativ. Cât despre majorarea alocațiilor copiilor, Raluca Turcan a mai precizat că deși își dorește acest lucru, nu crede totuși că bugetul ar putea suporta o majorare cu 40% a acestor alocații.

Ministrul Muncii, despre majorarea pensiilor și a alocațiilor

Într-o altă declarație dată, Ministrul Muncii, Raluca Turcan a spus că începând cu data de 1 ianuarie 2022, pensiile și alocațiile vor fi majorate. Aceasta a afirmat faptul că se lucrează pe scenarii, prevăzându-se o creștere între 6 și 12 % pentru pensii, iar în cazul alocațiilor una până la 20%. În privința indexării, aceasta a spus că cea mai potrivită dată este cea de la 1 ianuarie 2022.

”Legea spune maximum 50% din rata de creștere a câștigului salarial mediu brut. Însă, în programul de guvernare, noi am spus să fie minimum 50% din rata de creștere a câștigului salarial mediu. Ceea ce înseamnă că pensiile pot fi indexate și ne dorim să fie indexate de la începutul anului viitor cu minimum 6%.

Însă, noi la ministerul Muncii avem simulări și pentru 6% și pentru 7%, până pe la 12%.

Chiar dacă nu am avut bani atunci pentru dublarea alocației, să facem un calendar cu eșalonare de majorare a alocației, și în momentul în care am venit ministru am crescut de la 1 ianuarie 2021 alocațiile cu 20% și de la 1 ianuarie 2022 alocațiile vor fi majorate cu 20%”, a declarat Ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *