Raluca Turcan, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, a făcut mai multe declarații privind acordarea indemnizațiilor de șomaj pentru artiștii care sunt în situația de a nu primi această indemnizație.
Aceasta a declarat faptul că se va da în cel mai scurt timp un Ordin de ministru prin care se vor aduce clarificările necesare.
Raluca Turcan va da un Ordin de ministru privind indemnizația de șomaj
Într-un comunicat dat, ministrul Muncii, Raluca Turcan precizează faptul că în urma întâlnirii cu mai mulți reprezentați ai Asociaţiei pentru Teatru, Film, Muzică şi Dans – MUZE în vederea procedurii în care se va acorda indemnizația de șomaj.
În cadrul întâlnirii s-a luat în vedere problema contractelor pe drepturi de autor fiind invocată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2021.
„Guvernul a reintrodus ca formă de sprijin acordarea indemnizaţiei de şomaj, de 75% din salariul mediu brut, pentru angajaţii şi persoanele care realizează venituri din drepturi de autor şi conexe şi care sunt afectaţi de restricţiile impuse de pandemie.
O organizaţie neguvernamentală care reprezintă artiştii ne-a atras atenţia că în cazul contractelor pe drepturi de autor există situaţii foarte diferite, specifice activităţii artiştilor, şi pentru că nu sunt toate prevăzute în formularul de cerere, există riscul ca anumite persoane să nu primească indemnizaţia de şomaj. Pentru a evita astfel de situaţii, prin Ordin de ministru vom face clarificările necesare în cel mai scurt timp”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.
Care este cea mai mare indemnizație de șomaj în anul 2021 acordată unui ieșean
Din edițiile anterioare ale Cotidianului „BZI”, amintim faptul că cea mai mare indemnizație de șomaj în anul 2021 a fost acordată unui ieșean, în vârstă de 49 de ani. Acesta a muncit într-o multinațională ca manager zonal și primește o indemnizație de 3.179 de lei, fiind cea mai mare sumă acordată de la bugetul de stat dată anul acesta unui șomer.
Suma acordată de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) poate fi încasatp de bărbatul în vârstă de 49 de ani lunar timp de 12 luni. Conform datelor oficiale furnizate de către specialiștii instituției, acestea arată că sunt înregistrați 9.214 șomeri din care 1.858 beneficiază de indemnizației de șomaj. Sumele încasate sunt între 400 și 1.000 de lei lunar, între 3 luni până la 12 luni, după vechimea în muncă. Dintre aceștia, cei mai mulți provin din mediul rural și sunt femei.
„Nu primesc indemnizația, dar trebuie să se înregistreze la AJOFM. Persoanele care primesc indemnizația de șomaj încasează lunar o sumă în funcție de vechime, fiind vorba de persoanele care au măcar 10 ani vechime în câmpul muncii și primesc timp de 12 luni această indemnizație”, susține Adriana Sîrghie, purtător de cuvânt al AJOFM Iași.
În ultima perioadă, iașul se clasează printre județele ce deține o rată de șomaj constantă.