Ministrul Muncii promite pensia medie de 4.000 de lei. Simona Bucura Oprescu a vorbit despre previziunile de mărire a pensiilor și salariilor în cadrul lansării programului de guvernare al PSD. Cea mai importantă măsură pentru creșterea nivelului de trai al românilor este creșterea veniturilor acestora, prin salarii și pensii mai bune.
Ministrul Muncii promite pensia medie de 4.000 de lei!
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat că PSD își asumă creșterea cuantumului pensiei și creșterea salariului în următorul ciclu electoral, în cazul în care vor rămâne la guvernare. Oprescu a precizat acest lucru marți, la Uzina Electrică Filaret, în contextul evenimentului de lansare a programului de guvernare al PSD.
Prima direcție pe care partidul o abordează pentru creșterea nivelului de trai al românilor este însăși creșterea veniturilor acestora, pe care o promite.
„Prima direcție pe care o abordăm este să creștem veniturile românilor, în primul rând prin salarii mai bune și pensii decente”, a susținut Simona Bucura Oprescu.
De asemenea, ea vorbește despre măsurile ce au fost luate în timpul mandatului pe care l-a avut, ca urmare a reformei sistemului public de pensii. Prin urmare, pensiile au devenit tot mai mari și se promite o creștere masivă a acestora, până în 2029.
„Am crescut în ultimul an pensiile cu 40%, în medie, ca urmare a celei mai mai reforme a sistemului public de pensii, am adus echitate, am răsplătit contributivitatea. Pensia medie va ajunge până în 2029 la circa 810 euro, iar cea minimă la 415 euro”, a adăugat Simona Bucura Oprescu.
În plus, în timpul mandatului său, au fost și creșteri salariale considerabile și s-a ajuns chiar la implementarea salariului minim european. PSD promite ridicarea salariului minim brut la 1.300 de euro lunar până în anul 2029.
„Implementăm salariul minim european și ne angajăm ca, până în 2029, salariul minim brut să ajungă la 1.300 de euro lunar. Susținem la nivel european un plan pentru stabilitatea salariului minim”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.
Sporuri mai puține pentru bugetari
Reforma sistemului de salarizare în sectorul public va modifica modul în care bugetarii sunt remunerați. Printre măsuri se numără limitarea sporurilor, reintroducerea grilelor salariale pentru administrația locală și revizuirea coeficienților de ierarhizare.
România s-a angajat la Bruxelles să facă o nouă lege a salarizării, o reformă prin care să se ofere salarii în funcție de performanță, să se creeze echitate și să se elimine discriminările la sporuri. Prin aceste măsuri, se dorește reducerea cheltuielilor pe salariile bugetarilor.
Deoarece anul 2024 a adus o creștere substanțială a deficitului, Guvernul caută acum să cheltuiască mai puțin pentru a avea o economie stabilă. Reforma va fi aplicată atunci când deficitul bugetar va scădea sub 5% din PIB, deci în timpul perioadei 2025-2031. Astfel, cheltuielile cu salariații de la stat vor scădea cu 1% din PIB, deci peste 3,5 miliarde de euro, în următorii 7 ani.
Astfel, ministrul Muncii promite pensia medie de 4.000 de lei și salariul minim ar trebui să fie de 6.500 de lei.