Prima pagină » National » Ministrul Muncii, Marius Budăi, despre majorarea pensiilor: „Nu vreau să dau nimănui nicio speranță”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, despre majorarea pensiilor: „Nu vreau să dau nimănui nicio speranță”

27 ian. 2022, 10:30,
în National

Ministrul Muncii, Marius Budăi, nu oferă garanții că majorarea pensiilor va avea loc în 2023. Pentru ca lucrul acesta să se întâmple, trebuie rezolvate inechitățile din sistem. Subiectul majorării pensiilor va fi discutat în ședința pentru renegocierea PNR.

Ministrul Muncii spune că premierul Ciucă a agreat renegocierea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii agreat cu Comisia Europeană. Marius Budăi consideră că România este într-un non sens, în momentul de față, pentru că țara noastră a agreat cu Uniunea Europeană reducerea sărăciei, dar plafonează cheltuielile sociale la doar 9,4% din PIB.

Ce spune Marius Budăi despre majorarea pensiilor

Pentru ca pensiile să poată fi majorate, mai întâi trebuie rezolvate inechitățile din sistem, lucru realizabil prin promulgarea unei noi legi și prin producerea unui impact bugetar. Aceste aspecte nu au fost luate în calcul până acum.

„Trebuie să explicăm Comisei Europene că sunt foarte multe elemente de context care nu au fost luate în calcul. Una dintre ele este rezolvarea inechităților din sistem. Aceasta se poate face doar cu o nouă lege, dar și cu un impact bugetar, care nu se poate încadra în cei 9,4%.Un alt element de context sunt discrepanțele între anumite categorii de oameni, iar modificările trebuie să țină cont și de pandemie. Sunt elemente de context care nu au fost luate în calcul deloc la acest procent de 9,4%.

Ministrul Muncii nu oferă garanții

Marius Budăi susține că își dorește reducerea gradului de sărăcie. Acesta a anuțat că va demara discuția pentru renegocierea PNR, care a fost aprobată de către premier. În cadrul acestei întruniri se va discuta problema majorării pensiilor, dar ministrul muncii nu oferă nici o garanție lucrul acesta se va întâmpla în 2023.

„Dacă mai adăugăm că avem o strategie prin care reducem gradul de sărăcie și excluziune, este clar că nu se pot face fără un impact bugetar. Suntem într-un non-sens. Vorbim de reducerea sărăciei, dar ne punem noi singuri un prag 9,4% creștere maximă.  Vom începe discuția în coaliție pentru renegocierea PNRR. Premierul este de acord cu aceste negocieri. Trebuie menționat că respectăm jaloanele PNRR, nu vrem să pune în pericol programul, dar trebuie să spunem Uniunii Europene că nu vrem ca românii să fie săraci. Până la mărirea de 40% a pensiilor trebuie să rezolvăm inechitățile din sistem, iar asta se face doar cu impact bugetar. Există un memorandum, aprobat în decembrie, s-a creat un comitet, iar reforma pensiilor speciale va fi pusă pe masa discuțiilor. Nu vreau să dau nimănui nicio speranță că de la anul vom majora pensii. Voi vorbi doar când vom avea date concrete”, a declarat Marius Budăi la Realitatea PLUS.

Pensiile speciale au fost majorate

Pensiile speciale au fost majorate cu 20%, în timp ce pensiile bazate pe contributivitate au fost majorate cu doar 10%. Acest lucru a revoltat asociațiile de pensionari, care i-au cerut premierului Nicolae Ciucă, să explice care este motivul acestei decizii.

„Federaţiile naţionale reprezentative ale organizaţiilor de pensionari au luat act cu surprindere de decizia, pe care o consideră imorală, de majorare cu 20% a pensiilor speciale, în condiţiile în care pensiile de asigurări sociale de stat ale milioanelor de pensionari au fost majorate doar cu 10%. Diferenţa de creştere dintre cele două procentaje – 20% faţă de 10% creează un sentiment de umilire a pensionarilor cu pensii bazate pe contributivitate”, se menţionează în comunicat.

Cu privire la acest subiect, Cătălin Predoiu a declarat că foarte mulți magistrați au câștigat procese în care au cerut plata unor sporuri sau diverse drepturi salariale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *