Prima pagină » National » Ministrul Muncii face anunțul. Când intră pe card pensiile recalculate
Ministrul Muncii face anunțul. Când intră pe card pensiile recalculate

Ministrul Muncii face anunțul. Când intră pe card pensiile recalculate

12 sept. 2024, 23:20,
în National

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunță faptul că, în cursul zilei de vineri, vor intra pe carduri primele pensii recalculate. De asemenea, pentru cei care primesc pensiile prin intermediul Poștei Române, distribuirea pensiilor a început pe 2 septembrie.
”Pensiile recalculate sunt virate astăzi în conturile beneficiarilor.

Pensionarii care au optat pentru plata pensiei prin #cont bancar primesc astăzi pensiile recalculate, după ce ieri, 11 septembrie 2024, drepturile bănești au fost virate către instituțiile bancare.

Pentru cei care își primesc #pensia prin intermediul Poștei Române, distribuirea mandatelor de plată a început pe 2 septembrie.

„Din totalul de 4,6 milioane de pensii din sistemul public, aproximativ 82,5% au crescut la #recalculare. Finalizarea plăților este confirmarea că nicio pensie nu a scăzut. Scopul legii este eliminarea inechităților între pensionari și întărirea principiului contributivității. Legea asigură creșterea anuală a pensiilor dar și predictibilitate atât pentru pensionari cât și pentru angajați.”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Ce se întâmplă dacă un pensionar primește o pensie mai mică decât cea stabilită prin recalculare

Pensionarii pot primi sume mai mici decât cele prevăzute în deciziile de recalculare, pentru că pensiile mai mari de 2.000 de lei se impozitează, explică Casa Națională de Pensii. Un pensionar poate primi o pensie mai mică în septembrie și dacă decizia de recalculare a fost emisă abia după ce au fost trimise înspre plată pensiile. În acest caz, diferența de bani va fi primită „ulterior”.

Instituția transmite că sunt două situații în care pe talonul de pensie din luna septembrie pot apărea diferențe față de decizia de recalculare.

Prima situație se referă la pensiile care, după recalculare, au depășit suma de 2.000 de lei și pentru care s-a reținut 10% impozit.

„Ca şi până acum, pe decizia de pensie se înscrie cuantumul brut al pensiei. Acest cuantum se regăseşte şi pe talonul de pensie, iar în situaţia în care cuantumul brut depăşeşte plafonul de impozitare – în prezent de 2.000 lei – se menţionează distinct valoarea impozitului. De asemenea, al treilea element, respectiv cuantumul net al pensiei este menţionat distinct. Reamintim că plafonul de impozitare se majorează de la 2.000 de lei la 3.000 de lei începând cu drepturile aferente lunii octombrie 2024”, a transmis, joi seara, Casa Naţională de Pensii.

A doua situație în care pensionarii ar putea să primească mai puțini bani decât în decizia de recalculare este cea în care deciziile de recalculare au fost emise după ce au fost trimise spre plată pensiile pentru luna septembrie.

„Astfel, pot fi întâlnite situaţii în care suma de pe decizia de recalculare este mai mare decât suma primită în această lună”, precizează Casa de Pensii.

În aceste cazuri, diferențele vor fi plătite către pensionari „ulterior, inclusiv pentru luna septembrie”, conform aceleiași surse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *