Prima pagină » Actualitate » Ministrul Muncii, despre creșterea pensiilor: „Sunt convinsă că se pot găsi soluții pentru chiar mai mult“
Ministrul Muncii, despre creșterea pensiilor: „Sunt convinsă că se pot găsi soluții pentru chiar mai mult“

Ministrul Muncii, despre creșterea pensiilor: „Sunt convinsă că se pot găsi soluții pentru chiar mai mult“

10 iun. 2020, 10:14,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Ministrul Muncii, despre creșterea pensiilor. Violeta Alexandru, ministrul Muncii, dar și alți miniştri ai cabinetului Orban se contrazic în privinţa creşterii pensiilor. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat că bugetul nu poate susţine o creştere mai mare de 10 procente. Violeta Alexandru spune că se pot găsi resurse pentru un procent mai mare.

„Ar trebui să avem o poziție clară cât mai devreme cu putință. 10 la sută e o cifră pe care colegul meu probabil a fundamentat-o.

Sunt convinsă că se pot găsi soluții pentru chiar mai mult de atât, dar las specialiștii care au acces la finanțe. Noi le-am pus la dispoziție toate informațiile. Mi se pare util să se centralizeze toate datele. Cred că pot fi optimizate anumite cheltuieli în sistemul public. E o cale“, spune Violeta Alexandru, ministrul Muncii.

Ministrul Muncii, despre creșterea pensiilor: Trebuie o abordare rațională

Violeta Alexandru consideră că trebuie o abordare rațională și spune că procesul de mărire a pensiilor trebuie gestionat bine. Iar acesta trebuie să fie susținut și în anii viitori.

„Legea pensiilor în vigoare mă obligă să mă mențin în această declarație până când, eventual, se schimbă lucrurile. Nu am cum să fac o declarație că nu respect legea pentru că sunt ministru într-un cabinet care a jurat pe Constituție că respectă”, a adăugat Violeta Alexandru.

Florin Cîțu crede că o creștere cu 10% este un efort enorm

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că va prezenta două scenarii în Guvern, cu privire la creșterea pensiilor. Primul prevede o creștere cu 10% de la 1 septembrie, și nu cu 40%. Cel de-al doilea este deocamdată secret, iar ministrul de Finanțe spune că vrea să-l prezinte mai întâi premierului și Guvernului.

„Voi prezența premierului și Guvernului două scenarii pe care ni le putem permite, fiecare cu riscurile sale, vorbim de risc economic aici. Primul scenariu e o creștere cu 10% a pensiilor, dar să știți că și acolo sunt riscuri, al doilea îl voi prezenta premierului mai întâi“, a spus minsitrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Ministrul Finanațelor a adăugat că își dorește o creștere a pensiilor, mai ales că oamenii așteaptă acest lucru.

Florin Cîțu vorbește despre o creștere cu 10 procente.

„O creștere de 10% anul acesta poate să susțină acest buget, deși și 10% în contextul în care veniturile la buget scad, avem sectoare în economie închise, și acesta este un efort enorm“, a precizat ministrul Finanțelor.

Ludovic Orban nu avansează procente

Premierul Ludovic Orban a declarat că obiectivul Guvernului pe care îl conduce este să crească pensile. Acesta își dorește o creștere „în mod realist, pe baza realităţilor economice“.

„Urmărim să creştem pensiile. Obiectivul nostru este să creştem pensiile cu cât putem, în mod real. Lucrul ăsta nu pot să-l spun acum, cu cât putem în mod real. O să-l constatăm după primele şase luni. În raportul semestrial pe care îl facem privind starea economiei, ţinând cont de prognoze. Trebuie să ţinem cont şi de prognozele de evoluţie economică în Europa şi prognozele de evoluţie ale tuturor partenerilor. Degeaba măresc pensiile, dacă după aia nu pot să le plătesc”, a spus Ludovic Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`