UPDATE: „-Guvernul a înţeles să elimine orice barieră birocratică şi să rezume comunicarea, cu cei care solicită fonduri, la următoarele documente: o simplă cerere, o declaraţie pe proprie răspundere şi, acolo unde este cazul, la AJOFM-uri cu precădere, lista angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic. La AJPIS, cluburile sportive vor depune lista sportivilor pentru care au forme contractuale tip contracte de activitate sportivă. Nu plătesc angajatorii, nu avansează celelalte categori aflate în alte forme contractuale niciun ban angajaţilor sau colaboratorilor de la dânşii. Guvernul va plăti aceste fonduri din care vor face plăţile către angajaţi.
-Cei care depun solicitările, începând de mâine, pentru a se închide lună martie, la AJOFM, vor primi fondurile în maxim 15 zile. Aşteptăm, începând de mâine, solicitările. Termenul prevăzut în noua ordonanţă a fost scurtat. Nu înseamnă că îl vom acoperi la maximum, ci că vom procesa solicitările pe măsură ce acestea sunt depuse.
-Când angajatorul – cel care are angajaţi cu contracte individuale de muncă – primeşte fondurile guvernamentale, va face plata către angajat în termen de trei zile.
-Cei care lucrează în alte forme contractuale şi care se vor adrea Agenţiilor Judeţene pentru Plăți şi Inspecţie Socială vor depune solicitările începând de mâine. Ele se vor procesa în regim de urgenţă. Termenul prevăzut în ordonanţă este de 10 zile, dar nu vom aştepta până în ultimul moment. Toate documentele se depun online.
-Angajatorii care au posibilitatea să suplimenteze sumele acoperite de stat o pot face.
-Dorința Guvernului este ca fondurile să ajungă cât mai repede la beneficiari. Guvernul alocă sume brute pentru a putea asigura angajații că își păstrează continuitatea. Toate agențiile județene sunt pregătite să răspundă întrebărilor.
-Celelalte forme de sprijin, șomajul clasic, fondurile pentru șomerii care și-au pierdut locul de muncă, continuă. Guvernul a insistat asupra acordării acestui sprijin. Pentru angajatori e important să își păstreze angajații.
-Angajatorii au trei zile de la primirea banilor să facă plata către angajați.
-Fac un apel către angajatori: să evite situaţia încheierii brutale a contractului de muncă cu angajații lor, cu cât există, acum, această situaţie de a-şi acoperi perioada delicată prin care trec, prin fondurile guvernamentale. Nu este uşor nici pentru dânşii, dar nu este uşor nici pentru angajaţii care primesc un simplu mesaj că de mâine nu mai au loc de muncă, nu mai au nicio formă de venit. Vă rog să avem înţelegere şi unii şi ceilalţi pentru a depăşi solidari această perioadă delicată”, a spus Violeta Alexandru, în cadrul declarației de presă.
UPDATE: „Fac un apel către angajatori să evite situaţia închiderii brutale a contractului de muncă cu angajaţii lor cu atât mai mult cu cât exista posibilitatea să-şi acopere perioada delicată prin care trec prin fondurile guvernamentale. Nu este uşor nici pentru dânşii, dar nu este uşor nici pentru angajaţii care primesc un simplu mesaj că de mâine nu mai au loc de muncă şi nicio formă de venit. Vă rog să avem înţelegere şi unii şi ceilalţi să depăşim solidari această perioadă delicată. Puteţi depune de la 1 aprilie prima solicitare pentru perioada 16 martie – 31 martie, iar a doua solicitare va fi la începutul lunii mai pentru perioada 1 – 16 aprilie”, a declarat ministrul.
UPDATE: Ministrul Muncii, Violetă Alexandru, a declarat marţi într-o conferinţă de presă că începând de mâine firmele, PFA-urile şi alţi angajaţi pot depune documentele pentru şomajul tehnic.
„Ordonanţele 30 şi 32 au intrat în vigoare. Din 1 aprilie activitatea tuturor celor care solicită sprijin pentru şomaj tehnic va fi în atenţia AJOFM-urilor şi AJPIS-urilor. Prin cele două ordonanţe, Guvernul vine cu sprijin pentru acoperirea salariilor în cuantum de maxim 75% pentru toţi angajaţii cu contracte de muncă afectate de situaţia de criză. În agala măsură, vein în sprijinul celor care desfăşoară activităţi prin alte forme contractuale.
AJOFM-urile din judeţul în care angajatorul are sediul social vor primi prin mijloace electronice, începând de mâine, astfel încât să se închidă lună martie, solicitările pentru primirea fondurilor în vederea acoperirii cheltuielilor pentru personalul având contract individual de muncă pe care i-au înregistrat în REVISAL că intrând în şomaj tehnic”, a declarat ministrul.
Ce trebuie să depună la AJOFM, prin mijloace electronice, un asemenea angajator care are angajaţi deja înscrişi în REVISAL că trimişi în şomaj tehnic:
O cerere
O declaraţie pe propria răspundere
Lista angajaţilor pentru care cere fondurile guveramentale
NU este nevoie de certificat de urgenţă
Știre inițială
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, va susţine la ora 11:30 o declaraţie de presă online, a transmis marţi, 31 martie, ministerul de resort.
„Având în vedere măsurile de protecţie impuse de autorităţi în starea de urgenţă cauzată de epidemia Covid-19, declaraţia de presă va fi transmisă pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale”, potrivit sursei citate.