Prima pagină » Actualitate » Ministrul Muncii anunță că pensiile vor fi plătite până pe 15 ianuarie. Care sunt categoriile care vor beneficia de o majorare

Ministrul Muncii anunță că pensiile vor fi plătite până pe 15 ianuarie. Care sunt categoriile care vor beneficia de o majorare

12 ian. 2022, 09:30,
în Actualitate

Marți, 11 ianuarie 2022, ministrul muncii a anunțat că pensiile vor fi plătite până la data de 15 ianuarie 2022. De asemenea, persoanele care au o pensie mică vor avea parte de o majorare. La fel stau lucrurile și în cazul celor care beneficiază de alocații sau îndemnizații pentru persoanele cu dizabilități.

Începând din această lună, peste 330.000 de persoane cu pensii care depășesc  4.000 de lei vor plăti contribuție de 10% pentru sănătate.  În cazul persoanelor cu pensii speciale, aceștia vor avea pensii mai mici. Decizia a fost luată la finalul anului trecut prin ordonanţa de urgenţă 130/ 2021. Decizia de majorare a pensiilor și indemnizațiilor a fost anunțată pe 15 decembrie 2022.

La începutul lunii ianuarie, Marius Budăi a abordat și subiectul ajutorului din partea statului. Din spusele acestuia, în această categorie se încadrează românii care au pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei. Aceste persoane vor avea parte de o creștere financiară de până la 2.200 de lei.

Marius Budăi anunță majorarea pensiilor

Marius Budăi, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, i-a asigurat pe români că toate pensiile vor fi plătite până pe 15 ianuarie 2022. Mai mult decât atât, politicianul a anunțat că persoanele care au pensia de 800 vor beneficia de o majorare.

„Am făcut un pas înainte de a veni acest val – gândiți-vă că dacă nu era implementat pachetul social propus de PSD în coaliția actuala politică tragedia ar fi fost cu mult mai mare. Cei care au 800 de lei pensie vor avea 1.000 de lei, acum în ianuarie.”  a declarat politicianul

Acest lucru se datorează majorării punctului de pensie, din luna ianuarie. Pe lângă pensii, s-au majorat alocațiile și a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități.

„S-a majorat valoarea punctul de pensie începând cu luna ianuarie și deja se plătesc pensiile și pe 15 ianuarie vom încheia calendarul. Alocațiile s-au majorat și ele pe luna ianuarie, dar ele se plătesc în februarie pentru luna ianuarie. Și, bine înțeles, a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități, dar și acel ajutor financiar pentru cei de la baza de jos din punct de vedere financiar, al plăților, al sistemului public de pensii.

Acel prag de 1.600 de lei nu a fost ales în mod întâmplător – reprezenta în luna noiembrie-decembrie, când noi negociam programul de guvernare comun al actualei coaliții politice, nivelul pensii medii în România”, a completat Marius Budăi, în aceeași emisiune de televiziune

Mai puțini bani pentru pensiile speciale

În aceeași intervenție televizată, ministrul a precizat că din luna ianuarie peste 330.000 de pensionari vor plăti contribuție de 10% pentru sănătate. Persoanele obligate să facă asta sunt cei care au pensia de peste 4.000 de lei. De asemenea, Marius Budăi a abordat și problema pensiilor speciale.

„Peste 330.000 de pensionari plătesc din această lună contribuţie la sănătate. Este vorba despre cei cu pensii peste 4.000 de lei care vor achita 10% pentru sănătate pe acestă sumă pe care o încasează.

Astfel acei pensionari „speciali” vor încasa, începând din această lună, pensii mai mici. În această categorie intră şi cei 200.000 de pensionari cu pensii speciale, foşti angajaţi ai Ministerul de Interne, Ministerului Apărării, SRI şi SIE. Măsura a fost adoptată la finalul anului trecut prin ordonanţa de urgenţă 130/ 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *