Prima pagină » Actualitate » Ministrul Muncii, anunț pentru pensionarii care s-au trezit cu pensii mai mici după recalculare: „Vreau să fiu foarte bine înțeleasă!”
Ministrul Muncii, anunț pentru pensionarii care s-au trezit cu pensii mai mici după recalculare:

Ministrul Muncii, anunț pentru pensionarii care s-au trezit cu pensii mai mici după recalculare: „Vreau să fiu foarte bine înțeleasă!”

22 aug. 2024, 17:20,
Simona Ciobanu în Actualitate

Cei aproximativ 700.000 de pensionari ale căror pensii au rezultat mai mici în urma recalculării își vor păstra cuantumul mai mare al pensiei, cel primit în luna august, a anunțat joi, 22 august, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

„„Nicio pensie nu scade. Vreau să fiu foarte bine înțeleasă. Niciun pensionar nu va primi în septembrie o pensie mai mică de cea din luna august”, a subliniat ministrul Muncii într-o conferință de presă.

Pensionarii care au observat o scădere a pensiei după recalculare vor primi, în continuare, pensia mai mare, cea pe care au avut-o înainte de acest proces, a asigurat Bucura-Oprescu.

„Stimați pensionari, pensia dumneavoastră nu scade. Noua lege a pensiilor stipulează că va fi primită valoarea mai favorabilă. Dacă primiți un calcul mai mic, atunci veți primi pensia mai avantajoasă, cea din luna august. (…) Deci nu va scădea niciun leu pensia dvs. Veți primi în următoarele săptămâni o confirmare oficială din partea ministerului și casei de pensii că pensia dvs nu scade”, a explicat ministrul.

Ministrul Muncii:  „Scria negru pe alb în decizia de recalculare că pensia nu scade”

Ministrul și președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, au subliniat că aceste detalii erau deja precizate în deciziile de recalculare primite de pensionari.

„Scrie negru pe alb și în deciziile de recalculare”, a afirmat ministrul.

Întrebată de jurnaliști dacă recunoaște o eroare de comunicare, dat fiind că mulți pensionari nu au înțeles mesajul autorităților, Bucura-Oprescu a precizat că textul inclus în decizie era un extras din lege, fiind vorba de un document oficial.

La rândul său, Baciu a subliniat că deciziile precizau „foarte clar în limba română” că, în cazul în care recalcularea duce la o sumă mai mică, pensionarii vor primi aceeași pensie ca până acum.

Pentru cele 3,8 milioane de pensii care cresc în urma recalculării, creșterea medie este de 26%, iar 791.000 dintre acestea vor crește cu peste 1.000 de lei.

Au fost înregistrate erori în procesul de digitalizare a dosarelor

Până acum, pensionarii au depus 11.500 de reclamații, iar în 1.090 de cazuri s-au constatat erori, care vor fi corectate. „Acestea sunt cazuri izolate”, a afirmat Baciu.

„Din analiza noastră, principalele erori au apărut în urma introducerii în mod eronat a datelor de către operatori atunci când s-a făcut trecerea din format letric în format electronic. Au luat dosarul de pensie din arhivă și datele au fost trecute în format electronic, au existat situații când au introdus aceste date eronat”, a explicat Baciu.

Cele mai frecvente erori au apărut în dosarele complexe, care au suferit numeroase recalculări, mai ales în cazul persoanelor care au continuat să lucreze după pensionare și au solicitat recalculări repetate, în unele cazuri de până la 20-30 de ori.

A existat și un caz în care un pensionar din Galați a reclamat că a primit o sumă mai mare decât trebuia, fiind vorba de o diferență de 100 de lei.

„Aceasta este cea mai amplă reformă făcută în sistemul public în ultimii 50 de ani, recalcularea a 4,8 milioane de dosare de pensie. A fost un proces amplu, laborios, care a durat trei ani. Am reușit să verificăm dosare în plată de peste 35-40 de ani, toate aceste dosare a trebuit să le aducem într-un format electronic de ultimă generație, am făcut și digitalizarea dosarelor”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii.

Până în prezent, peste 4,1 milioane de decizii au fost trimise pensionarilor.

Referitor la aglomerația din aceste zile la Casele de Pensii, Baciu a explicat că acest lucru este firesc, având în vedere că este o lege nouă și oamenii vor să afle cât mai multe informații.

„Am cerut colegilor mei să aibă toată disponibilitatea, să transmită toate informațiile pe care le solicită pensionarii. De vineri, de când am început procesul, am avut 9.170 de audiențe acordate pensionarilor. În plus, am avut încă 2.400 de sesizări la birourile de relații cu publicul și transmise online”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 septembrie 2024
26 septembrie 2024