Prima pagină » National » Ministrul Muncii a făcut anunțul! Toți românii care îndeplinesc această condiție vor primi mai mulți bani la pensie
Ministrul Muncii a făcut anunțul! Toți românii care îndeplinesc această condiție vor primi mai mulți bani la pensie

Ministrul Muncii a făcut anunțul! Toți românii care îndeplinesc această condiție vor primi mai mulți bani la pensie

11 iul. 2024, 08:00,
BZI.ro, în National

Ministrul Muncii a făcut anunțul! Simona Bucura-Oprescu a precizat cine vor fi cetățenii care vor beneficia de puncte suplimentare în calculul pensiei. Toți românii care îndeplinesc această condiție vor primi mai mulți bani la pensie.

Ministrul Muncii a făcut anunțul!

Simona Bucura-Oprescu a declarat oficial că persoanele care au studii superioare sau au efectuat serviciul militar vor primi bani în plus la pensie. Aceste persoane vor beneficia de puncte suplimentare în calcul.

Totodată, vor avea punctaj suplimentar și cei care au făcut studii superioare. În cazul celor care au făcut mai multe, va fi luată în calcul perioada cea mai lungă. Aceeași metodă se aplică și în cazul celor care au studii de masterat sau doctorat.

„După aceea vom avea punctele asimilate, adică punctaj suplimentar acordat pentru studii făcute la zi o singură dată, adică dacă ai trei facultăți ți se ia cea mai favorabilă, adică perioada cea mai lungă. Dacă ai o facultate plus master, plus doctorat, dacă au fost făcute la zi pentru toate acestea se dă punctajul suplimentar de 0,25 puncte pe an adică aceste 0,25 puncte și aceste perioade nu se iau un calcul pentru stagiul complet de cotizare, dar se ia un calcul pentru a avea un punctaj mai mare.”, a explicat Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Casele de Pensii au început să trimită deciziile de recalculare. Astfel, fiecare pensionar român află dacă va avea o pensie mai mare și cu cât va crește aceasta.

Ce venituri și sporuri se iau în calcul la pensie

Pensiile românilor sunt în plin proces de recalculare. Casa Națională de Pensii împarte veniturile luate în calcul pentru pensii, conform Legii 360/2023, în două categorii: lista veniturilor permanente și cea a veniturilor nepermanente. Veniturile permanente nu trebuie dovedite. În schimb, veniturile nepermanente trebuie dovedite dar numai de românii care s-au pensionat înainte de anul 2001. Aceștia trebuie să facă dovada printr-un document obținut de la fostul loc de muncă care să precizeze că a avut venituri nepermanente. Documentele trebuie depuse la Casa de Pensii care face încă o recalculare între 1 septembrie 2024 și 1 martie 2025.

Sporurile nepermanente ce trebuie dovedite de către cei pensionați înainte de 2001 sunt:  premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite, recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate, al treisprezecelea salariu, formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru, sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor, indemnizaţiile de muncă nenormată și alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

Românii care nu au muncit 15 ani și vor să iasă la pensie vor să afle câți bani vor primi. Pensionarii care nu au lucrat cel puțin 15 ani nu pot solicita pensia minimă/socială de 1.281 de lei. Sunt prevăzute anumite condiții și pentru pensia bazată pe contributivitate. Statul nu completează pensia până la 1.281 de lei, așa cum o face în cazul celor care au lucrat cel puțin 15 ani. De exemplu, după 30 de ani de muncă în sistemul agricol (CAP), pensia lunară bazată pe contribuție este de 591 lei. Statul adaugă diferența până la 800 lei. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a oferit detalii despre implementarea unui sistem informatic pentru a sprijini toți pensionarii și viitorii pensionari din România. Prin noua platformă se va crea un Spațiu Privat Virtual (SPV) pentru pensionari și asigurați. Pe lângă obținerea informațiilor, beneficiarii vor putea depune și documente, precum cereri pentru bilete de tratament sau ajutoare de deces, inclusiv dosare de pensie în format electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
16 iulie 2024
16 iulie 2024