Prima pagină » National » Ministrul Mediului, Tánczos Barna vrea că gunoaiele românilor să nu mai ajungă în Ungaria! Ce facem cu gunoaiele străinilor care ajung în România?
Ministrul Mediului, Tánczos Barna vrea că gunoaiele românilor să nu mai ajungă în Ungaria! Ce facem cu gunoaiele străinilor care ajung în România?

Ministrul Mediului, Tánczos Barna vrea că gunoaiele românilor să nu mai ajungă în Ungaria! Ce facem cu gunoaiele străinilor care ajung în România?

26 iul. 2021, 14:00,
în National

România urmează să aibă sisteme de preluare a deșeurilor plutitoare pe râurile în care ajung tone întregi de gunoaie. Ministrul Mediului, Tánczos Barna a explicat că în acest fel vor fi evitate situaţiile în care acele ape au transportat pe teritoriul Ungariei cantităţi uriașe de deşeuri. Totuşi, ministrul tace şi nu spune nimic despre tonele de deșeuri care ajung în România, deșeuri care sunt aduse din alte state ale Uniunii Europene.

Așadar, ministrul mediului susţine că investiţiile vor fi derulate în judeţul Bihor și vor fi luate măsuri suplimentare pentru ca aceste deşeuri să nu mai ajungă în Ungaria.

Măsuri importante pentru a preveni devărsarea deșeurilor pe teritoriul Ungariei

Ministrul Mediului, Tánczos Barna,a menţionat faptul că a avut o întrevedere cu autorităţile din Ungaria şi s-a discutat despre amplasarea României a mai multor staţii prin care deșeurile vor fi oprite. În acest fel se va împiedica apariţia situaţiilor precedente când pe teroriul vecin, Dunărea a fost inundată de deșeuri:

“Am discutat şi despre Apele Române sumar, sunt mai multe investiţii care sunt în derulare în judeţul Bihor. Cel mai important lucru pentru următoarele săptămâni, în următoarele luni este identificarea acelor puncte unde vor fi instalate sistemele de preluare a deşeurilor plutitoare de pe râurile care se îndreaptă către Ungaria. Din păcate, de foarte multe ori pe aceste râuri au fost transportate cantităţi uriaşe de deşeuri către ţara vecină. Am avut o vizită de lucru în Ungaria şi am stabilit împreună cu autorităţile maghiare că vom lua măsuri concrete pentru a preîntâmpina în viitor acest fenomen de export de deşeuri plutitoare”, a declarat ministrul Mediului, luni, la o conferinţă de presă susţinută la Prefectura Bihor.

Sunt 12 staţii de filtrare a deşeurilor

În altă ordine de idei, investiţia este una mare iar în acest fel vor fi montate 12 staţii de acest fel. Acestea vor prelua cantităţile de deşeuri de pe aceste râuri:

“Sunt douăsprezece puncte de-a lungul graniţei unde vor fi instalate echipamente care vor prelua cantităţile de deşeuri de pe aceste râuri. Ele sunt în curs de identificare cele douăsprezece puncte, anul acesta vor fi lansate licitaţiile pentru studiile de fezabilitate şi vom aloca fonduri pentru construirea acestora. Câteva dintre ele au fost deja instalate în sprijinul Ambasadei Olandei şi mergem pe experienţa bună în baza acestor puncte deja funcţionale şi extindem reţeaua de-a lungul graniţei astfel încât problema să fie rezolvată”, a explicat Tánczos Barna.

România este groapa de gunoi a Europei dar ministrul Mediului se face că nu vede

În altă ordine de idei, România pare să fi ajung groapa de gunoi a Europei. Periodic, la controalele vamale sunt oprite sute de tone de deşeuri care ar trebui să intre în România. Totuşi, controlorilor le scapă ale sute de tone de gunoaie, multe dintre ele periculoase pentru mediu. Această problemă este una comună iar ultima dată s-a întâmplat chiar pe data de 21 iunie 2021 atunci când vameșii au oprit intrarea în țară a 100 de tone:

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că TIR-urile erau încărcate cu textile, plastic, carton și haine second hand într-o stare avansată de degradare, fiind de fapt deşeuri, pentru care șoferii nu au prezentat documentația necesară prevăzută de lege. În total, erau transportate 100.950 de kilograme de deşeuri.

România se confruntă la nivel naţional cu o problemă a gestionării gunoaielor

Pe de altă parte, nici la capitolul gestionarea eficientă a gunoaielor, România bate pasul pe loc. Problema este una împărţita. Statul român are partea lui de vină dar și românii care nu sunt obişnuiţi cu o colectare selectivă a mărfii. De exemplu, numai la Iași, românii au aruncat 46.000 tone alimente în fiecare an. Vorbim despre cantități enorme de mâncare care, uneori, este comestibilă având ambalajul nedesfăcut. Un ieșean aruncă în medie peste 100 de kilograme de mâncare pe an. Un pic mai departe de Iași, în Miroslava, locuitorii comunei riscă să fie amendați, după ce la Primărie au ajuns mai multe sesizări! Deșeurile sunt depozitate neconform pe spațiile publice din comună. Primăria a amenajat mai multe puncte de colecatre selectivă a deșeurilor, însă cetățenii le ocolesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *