Prima pagină » Actualitate » Ministrul Mediului, Tanczos Barna, despre trofeul ursului Arthur: ”Este în ţară şi nu pleacă nici într-un fel din România”
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, despre trofeul ursului Arthur: ”Este în ţară şi nu pleacă nici într-un fel din România”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, despre trofeul ursului Arthur: ”Este în ţară şi nu pleacă nici într-un fel din România”

07 mai 2021, 11:21,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a transmis astăzi, 7 mai 2021, faptul că trofeul de vânătoare al prinţului de Liechtenstein nu va părăsi teritoriul statului român. Astfel, capul şi blana ursului Arthus se afla încă în România şi nu va ajunge în castelul prinţului.

Tanczos Barna dă asigurări în acest sens şi a menţionat faptul că scoaterea din ţară a blănii şi craniului animalului reprezintă faptă penală.

„Trofeul este în ţară. Blana și craniul, asta înseamnă trofeu, din câte am înțeles. Nu, nu pleacă nici într-un fel din țară. Nu va pleca, nu există aşa ceva. Nu poate pleca. Nu știu de ce a dat banii. Blana și craniul sunt în județul Covasna, la acea asociație de vânătoare. Nu poate să plece din ţară. Este faptă penală dacă pleacă din ţară, nu poate pleca din ţară. Este o discuţie întreagă de ani de zile cu vânătorii de ce nu se poate scoate din ţară. Nu se poate! Punct”, a declarat ministrul Mediului.

Anchete penale pentru uciderea ursului Arthur, cel mai mare urs din UE

Ministrul Tanczos a menţionat vis a vis de scandalul uciderii celui mai mare urs din UE faptul că au fost demarate doua anchete penale.

„Ceea ce s-a întâmplat în județul Covasna este, în momentul de față, face obiectul unei anchete. S-au demarat două anchete paralele, o anchetă este derulată de Garda Națională de Mediu, respectiv a doua anchetă de Garda Forestieră. (…) Cele două anchete sunt în curs. Nu doresc să influențez această anchetă, nu mă voi pronunța cu privire la documentele verificate de cele două entități. Voi face referire la ordinul emis de minister, în data de 17 februarie, un ordin de derogare prin care se permite extragerea unui exemplar de urs din fondul respectiv de vânătoare.

Acest ordin a fost publicat în Monitorul Oficial, iar executarea este sarcina asociației de vânătoare. Verificarea modului în care este pusă în practică această derogare se face de către agențiile județene și de Garda Forestieră din regiunea respectivă. Ceea ce trebuie stabilit în această anchetă este dacă s-a respectat legea cu privire la derularea operațiunii de extragere și în același timp trebuie demonstrat, fără dubiu, dacă ursul recoltat este cel pentru care s-a emis ordinul de extragere”, a declarat ministrul Mediului, în timpul unei conferinței de presă susținută miercuri, 5 mai.

Prințul Emanuel de Liechtenstein, prima reacţie după ce a fost acuzat că l-a împușcat pe ursul Arthur

Prințul vânător, Emanuel de Liechtenstein, în vârstă de 43 de ani, se arată însă scump în declarații, chiar și după ce i se aduc acuzații de braconaj.

„Se știe că subiectul vânătorii este foarte controversat în public. Personal, nu vreau să mă implic în niciun fel în această discuție. Prin urmare, mă voi abține și de la comentarii suplimentare”, a declarat acesta.

Între 3.000 şi 20.000 euro pentru a împuşca un urs

Tariful pe care un vânător îl achita pentru a ucide un urs în România, dacă sunt obținute toate aprobările necesare, variază între câteva mii şi câteva zeci de mii de euro.

Pe baza datelor de pe site-urile unor asociații de vânători, reiese că tariful de împușcare a unui urs în România pornește de la 3.000-5.000 de euro şi poate ajunge până la 15.000-20.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *