Tanczos Barna, ministrul Mediului a declarat că plafonarea preţului lemnului de foc a fost decizia venită de la Guvern, nu de la Ministerul Mediului. Potrivit acestuia, ministerul a propus compensaţii financiare fie vânzătorilor, fie beneficiarilor. Piața lemnului de foc a fost blocată după ce guvernul a propus un proiect pentru plafonarea prețurilor.
La începutul lunii octombrie 2022, guvernul a venit cu propunerea de a plafona prețurile lemnelor de foc și a produselor derivate din lemn pentru această iarnă, invocând criza energetică și creșteri artificiale de prețuri care pot afecta peste 3 milioane de gospodării.
Ministrul Mediului, despre plafonarea preţului lemnului de foc
Tanczos Bârna a subliniat că Ministerul Mediului a venit cu propunerea de a oferi compensaţii.
„Guvernul, nu ministerul Mediului, a decis o plafonare a preţului lemnului. Noi am făcut o propunere iniţială, din partea ministerului, de oferire de compensaţii financiare, vouchere sau direct către cel care vinde lemnul sau beneficiarul, persoană fizică, care cumpără. Deci un sistem la care am fi lucrat în detaliu, dacă decizia ar fi fost de compensare a creşterii preţului. S-a luat o altă decizie. Nu spun că este refuzată. Este în continuare pe masa coaliţiei şi eu sper că în viitorul apropiat se va ajunge la o decizie”, a spus ministrul Mediului.
Acesta a mai adăugat ca voucherele ar trebui să aibă o valoare de 150 de lei în cazul lemnului de foc, 500 de lei în cazul peletilor şi 300 de lei la brichete.
„Eu susţin în continuare – şi am făcut propunerile inclusiv zilele trecute către conducerea coaliţiei – să se analizeze încă o dată această opţiune, pentru că ne-ar ajuta foarte mult să albim piaţa, ne-ar ajuta foarte mult să facem o trasabilitate până la consumatorul final şi în cazul lemnului de foc. Deşi s-a făcut şi anul trecut. Pentru că avem peste 1,7 milioane de metri cubi de lemn de foc vândut prin Sumal şi monitorizat până la destinaţie”, a mai subliniat ministrul Mediului.
Plafonarea preţului la lemnul de foc
Anterior, Guvernul a pregătit un proiect de Ordonanță de urgență pentru plafonarea prețurilor la lemnele de foc, după ce a constatat o serie de creșteri artificiale de preț, dar și pentru a proteja populația în contextul crizei energetice.
Însă, după ce s-a adoptat Ordonanţa de Urgenţă, piaţa lemnului de foc a fost blocată. De altfel, decizia s-a întors împotriva cetăţenilor. În acest sens, Ministrul Mediului a declarat că aceasta ordonanţă va fi îmbunătăţită.
„Sunt convins că, în cel mai şi scurt timp posibil, Coaliţia va lua o decizie şi în Parlament, în Camera Deputaţilor, şi va fi îmbunătăţită ordonanţa. Aştept ca atât grupurile parlamentare, cât şi conducerea Coaliţiei să ia această decizie. Au fost foarte multe teme pe agenda Coaliţiei în ultimele zile – atât preţurile la energie, cât şi decizia cu privire la pensii, dar cu siguranţă se va ajunge şi la decizia cu privire la preţul lemnului de foc. Noi monitorizăm tranzacţiile cu lemn, iar acestea nu au scăzut. Numărul de avize creşte de la lună la lună în sistemul SUMAL”, a spus ministrul Mediului.
Vă aducem aminte că la începutul lunii noiembrie 2022, premierul Nicolae Ciucă a declarat, în cadrul conferinţei de presă la fabrica de vehicule militare IVECO din Petreşti, că Executivul României a greșit și se vor lua măsuri pentru a corecta decizia cu privire la plafonarea lemnului de foc la 400 de lei metrul cub.
Prin urmare, în următoarea perioadă, executivul va evalua decizia cu privire la plafonarea preţului lemnului de foc și va veni cu soluții în acest sens.