Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că a dispus trimiterea, de urgenţă, în judeţul Suceava, a unei echipe mixte de specialişti din cadrul Poliţiei Române, pentru a efectua verificări într-un caz prezentat pe internet. Acolo este expusă o persoană care susţinea că a fost agresată pentru că a prezentat cazuri de furt de lemne.
„Ca urmare a apariţiei imaginilor în spaţiul public, s-a dispus trimiterea, de urgenţă, în judeţul Suceava, a unei echipe mixte de specialişti din cadrul Direcţiei Control Intern şi Direcţiei de Ordine Publică, ale Poliţiei Române, pentru a verifica cele sesizate”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Conform sursei citate, Marcel Vela condamnă vehement astfel de fapte şi reiterează prevenirea şi combaterea furturilor de material lemnos, ca şi a despăduririlor abuzive, constituie priorităţi ale mandatului său.
În situaţia în care în urma controlului desfășurat de structurile Poliţiei Române, vor fi identificate disfuncţionalităţi în activitatea structurilor Ministerului Afacerilor Interne, vinovaţii vor fi prompt sancţionaţi.
„Neprofesionalismul, lipsa de implicare, pasivitatea în situaţii de acest gen sunt incompatibile cu statutul de cadru al Ministerului Afacerilor Interne, structură în care am promovat integritatea, meritocraţia şi profesionalismul”, transmite ministrul Marcel Vela.
Hoții de lemne din pădurile din Iași pot fi prinși cu ajutorul aplicației SUMAL
Sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL) poate fi folosit de toți cei care doresc să reclame un transport ilegal de lemne din Iași sau din alte zone ale României. Principalele obiective ale SUMAL sunt creșterea eficienței controlului ca parte a politicilor publice de reducere a infracționalității în domeniul forestier, pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale. Conform reprezentanților Direcției Silvice Iași, a scăzut numărul hoților prinși în pădurile din județ.
Aplicația SUMAL previne activitățile ilegale prin controlul provenienței lemnului și al asigurării trasabilității acestuia, obținerea de informații statistice la nivel național în ceea ce privește volumul de lemn exploatat și al materialelor lemnoase rezultate. Un alt scop al SUMAL este practica unitară în evidență gestionară a materialelor lemnoase prin punerea la dispoziția profesioniștilor a unei aplicații informatice gratuite. Gabriel Doncean, director al Direcției Silvice Iași, susține că aplicația va fi utilă celor care vor să reclame ilegalitățile din pădurile din Iași.
Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „Întreg parcursul lemnului poate fi urmărit cu ușurință de organele statului”
Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, spune că platforma este deja operațională.
„Silvicultorii operează în platforma https://preprod.sumal-map.ro/. Fiecare persoană care va utiliza această platformă are un rol bine definit. Astfel, angajații Gărzii Forestiere sunt cei care creează accesul pentru companiile de tipul ocoale silvice arondate, precum și pentru utilizatorii cu rolul de șefi de ocol aferenți. Șefii de ocoale silvice vor fi cei care vor crea baza de date pentru propriii angajați, astfel încât aceștia să poată introduce datele în sistemul online. Angajații sunt cei care urmăresc fluxul informațional legat de proprietari, fișe proprietate (pentru suprafețe neamenajate momentan), dispozitive de marcare, delegații de marcare, inventarierea cu aplicația mobilă, aprobarea inventarului. Întreg parcursul lemnului, din momentul în care s-a primit avizul de tăiere și până la extragerea și încărcarea masei lemnoase în mijloacele de transport, poate fi urmărit cu ușurință de organele statului, dar și de activiști de mediu sau simpli cetățeni”, a spus Costel Alexe, ministrul Mediului.