Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, face declarații în aceste momente la Palatul Victoria. Oficialul anunță regulile ce se impun de Ziua Națională a României.
„Numărul persoanelor participante este limitat la 400, respectiv 200. În ceea ce priveşte activităţile autorităţilor vorbim de 300 de persoane, vorbim despre persoane vaccinate, care au trecut prin boala. Publicul poate participa atât în Bucureşti cât şi în întreaga ţară cu respectarea măsurilor, distanţă, masca şi dovada că au trecut prin boală sau sunt vaccinaţi”, a menționat Lucian Bode.
Ce reguli trebuie să respecte românii care vor participa la evenimentele de 1 Decembrie
Guvernul a adoptat vineri, 26 noiembrie, hotărârea privind prelungirea stării de alertă. Au fost introduse mai multe relaxări ale restricțiilor, valabile însă doar pentru persoanele vaccinate sau trecute recent prin boală. Documentul oficial poate fi consultată AICI!
Măsurile luare:
1. Se permite ca organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionale a României să fie permisă cu participarea, în zona oficială, în municipiul Bucureşti a cel mult 400 de persoane, iar în municipiile reşedinţă de judeţ a cel mult 200 de persoane.
2. Accesul populaţiei la ceremoniile organizate să fie permis cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între participanţi, portul măştii de protecţie şi respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2.
3. Se permite organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice Zilei Naţionale a României la sediul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale cu participarea a cel mult 300 de persoane, iar la sediul autorităţilor şi instituţiilor publice locale cu participarea a cel mult 150 de persoane, asigurarea unei suprafeţe de minim 2 mp pentru fiecare persoană participantă şi respectarea regulilor de acces şi protecţie sanitară stabilite de instituţia organizatoare.
4. Organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive pe teritoriul României, în spaţii închise sau deschise, poate fi realizată, doar în intervalul orar 5,00-21,00, cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane şi purtarea măştii de protecţie.
5. Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale este permisă, doar în intervalul orar 5,00-21,00, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, purtarea măştii de protecţie şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană.
6. Organizarea şi desfăşurarea de cursuri, inclusiv cele de formare profesională care necesită activităţi practice, workshop-uri şi conferinţe, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, doar în intervalul orar 5,00-21,00, cu participarea persoanelor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în interior sau în exterior, dar nu mai mult de 150 de persoane, asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, purtarea măştii de protecţie şi respectarea normelor de sănătate publică.
Lucian Bode: „Nu trebuie să lăsăm garda jos”
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis faptul că deși în momentul de față mai sunt doar câteva județe în scenariul roșu și rata de infectare este în scădere, OMS a tras un semnal de alarmă cu privire la noua tulpină a coronavirusului din Africa.
„Nu trebuie să lăsăm garda jos. În România mai sunt trei judeţe în scenariul roşu. Rata de infectare este în scădere, dar în acelaşi timp cu îngrijorare ne uităm la ce spune OMS cu privire la riscurile care vor veni dintr-o anumită zonă a lumii, mai exact în Africa. Noi astăzi adoptăm o hotărâre a CNSU prin care vom stabili lista ţărilor cu zonele verzi, galbene sau roşii. Dacă OMS există aceste riscuri, eu cred că România va introduce în zona roşie automat aceste ţări, adică carantinarea celor care vin din aceste zone. Chiar dacă sunt persoane vaccinate dacă vorbim despre această tulpină”, a spus Lucian Bode.