Consilierii de probațiune sunt revoltați de atitudinea jignitoare a ministrului Justiției, Cătălin Predoiu. Acesta nu pune în aplicare hotărârea unei instanțe
Salarizarea consilierilor de probațiune din România se pare că este de-a dreptul revoltătoare. Acesta este și motivul pentru care Cristina Irimia, consilier de probațiune din anul 2007, a trimis inclusiv o scrisoare către Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, pentru a semnala încă o dată faptul că acesta nu respectă hotărârea unei instanțe de judecată, cu privire la recalcularea salariilor angajaților din domeniul probațiunii. Mai mult decât atât, aceasta a transmis și faptul că inclusiv condițiile de lucru sunt revoltătoare.
Ministrul Justiției nu pune în aplicare hotărârea unei instanțe
Cristina Irimia a ajuns să ocupe postul de consilier de probațiune în anul 2007, după un examen riguros, iar din cauza atitudinii revoltătoare pe care o afișează Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, ce nu ar respecta o hotărâre a unei instanțe de judecată, aceasta luptă alături de colegii săi pentru drepturile care tocmai de Cătălin Predoiu ar trebui să fie respectate. Practic, ministrul Justiției nu pune în aplicare hotărârea unei instanțe.
„Problema este legată de salarizare. Salarizarea consilierilor de probațiune este una mică, în raport cu riscurile meseriei noastre, pentru că odată cu intrarea în vigoare a noilor legi am primit noi atribuții, atribuții care nu au fost remunerate printr-o salarizare corespunzătoare. Noi (n.r. – consilierii de probațiune) am dat în judecată ministerul și instanța ne-a recunoscut dreptul de a fi remunerați conform unui VRS (n.r. – valoare sectorială de referință).
Aceste sentințe au fost câștigate prima dată de Serviciul de Probațiune, domnul Predoiu (n.r. – ministrul Justiției), pentru că a considerat că există o decizie a Curții Constituționale care spune că în cadrul familiei ocupaționale nu avem voie să avem salarii diferite, a considerat oportun să dea acest drept de recalculare a salariilor pe baza unui VRS mărit și domnilor judecători. Motiv pentru care în 2021 a dat o hotărâre de ministru și a crescut salariile judecătorilor”, a transmis Cristina Irimia, consilier de probațiune.
Mai mult decât atât, aceasta a menționat și faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție a pus în plată, prin ordin, egalizarea salariilor în întregul sistem de justiție, cu excepția probațiunii.
„Anul acesta, în ianuarie, domnul ministru a transferat, pe cale administrativă, toate instanțele care până acum erau la Ministerul Justiției, le-a transferat la Înalta Curte de Casație și Justiție. Iar Înalta Curte de Casație și Justiție a pus în plată, prin ordin dat de Înalta Curte, egalizarea salariilor în întreg sistemul de justiție, cu excepția Probațiunii, pentru că noi am rămas la Ministerul Justiției. Noi, Probațiunea, am câștigat aceste drepturi, dar niciodată nu au fost puse în plată.
Acum, toate categoriile din justiție, șoferii și femeile de serviciu, toți au acest VRS pus în plată, adică au primit salariu, iar Probațiunea încă nu are acest drept, cu toate că am fost prima categorie și pe baza noastră, pe baza sentințelor noastre câștigate, toți ceilalți au solicitat uniformizare ca să nu existe discriminare”, a mai precizat Cristina Irimia, consilier de probațiune.
În România sunt 680 de consilieri de probațiune și peste 110 mii de persoane condamnate
Cristina Irimia, consilier probațiune, a mai adus în atenție și o altă problemă importantă cu care se confruntă atât ea, cât și ceilalți colegi. Se pare că numărul consilierilor este alarmant de mic față de cel al persoanelor condamnate care nu execută pedepse în regim de detenție, în penitenciar.
„Acesta este motivul supărării mele și a celor 680 de consilieri de probațiune care au grijă de supravegherea în comunitate a peste 110 mii de persoane condamnate pentru diferite infracțiuni. Persoane care nu execută pedeapsa în regim de detenție, în penitenciar, ci în comunitate. Atribuțiile consilierilor de probațiune au crescut considerabil odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri penale, pentru că România era pusă la plată de toate sentințele CEDO în legătură cu condițiile din penitenciar.
A fost o perioadă când se pierdea pe bandă rulantă pentru că deținuții făceau solicitare la CEDO că nu au condiții. Schema de personal nu s-a mărit considerabil. Unii își mai dau și demisia că nici condițiile nu sunt cele mai grozave. Motiv pentru care este normal să fim supărați. Cum v-ați simți să câștigați un drept, angajatorul nu vi-l pune în plată, deși ai o sentință, ți se spune că ai acest drept și angajatorul se prevalează de legea unică ce a intrat în vigoare în 2017 și spune că tu ai salariul plafonat de atunci.
Dar atunci, în 2017, când salariul meu a devenit plafonat, eu aveam un salariu calculat greșit. Instanța mi-a dat dreptate și mi-a spus că salariul meu era calculat greșit, dar e datoria angajatorului să îți recalculeze acel salariu și să ți-l pună în plată conform sentinței, iar ministrul Justiției se prevalează de o minciună, că altfel nu pot să spun, și nu vrea să recunoască aceste sentințe și nu vrea să le pună în plată. Scrisoarea i-am trimis-o și dumnealui, dar nu cred că îmi va răspunde.
Domnule ministru, vi se pare corect ca un consilier de probațiune să fie plătit mai puțin decât un șofer de la instanță? Noi suntem persoane cu studii superioare, postliceale și doctorale, nimeni nu intră în sistem doar cu liceul. Noi lucrăm cu persoane condamnate, unele dintre ele au probleme grave de comportament, sunt consumatori de droguri, de alcool, sunt persoane violente”, a mai transmis Cristina Irimia.
Este revoltător faptul că ministrul Justiției nu pune în aplicare hotărârea unei instanțe de judecată. Mai mult decât atât, Cristina Irimia, consilier de probațiune, și cei peste 600 de colegi au ajuns să „cerșească” unui procuror un drept pe care îl au recunoscut în instanță.