Acuzaţiile de genocid de lângă Kiev, în opinia ministrului israelian de Finanțe. Avigdor Lieberman, a declarat luni, 4 aprilie, că Rusia și Ucraina au făcut schimb de „acuzații reciproce”, dar a adăugat că Israelul condamnă „toate crimele de război”.
În acest context, Israelul a susținut o rezoluție a Adunării Generale a Națiunilor Unite care condamnă Moscova, dar nu a susținut public o astfel de rezoluție înaintată Consiliului de Securitate.
Acuzaţiile de genocid de lângă Kiev în opinia Israelului
Acuzaţiile de genocid de lângă Kiev au fost comentate într-un interviu acordat luni postului public de radio Kan, de ministrul israelian de Finanţe. Lieberman a declarat că în fiecare aspect în ceea ce priveşte invazia Rusiei în Ucraina el „susține în primul rând interesele Israelului”.
Ministrul Lieberman a fost întrebat despre comentariile ministrului de externe Yair Lapid, care a calificat scenele cu civili morți din orașul ucrainean Bucea drept o crimă de război, și dacă Lieberman condamnă, de asemenea, acțiunile Rusiei.
„Acestea sunt imagini dificile, iar noi toți condamnăm crimele de război. În același timp, acestea sunt acuzații reciproce. Rușii au cerut convocarea Consiliului de Securitate al ONU… Rusia acuză Ucraina și Ucraina acuză Rusia. Condamnăm, dar, de fapt, ceea ce trebuie să înțelegem aici este că există un război sângeros și trebuie, pe de o parte, să menținem poziția morală a statului Israel și, pe de altă parte, să menținem interesele Israelului”, a precizat el.
Imaginile dezvăluite în mediul online din orașul Bucea, în apropiere de Kiev, au stârnit condamnări, într-o ruptură față de retorică mai reținută afișată de oficialii israelieni. De aceea, atât ministrul israelian de externe Yair Lapid, cât și ambasadorul Israelului în Ucraina, Michael Brodsky, au calificat acțiunile drept „crime de război”.
Israelul a „mers pe sârmă” în încercarea de a se conforma solicitărilor americane de a se exprima împotriva acțiunilor Rusiei, evitând în același confruntarea cu Moscova, care permite forțelor aeriene israeliene să efectueze lovituri împotriva țintelor iraniene din Siria.
Până acum, Israelul s-a abţinut din a comenta pe seama invaziei Rusiei în Ucraina, din necesitatea de a rămâne neutru chiar şi în lumina eforturilor de mediere intre părţi ale premierului Naftali Bennett. Premierul nu a condamnat niciodată Rusia, lăsându-i această sarcină ministrului de Externe Lapid.
Masacrul ruşilor din orașul Irpin
În urmă cu câteva zile, au apărut primele imagini cu masacrul ruşilor de la Irpin. Primarul oraşului, Oleksandr Markușin a declarat că a vorbit cu oamenii care au ieşit din adăposturi şi i-au confirmat faptele monstruoase comise de ruşi. Aceştia spun că militarii ruşi nu doar că le-au forţat pe femei să se dezbrace pentru a fi percheziţionate, ba chiar le-au torturat. În schimb, bărbaţii au fost separaţi de acestea şi folosiţi ca monedă de schimb pentru prizonierii de război.
Oraşul bombardat de ruşi şi eliberat de forţele ucrainene a rămas acum doar o imagine a atrocităţilor provocate de război, un oraş în care se mai aud doar vântul şi zgmotele îndepărtate ale exploziilor.
Un alt oraş chinuit de ruşi este Bucea. Aici, au început să apară tot mai multe dovezi ale crimelor de război: sute de civili au fost ucişi, unii executaţi cu mâinile legate la spate şi puşi în gropi comune ori chiar abandonaţi pe străzile oraşului.
În acest context vin și afirmațiile ministrului israelian de Finanțe, în ceea ce privește acuzaţiile de genocid de lângă Kiev.