Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că nu exclude ca varianta de tulpină indiană (delta) a COVID-19 să devină predominantă și în România. Tulpina indiană a COVID-19 are o incidenţă mare în Marea Britanie și Germania.
„Ne dorim, evident, să creștem rata de imunizare și procesul celor vaccinați, mai ales în contextul actual în care vedem că în anumite țări tulpina delta este cu o răspândire destul de mare. Practic, ne uităm cu destul de mare îngrijorare la ce se întâmplă și la cum cresc incidențele în Marea Britanie și în Germania, incidențe care cresc pe baza infectărilor cu tulpină delta”, a declarat Ioana Mihăilă.
Ioana Mihăilă: „Încă nu am scăpat de pericol“
Ministrul spune că mesajul este unul singur: „vaccinarea este cea care ne protejează și că încă nu am scăpat de pericol“.
Mihăilă a precizat că în România vaccinurile sunt disponibile, centrele de vaccinare sunt deschise, caravanele mobile sunt active, medicii de familie vaccinează, iar vaccinul este singura cale prin care putem să ne păzim de „un val la fel de intens ca și cel prin care am trecut”.
Ministrul s-a ferit să estimeze când va ajunge predominantă tulpina indiană, dar a precizat că e vorba de câteva săptămâni:
„Ea (tulpina delta – n.r.) este cu o rată de infectivitate mai mare decât celelalte tulpini circulante.“
„Tulpina delta are o rată de infectare mai mare decât celelalte tulpini“
Ministrul Sănătății a adăugat că și anul trecut pe perioada de vară incidența a scăzut și era un an în care nu am avut vaccinare.
„Conform estimărilor pe care asociațiile europene le fac, durata până la care tulpina delta și rata de infectivitate a acesteia vor avea consecințe nu este una foarte lungă. Este vorba probabil de mai multe săptămâni sau mai puține luni până când și la noi tulpina delta va deveni predominantă.
M-aș feri să dau estimare exactă pentru că există numeroși factori care contribuie. Așa cum am văzut și ce s-a întâmplat anul trecut pe perioada de vară, incidența a scăzut și era un an în care nu am avut vaccinare, așa cum vedem că se întâmplă în alte țări, acolo unde există un procent mare de vaccinați cu două doze, cum este Israelul, incidența este ținută sub control în continuare”, a mai spus Mihăilă.
Varianta Delta a coronavirusului, dominantă în Rusia
Varianta Delta reprezintă aproape 90% dintre noile cazuri înregistrate la Moscova. Germania și Marea Britanie a raportat o creştere accentuată a infecţiilor cu tulpina Delta.
Varianta Delta a coronavirsului a ajuns din India în peste 70 de ţări şi este pe cale să devină dominantă la nivel global. Este semnalul de alarmă tras de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care adaugă: evoluţia pandemiei de COVID-19 este însă foarte dinamică.
Potrivit Public Health England (PHE), circa 90% dintre cazurile de COVID-19 înregistrate în prezent în Marea Britanie corespund variantei Delta, care în această ţară a luat locul ca variantă dominantă variantei Alfa, cea care a provocat ultimul val epidemic.
Varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 avansează în Germania, unde, în săptămâna dintre 31 mai şi 6 iunie, reprezenta deja 6,2% din totalul mutaţiilor analizate. Proporția este de două ori mai mare decât în precedentele 14 zile, potrivit Institutului de virusologie Robert Koch (RKI).