Prima pagină » Actualitate » Ministrul Ioana Mihăilă, despre raportul privind decesele Covid-19 care nu va fi făcut public: „Am citat numai din raport” – VIDEO
Ministrul Ioana Mihăilă, despre raportul privind decesele Covid-19 care nu va fi făcut public: „Am citat numai din raport” - VIDEO

Ministrul Ioana Mihăilă, despre raportul privind decesele Covid-19 care nu va fi făcut public: „Am citat numai din raport” – VIDEO

13 mai 2021, 10:59,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat astăzi, 13 mai 2021, în cadrul unei conferințe de presă faptul că nu va face public raportul referitor la diferențele de decese cauzate de virusul COVID-19, menționând că informațiile le-a prezentat deja la sediul instituției.

„Nu am prezentat concluzii în conferința de presă, ci datele agregate în acest raport. Eu am citat numai din raport”, a spus Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății a transmis joi că sunt o serie de diferențe de până la 500 de decese COVID-19 per spital raportate între cele două platforme, iar cauzele care au stat la baza acestui incident sunt organizarea raportării variază, unele spitale recunosc neraportarea la Direcția de Sănătate Publică din diverse cauze, un nivel de cunoaștere redus și confuzii referitoare la procesul de raportare.

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, despre politizarea deceselor Covid-19

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a precizat în prezentarea raportului privind numărul deceselor Covid, că unele spitale au recunoscut neraportarea unor persoane decedate și „aceste diferențe au la bază birocrație și diferite tipuri de raportare utilizate de spitale”. Actualul șef al ministerului a mai spus că nu face bine politizarea subiectului.

Interpelată dacă există vreo legătură între diferențele de raportare a deceselor și perioada alegerilor parlamentare din anul 2020, ministrul a spus:

„Există diferenţe între datele raportate de diverse baze de date care au colectat decesele. Orice încercare de a politiza va scădea încrederea populaţiei. Aş prefera să nu facem nicio legătură politică intre numărul de decese, necazul şi nenorocirea acestor oameni, şi orice context politic. Diferenţele există de la începutul pandemiei”, a spus Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă nu cunoaște diferența dintre decesele raportate și neraportate de coronavirus

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a susținut, astăzi, mult așteptata conferință de presă în care a dorit să ofere lămuriri în ceea ce privește situația exactă a persoanelor care au decedat după ce s-au infectat cu coronavirus în România. Declarațiile vin după ce predecesorul Ioanei Mihăilă a acuzat că Partidul Național Liberal ar fi măsluit cifrele pentru a putea organiza alegeri.

„Nu aș căuta greșeli și vinovați pentru diferențele de raportare ci m-aș concentra pe corectarea deficiențelor. Am transmis o clarificare către DSP -uri privind metodele de raportare. Așa cum s-a întâmplat și în alte țări, e nevoie de o actualizare a deceselor raportare, care să plece de la datele trecute pe certificate”, a declarat Ioana Mihăilă. Ministrul a înșirat o serie lungă de cifre privind raportările deceselor, însă nu a putut oferi  o cifră finală privin diferențele de decese produse și neraportate.

Ministrul Sănătății a vrut să plece din conferința de presă după ce a fost interpelată dacă face public raportul privind decesele de COVID-19

Ministrul Sănătății nu a mai putut și a cedat în timpul conferinței de presă în care a prezentat datele referitoare la numărul deceselor de coronavirus din România. Mihăilă a prezentat diferențele existente între diversele platforme pe care sunt înregistrate decesele, însă a precizat că nu va face public raportul.

După ce a fost interpelată de mai multe ori de o jurnalistă dacă va face public raportul prezentat astăzi, Mihălă a răspuns de două ori că datele au fost deja prezentate astăzi, refuzând să spună dacă raportul va fi sau nu postat pe un site unde să poată fi consultat mai atent. Din cauza întrebărilor, ministrul Sănătății a vrut să plece din sala de conferințe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *