Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, luni, că testele COVID-19 pe bază de salivă, non-invazive, pentru elevi trebuie să ajungă în şcoli în zilele următoare, până la începutul săptămânii viitoare, relatează Agerpres.
„S-au semnat vineri contractele subsecvente, după ce la începutul săptămânii trecute s-au semnat acordurile cadru pentru cele trei loturi. Contractele subsecvente sunt semnate, cei care au câştigat licitaţia au la dispoziţie între una şi cinci zile pentru a depune scrisorile de garanţie bancară. Nu ai controlul dacă o să depună într-o zi sau în cinci zile. Dacă depun, de exemplu, mâine, poimâine contractul începe să se execute. Termenul de livrare pentru lotul 1 este între una şi cinci zile. Deci, le putem avea miercuri, le putem avea joi, le putem avea vineri, le putem avea săptămâna viitoare, luni”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.
El a adăugat că se aşteaptă, totuşi, ca testele să sosească până la finalul săptămânii în curs.
„Aşteptarea mea este, aşa cum am primit informaţia, la finalul acestei săptămâni. Dar, se poate foarte bine să fie şi luni, marţi, la începutul săptămânii viitoare”, a menţionat ministrul interimar al Educaţiei.
Sorin Cîmpeanu a precizat că toţi elevii urmează să fie testaţi, indiferent dacă sunt sau nu sunt vaccinaţi anti-COVID-19.
Sorin Cîmpeanu, revoltat de atitudinea elevilor: „Îmi cer scuze că ne-am obișnuit atât de comod încât ne deranjează mersul la școală”
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a comentat pentru News Hour with CNN nemulțumirile care vin din toate părțile în privința reluării școlii în format fizic de către anumite unități de învățământ, dar și în format online de către altele.
În timp ce unii părinți susțin că întoarcerea elevilor în bănci le va pune acestora în pericol sănătatea, alții spun că elevii nu sunt dotați cu aparatură pentru a participa la cursuri în format online.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a transmis un mesaj și elevilor, care nu vor să învețe de acasă din diverse considerente. În același timp, ministrul Educației susține desfășurarea cursurilor cu prezență fizică:
„Clasa 0 și clasa I nu pot face online, grădinițele nu pot face online. Este nevoie de prezență fizică. Am susținut și voi susține prezența fizică în școli. Dacă nu înțelegem acest lucru vom distruge acest popor în ansamblul lui.
Ați văzut puncte de vedere de la elevi. Este pierdere de timp cu drumul până la școală. Îmi pare rău, cu toții am pierdut timp cu drumul către școală și nu a fost un lucru rău. Va trebui să ne trezim de dimineață. Îmi pare rău să îi anunț, dar școala conform legii este obligatorie. Trebuie să te trezești dimineață să mergi la școală. Îmi cer scuze că ne-am obișnuit atât de comod încât ne deranjează mersul la școală.
Într-adevăr, articolul 32 din ordinul comun 5338 prevede posibilitatea Consiliului de Administrație de a formula o cerere de rămânere în online. Doar că avem cadru online care spune că trebuie să prezinte motive de deficit de infrastructură sau de resursă umană.
Le dau o veste tuturor acelora care cer să ne jucăm de-a închisul-deschisul școlii. O săptămână nu se fragmentează. Dacă s-a hotărât vineri la cererea școlii Lucian Blaga să se funcționeze cu prezență fizică, se va funcționa cu prezență fizică toată săptămâna aceasta.”