Ministrul german al Economiei a declarat că deocamdată, aprovizionarea cu gaze a Germaniei este asigurată

30 mart. 2022, 12:11
BZI.ro, în International

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck a anunţat că în contextul în care există ameninţarea opririi livrărilor ruseşti, Germania a activat miercuri, 30 martie, prima fază a planului de urgenţă destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale.

Toate acestea urmând în contextul în care Vladimir Putin, a anunţat săptămâna trecută că Rusia nu va accepta plăţi pentru furnizarea de gaze în valută şi că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către ţările „neprietenoase”.

ministrul german al Economiei, Robert Habeck

Robert Habeck le-a spus jurnaliştilor că prima dintre cele trei etape ale planului de urgenţă în cazul stopării aprovizionării cu gaz rusesc, presupune înfiinţarea unei echipe de criză în cadrul Ministerului Economiei

Ministrul german al Economiei, declaraţii asupra cererii de plată în ruble a gazului rusesc

Ministrul german al Economiei a făcut primele declaraţii asupra cererii de plată în ruble a gazului rusesc. Robert Habeck le-a spus jurnaliştilor că prima dintre cele trei etape ale planului de urgenţă în cazul stopării aprovizionării cu gaz rusesc, presupune înfiinţarea unei echipe de criză în cadrul Ministerului Economiei, care va monitoriza cu atenţie situaţia.

Ministrul Economiei a menţionat că a luat această măsură după ce autorităţile de la Moscova au declarat că vor adopta o lege care va impune plata în ruble pentru livrările de gaze naturale. Robert Habeck a subliniat că pentru moment aprovizionarea cu gaze a Germaniei este asigurată.

„Cu toate acestea, trebuie să ne creştem măsurile prevenite şi să fim pregătiţi pentru o escaladare din partea Rusiei”, a spus ministrul Robert Habeck.

În ultimele zile, principalele companii de utilităţi din Germania au avertizat că nu pot exclude posibilitatea apariţiei unor întreruperi în livrări după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat săptămâna trecută că Rusia nu va accepta plăţi pentru gaze în valută, inclusiv dolari şi euro, şi că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către ţările „neprietenoase”, printre care se numără toate statele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie.

Reamintim că la 31 martie, gigantul rus de gaze Gazprom, care a menţinut deocamdată neschimbate livrările de gaze către Europa, Banca Centrală şi Guvernul Rusiei urmează să îi raporteze preşedintelui Vladimir Putin despre măsurile care trebuie luate pentru a trece la plata în ruble pentru hidrocarburile livrate.

ministrul german al Economiei, conducta gaz Gazprom

Robert Habeck a subliniat că pentru moment aprovizionarea cu gaze a Germaniei este asigurată

Germania a declarat că este pregătită, chiar dacă Rusia opreşte livrarea de gaze

Decizia Moscovei a stârnit îngrijorare printre ţările din Occident, unde mai multe state au anunţat că nu sunt de acord să cumpere gaze şi petrol dacă plata trebuie făcută în ruble ruseşti.

Ministrul german al Economiei, a declarat luni, 29 martie, ca grupul G7 al principalelor state industrializate, a respins cererea Rusiei ca gazul exportat să îi fie plătit în ruble. Vorbind după o reuniune online a miniştrilor Energiei ai statelor G7, pe care a prezidat-o, ministrul Habeck a precizat că aceştia au convenit că cererea de plată în ruble constituie o „încălcare unilaterală şi clară a contractelor existente”.

Prezent marţi la Bucureşti, comisarul european pentru Afaceri Economice, Paolo Gentiloni, a declarat că plata în ruble a gazelor din Rusia înseamnă o încălcare a contractelor în vigoare, iar dacă ruşii decid să întrerupă livrările, Uniunea Europeană este pregătită să facă faţă acestei decizii.

În acest sens, ministrul german al Economiei, Robert Habeck a declarat că pentru moment, aprovizionarea cu gaze a Germaniei este asigurată.

ministrul german al Economiei, conducte de gaze, lucrator

Ministrul Economiei a menţionat că a luat această măsură după ce autorităţile de la Moscova au declarat că vor adopta o lege care va impune plata în ruble pentru livrările de gaze naturale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *