Prima pagină » International » Ministrul german al Apărării a decis să demisioneze. Succesorul este deja discutat la nivel intern
Ministrul german al Apărării a decis să demisioneze. Succesorul este deja discutat la nivel intern

Ministrul german al Apărării a decis să demisioneze. Succesorul este deja discutat la nivel intern

13 ian. 2023, 22:00,
BZI.ro, în International

Christine Lambrecht (57 de ani, SPD) a decis să demisioneze din funcția de ministru al Apărării, notează publicația germană BILD, citând mai multe surse.

Inițiativa de a renunța la funcție vine așadar de la ea – nu de la Cancelarie. Acum este vorba despre momentul exact al demisiei. Succesorul ei este deja discutat la nivel intern, potrivit sursei citate.

O majoritate dintre germani vor ca ministrul Apărării, social-democrata Christine Lambrecht, să demisioneze, indică un sondaj de opinie realizat pentru televiziunea publică ZDF, preluat vineri de dpa.

Blocul conservator de opoziţie a cerut deja plecarea din funcţie a Christinei Lambrecht

Conform sondajului, 60% dintre respondenţi sunt în favoarea demisiei lui Lambrecht, în timp ce numai 25% susţin rămânerea ei în funcţie. Jumătate dintre votanţii intervievaţi ai social-democraţilor au spus şi ei că ministrul apărării ar trebui să demisioneze.

Blocul conservator de opoziţie CDU/CSU a cerut deja plecarea din funcţie a Christinei Lambrecht.

Ministrul apărării se confruntă cu critici intense în Germania legate de competenţa sa, dar şi de comentariile sale publice, printre care mesajul de Anul Nou, postat pe Instagram, în care Lambrecht vorbea despre invazia Rusiei în Ucraina în timp ce în spatele ei explodau artificii.

Sondajul Politbarometer a fost realizat de institutul de cercetare Wahlen din Mannheim pe un eşantion de 1.259 de persoane, între 10 şi 12 ianuarie.

Olaf Scholz se plânge de presiuni pentru a furniza tancuri Ucrainei

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că țara sa este supusă unor presiuni externe majore pentru aprovizionarea Ucrainei cu tancuri de lutpă, potrivit AFP.

„Ultimele unsprezece luni au arătat că este înțelept să nu-ți pierzi mințile din cauza solicitărilor zilnice, uneori chiar orare”, a spus Scholz, într-un interviu acordat săptămânalului TAZ, care va fi publicat sâmbătă.

Potrivit lui Scholz, mulți germani sunt „foarte îngrijorați și speră că cancelarul și guvernul său își vor păstra nervii” pe subiectul armelor pentru Ucraina.

„Majoritatea cetățenilor consideră că abordarea măsurată a guvernului în ceea ce privește vânzările de arme este ceea ce trebuie făcut. Ceea ce mă deprimă este că acest lucru se reflectă cu greu în rapoartele din presă, care par să se preocupe constant doar de ceea ce se poate face în continuare”, consideră cancelarul Germaniei.

Scholz a subliniat că Germania furnizează Ucrainei „arme deosebit de eficiente”, precum sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T și, în curând, sistemele antirachetă Patriot.

Conducerea în această situație nu înseamnă „să stai pe baricade și să strigi „Înainte la luptă”, a spus el. „Conducerea înseamnă să ai curajul să faci ceea ce trebuie în această situație care amenință pacea mondială”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *