Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîțu, a discutat astăzi, 9 noiembrie 2020, despre un posibil acord cu Fondul Monetar Internațional. Oficialul susine că exclude vehement un acord cu FMI deoarece se poate finanţa un deficit vizibil şi fără ajutorul unei instituţii financiare internaţionale. Deficitul a fost utilizat în domeniul sănătăţii, unde au fost investiţii record.
„Exclud! Exclud varianta unui acord cu Fondul Monetar Internațional. Am arătat în acest an că dacă ai câștigat încrederea piețelor și a investitorilor, poți să finanțezi un deficit mare fără să ai nevoie de insituții financiare internaționale. Acest deficit l-am folosit pentru a plăti sănătate, am avut investiții record, deci nu e nevoie de un acord cu FMI. Vă spun clar, nu există aceste discuții! Nu avem în calcul împrumut de la FMI”, a declarat Florin Cîțu.
Florin Cîțu, despre pensii şi alocaţii
În intervenţia publică, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a fost interpelat despre dublarea alocațiilor pentru copii, ce se va întâmpla cu ele și până când vor fi mărite.
„E un plan de care ne vom ține, îl vom menține. Este planul inițial din august și din câte țin eu minte, dublarea se va face parcă în următorii doi ani”, a declarat Florin Cîțu.
Dar ce se întâmplă cu pensiile
După ce Virgil Guran a vorbit despre eșalonarea punctului de pensie în perioada 2021 – 2022, Florin Cîțu a ținut să completeze:
„Bineînțeles, punctul de pensie va crește în continuare. Și va crește și în 2021, și în 2022 și în 2023. Vom veni public cu variantă, dar în fiecare an, punctul de pensie va crește! Nu știm momentan cu cât…”.
Ministrul Finanațelor Publice, Florin Cîțu a precizat în data de 29 octombrie 2020 faptul că statul român are un atu faţă de restul Uniunii Europene, putând împinge economia prin dobânzi.
„Inflaţia nu va creşte şi dobânzile vor continua să scadă. Au scăzut în fiecare lună anul acesta dobânzile şi vor continua să scadă. Aici, iarăşi, este un atu al României. România mai are loc să împingă economia prin dobânzi. Dobânzile mai au loc să scadă. Rezervele minime obligatorii iarăşi. Deci, lichiditate în economie putem să mai injectăm şi putem să împingem economia”, a declarat Cîţu.
Florin Cîțu, previziuni pentru viitor
Oficialul susține că a învățat din criza din perioada anilor 2007-2008 și a preluat Ministerul pregătit pentru o perioadă în care poate fi mult mai rău.
„Astăzi, faptul că am trecut prin acea criză, eram în sectorul privat în 2007 – 2008, am învăţat multe şi am studiat foarte mult fenomenul şi al crizelor şi ţin minte când am preluat mandatul că am spus că pregătesc bugetul «prepare for the worst hope for the best». Cam asta era ideea. Risc management, aceasta am făcut. Situaţia arată mult mai bine decât se aşteptau foarte mulţi, pentru că am învăţat o lecţie foarte simplă: banii într-o perioadă de criză trebuie să circule şi dobânzile trebuie să scadă“, a precizat Florin Cîțu.
„Politica fiscală anul acesta a injectat bani în economie“
Reprezentantul din Executivul Orban precizează că au fost injectate sume colosale de bani în economia românească în anul curent.
„Politica fiscală anul acesta, cu ce mă ocup eu, a injectat bani în economie. La 25 octombrie erau aproape 16 miliarde de lei rămaşi la companii prin măsurile fiscale pe care le-am luat noi. Am mai băgat 3 miliarde de lei în plus TVA faţă de anul trecut….“, consideră Florin Cîțu.