Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a anunțat la finalul ședinței de Guvern de vineri, 15 iulie, o nouă serie de măsuri,. De altfel, Guvernul a adoptat modificările propuse la Codul Fiscal. Proiectul prevede, printre altele, creşterea impozitului pe dividende de la 5% la 8% și scăderea pragului veniturilor până la care o companie este considerată microîntreprindere. De asemenea microîntreprinderile vor fi obligate să aibă cel puțin un angajat, fiind eliminat impozitul de 3% pe profit. Totodata, crește la 9% TVA-ul pentru băuturile băuturile nealcoolice care conţin adaos de zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate şi se majorează accizele pentru ţigarete.
Majoritatea acestor măsuri se vor aplica de la 1 ianuarie 2023, cu excepția majorării accizelor, a creșterii taxelor pentru jocurile de noroc și contractele part-time, care vor intra în vigoare de la 1 august. Guvernul estimează că noile modificări fiscale vor aduce în plus la bugetul de stat suma de 2,2 miliarde lei în anul 2022 şi 13,4 miliarde lei (aproximativ 1% din PIB) în anul 2023.
Declarații despre forma finală a codului fiscal
Adrian Câciu a anunţat, vineri, 15 iulie, după şedinţa Executivului, adoptarea Ordonanţei privind modificarea Codului Fiscal: Termenul de intrare în vigoare a impozitului pe cifra de afaceri de 1% sau a opţiunii de impozit pe profit în HORECA a fost dus la 1 ianuarie 2023.
„După cum ştiţi, România este totuşi într-un angajament de reformă accelerată pe mai multe componente, un angajament de realizare a unei consolidări fiscale foarte mult timp amânate care ne-a adus să intrăm într-o procedură de deficit excesiv în anul 2020.
Într-un proces de reformă şi din perspectiva de digitalizare a instituţiilor statului în ceea ce priveşte colectarea veniturilor, dar şi de necesitate a eliminării unor excepţii din zona fiscală care a condus la distorsiuni şi au produs fenomene economice cu efecte negative.
Noi am anunţat încă de la începutul acestui an ca această reformă se va face, o ajustare echilibrată din perspectiva noastră între nevoia de a sprijini în continuare economia şi cetăţenii, şi a proteja, dacă vreţi, capitalul românesc dar şi veniturile salariaţilor . Dar şi de a continua asigurarea unui echilibru fiscal bugetar pe termen mediu şi lung”, a precizat ministrul Câciu.
Guvernul a adoptat o serie de măsuri
Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a afirmat că Guvernul a considerat că nu este oportun şi necesar să facă ajustări radicale de mediu fiscal ci să continue traiectoria de susţinere a mediului de afaceri, de reaşezare a sarcinei fiscale pe contributori.
„În urma dialogului preliminar cu mediul de afaceri şi mediul asociativ dar şi din partea de discuţii politice din cadrual coaliţiei au fost o serie de decizii , decizii care au fost prezentate în transparenţă.
Pentru modificarea codului fiscal şi am continuat dezbaterile evident în această săptămână cu mediul de afaceri, și au fost făcute o serie de ajustări la solicitarea acestora, drept pentru care, astăzi am adoptat forma finală a Ordonanţei cu privire la modificările la codul fiscal. Sunt o serie de măsuri care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023 şi câteva măsuri care intră în vigoare începând cu data de 1 august 2022
O să accentuez această chestiune privind abordarea echilibrată pe aceastp reformă fiscală, pentru că au fost o serie de poziţii ale mediului public în care s-a solicitat o abordare mai radială”, a spus Adrian Câciu.
În sectorul HORECA, ministrul Finanţelor a anunţat că termenul de intrare în vigoare a impozitului pe cifra de afaceri de 1% sau a opţiunii de impozit pe profit a fost dus mutat către data de 1 ianuarie 2023.