Prezent la o emisiune tv, ministrul Energiei a vorbit despre facturile românilor şi despre posibilitatea plafonării preturilor la energie. Virgil Popescu a explicat faptul că nu este indicată o asemenea decizie. PNL-istul a vorbit şi despre Spania care a luat deja aceeaşi decizie.
Vă aducem aminte faptul că pe piața energetică din România este haos. Facturile românilor aproape s-au dublat, asta în timp ce Klaus Iohannis a promulgat legea consumatorului vulnerabil.
Virgil Popescu susţine că nu este indicat să plafonăm preţurile la energie
Virgil Popescu menţionează faptul că preţurile la energie nu ar trebui plafonate. Ministrul Energiei este de aceeaşi părere cu premierul Florin Cîțu. Acesta susţine că din cauza unor directive europene acest lucru nu poate fi aplicat în România:
„Premierul a și explicat că putem vorbi de plafonare în zona de energie când toți sau majoritatea membrilor UE plafonează prețurile, că nu mai avem piață liberă atunci. Nu putem să funcționăm noi cu piață liberă, și alții…
Există pe lege a concurenței, care o lege pe directivă europeană a concurenței, care spune că un stat membru poate lua măsura de a plafona pe maxim șase luni în cazul unor fluctuații de preț. Problema e dacă e viabilă această măsură.
Spania nu a plafonat preţurile la energie, susţine ministrul Energiei
De altfel, în continuarea interviului, ministrul Energiei susţine că a aflat exact tactica spaniolilor. VirgilPopescu susţine că Spania nu a plafonat preţurile la energie ci mai degrabă acordă subvenții către cetățeni, preţul de la distribuitori rămânând la acelaşi nivel cu Europa:
Am sărit și am spus că Spania a făcut acest lucru. Mie mi-a venit ieri de la reprezentanța noastră, că am cerut, ce au făcut spaniolii. Nu au făcut plafonare, nu se numește plafonare ce au făcut ei. Spaniolii nici nu sunt producători de gaze, sunt importatori. Au spus că cetățeanul plătește o sumă mai mică. Prețul gazului în Spania e la nivelul prețului european la toate bursele, diferența o suportă bugetul statului. Cam asta facem și noi, nu e o plafonare, ci o subvenție dată cetățenilor. Asta vom face”, a declarat Popescu.
Dacă se plafonează preturile, mărfurile nu s-ar mai vinde pe piaţă
O altă precizare făcută de ministrul Energiei se referă la faptul că, dacă autorităţile naţionale ar plafona preţurile la energie, marfă nu ar mai putea fi vândută pe piaţă și producătorii ar putea să se orienteze către piețe mai bune:
„Nimeni nu mai vine să investească în țara ta, să producă această marfă. Aici e exemplul clar cu gazele din Marea Neagră. Dacă am plafona sub piață, degeaba mai scoate, că nu mai are rentabilitate să vândă. Trebuie foarte bine gândit. Nici proiectul PSD nu e de plafonare, ci de subvenție”, a explicat ministrul Virgil Popescu, pentru B1 TV.
Declaraţiile vin şi în contextul în care PSD a declarat faptul că a depus un proiect de lege de plafonare a preţurilor la energie. Totuşi, ministrul consideră că ceea ce a făcut social democraţii este mai degrabă o subvenție.