Prima pagină » Actualitate » Ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu intenționează să demisioneze
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu intenționează să demisioneze

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu intenționează să demisioneze

25 ian. 2022, 20:16,
în Actualitate

Întrebat despre faptul că Dacian Cioloș i-a cerut demisia din Guvern, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că poate liderul USR ar trebui să îi ceară demisia şi preşedintelui Franţei Emmanuel Macron, deoarece şi acolo preţurile la energie sunt foarte mari.

„Dacian Cioloş poate ar trebui să îi ceară demisia şi domnului Macron, că şi acolo preţurile la energie sunt mari. Eu nu mai comentez ceea ce declară Dacian Cioloş”, a declarat Virgil Popescu, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, la finalul şedinţei Executivului.

Preşedintele USR, Dacian Cioloş a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, că ministrul Energiei, Virgil Popescu nu mai poate rămâne în funcţie după ”atâtea bâlbe şi atâtea greşeli, cu efecte devastatoare asupra veniturilor cetăţenilor”.

Deputatul USR, Ionuţ Moşteanu a declarat marţi că săptămâna viitoare, în prima zi a sesiunii legislative, formaţiunea pe care o reprezintă va depune moţiune simplă la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu, pe care îl acuză că a fost „total absent şi depăşit de situaţie” în criza facturilor la energie.

Parlamentarii revin, marţi, din vacanţa de iarnă, într-o nouă sesiune parlamentară care începe pe 1 februarie şi se va încheia în vară.

Virgil Popescu, despre Ordonanța de Guvern privind plafonarea prețurilor energiei electrice și gazelor naturale

Pentru consumatorii casnici, nimeni nu va plăti mai mult de 0,8 lei pe kilowatt/oră la energie electrică şi 0,31 lei pentru kilowatt/oră la gaze naturale, indiferent de consum.

„Astăzi am aprobat ordonanța de urgență prin care, începând cu data de 1 februarie, se fac modificări în ajutorul oamenilor. Pentru toți consumatorii casnici scade plafonul de la 1 leu pe kWh la 80 de bani pe kWh pentru energie electrică și de la 37 bani pe kWh la 31 bani pe kWh, indiferent de cât consumă. Dacăm în plus, consumă 500 kwh lunar la energie electrică și 300 metri cubi lunar la gaze, atunci benenficiază de o compensare suplimentară și practic vor plăti 68 de bani pentru energie electrică și 22 bani pentru gaze, vorbim de toate taxele incluse”, a declarat Virgil Popescu.

În plus, față de categoriile incluse înainte în lege, spitale, școli, grădinițe, universități, ONG-uri, schema a fost lărgită pentru aproape toți consumatorii non-casnici. „Mă refer la absolut toți consumatorii non-casnici, cu excepția marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat de ordonanța 81 pe o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană. Și pentru ei suntem în discuții cu Comisia să reînnoim această schemă”, a precizat ministrul.

Prin Ordonanța de Guvern de astăzi crește și nivelul compensației

De asemenea, Nicolae Ciucă a transmis că s-a decis ridicarea nivelului compensației, pentru ca intensitatea crizei să fie resimțită cât mai puțin de către populație.

„Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kWh energie electrică şi sau 300 metri cubi de gaze naturale se va plăti 0,68 bani pentru kWh la energie electrică şi circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse. Am decis, de asemenea, ridicarea nivelului de compensaţie pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice, astfel încât efectele crizei să fie cât mai puţin resimţite de către oameni şi de către economia românească, având nevoie acum mai mult ca oricând de susţinere pentru redresarea post pandemie.

Pentru consumatorii non-casnici, IMM şi industria alimentară vom plafona preţurile la un leu pe kWh TVA inclus pentru energie electrică şi 0,37 bani kWh la gaze naturale. Pentru CET-uri e deja activă o schemă dedicată de ajutor de stat. În ceea ce priveşte măsurile de care beneficiază marii consumatori de energie, după cum se ştie, în decembrie anul trecut au fost alocate 130 milioane euro pentru susţinerea acestora”, a declarat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de marţi de la Palatul Victoria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *