Situaţia din energia românească este una haotică. România este țara cu unul dintre cele mai mari preturi practicate, record la nivelul Uniunii Europene. Totuși, ministrul Energiei a dat asigurări că va accelera aprobarea legii care se referă la consumatorul vulnerabil. Virgil Popescu a făcut declaraţiile în contextul întâlnirii de la Guvern cu premierul şi reprezentanții autorităților şi companiilor de nergie.
Virgil Popescu a vorbit despre acest subiect la câteva ore după ce ministrul de Finanțe, Dan Vîlceanu a dat vina, pentru majorare, pe creșterea prețului certificatului CO2.
Legea consumatorului vulnerabil va fi aprobată în regim de urgență susține ministrul Economiei, Virgil Popescu
Într-o declarație făcută de ministrul Energiei se arată faptul că legea consumatorului vulnerabil va fi aprobată în regim de urgentă. Virgil Popescu a făcut declaraţiile în contextul în care la Guvern a avut loc o întâlnire cu premierul şi reprezentanţii companiilor energetice:
„Ceea ce am spus în urmă cu două săptămâni că devansarea termenului de intrare în vigoare a consumatorului vulnerabil trebuie să se întâmple și acest lucru îl vom face începând cu 1 septembrie în Parlament și protecția consumatorului vulnerabil al celor care au cu adevărat nevoie de protecție. Este o prioritate pentru noi și o vom face”, a declarat ministrul Energiei.
Popescu a precizat că este vorba de o devansare a termenului pentru ca prevederile legii să se aplice chiar din această iarnă.
„Asta înseamnă că vom devansa termenul din anul 2022, în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, cred că putem vorbi de această iarnă, în funcție de cum decurg discuțiile în Parlament”, a explicat ministrul.
Certificatele CO2, principalele vinovate pentru creșterea prețului mediu al energiei
Virgil Popescu pare să fie pe aceeași lungime de undă cu ministrul de Finanțe, Dan Vîlceanu și menționează faptul că prețul mediu al energie a crescut din cauza majorării certificatelor CO2:
„Ne uităm pe prețul mediu și a venit OPCOM cu prețul mediu al energiei electrice de la 1 ianuarie până la data de 31 iulie și prețul mediu pe piața românească, pe piața SPOT românească, este de 64 de euro – nu 100, nu 1.000 de lei, nu 200. Sunt vârfuri și evident că trebuie să urmărim acest aspect. Principala cauză, am tot spus-o, este costul certificatului de CO2 – și nu numai în România. Peste tot acolo unde avem energie pe bază de cărbune prețul se închide foarte sus, este doar 55 de euro costul unui certificat care se adaugă la costul de producție și evident tot producătorii ceilalți vor beneficia de acest preț și vor face profit”, a mai spus ministrul.
Situația pe piața românească de energie este una haotică, prețurile atingând niveluri record chiar și pentru UE.
Gabriela Firea spune acum ceva timp faptul căt că majorarea masivă a prețului energiei, dar și a combustibililor (+10%) a determinat majorări în lanț, cu efecte puternice în privința alimentelor de bază și bunurilor de larg consum. Aceasta cerea o plafonare a prețurilor la energie și dorea convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului României pentru a vota o astfel de prevedere.