Prima pagină » Actualitate » Ministrul Energiei, Sebastian Burduja se laudă că România este cel mai mare producător de gaze naturale din Europa, dar facturile românilor sunt astronomice

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja se laudă că România este cel mai mare producător de gaze naturale din Europa, dar facturile românilor sunt astronomice

29 oct. 2024, 14:47,
Redacția BZI în Actualitate

La capitolul demagogie guvernanții sunt cei mai buni, iar Ministrul Energiei, Sebastian Burduja nu face excepție. Acesta s-a lăudat recent că România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Europa. Cu ce ne ajută acest lucru? Cu nimic pentru că facturile românilor sunt astronomice.

Momentan nu se simte acest lucru pentru că, încă, consumul de gaze naturale este minim. Odată cu trecerea la sezonul rece, perioadă când energia termică este consumată la niveluri superioare, facturile românilor vor deveni astronomice.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja se laudă că România este cel mai mare producător de gaze naturale din Europa, dar facturile românilor sunt astronomice

În iarna 2023-2024, facturile românilor au fost astronomice. Ce e drept, acestea au fost un pic mai mici decât iarna precedentă, dar ajunsese la niveluri superioare comparativ cu țările care nu produc gaze naturale. În acest context, ministrul Energiei, Sebastian Burduja se laudă că România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Europa.

Sebastian Burduja a anunțat recent pe pagina sa de Facebook o performanță notabilă a României în domeniul producției de gaz. În al doilea trimestru al anului 2024, România a înregistrat o producție de 2,3 miliarde de metri cubi de gaz, depășind astfel Olanda, care a produs 2,2 miliarde de metri cubi. Burduja a menționat că această creștere de 1% față de anul precedent confirmă poziția de lider european pe care România și-a asumat-o.

Prețul gazelor naturale în Europa. România are gaz mai ieftin dar și salarii mult mai mici

El a adăugat că România își va dubla producția de gaz odată ce va începe extracția gazelor de mare adâncime din Marea Neagră, începând cu 2027. Burduja este de părere că această dezvoltare va conduce la prețuri mai avantajoase la gaz, va stimula economia prin atragerea de noi investiții și va contribui la reducerea dependenței regiunii de gazul rusesc. În realitate, ceea ce ministrul Energiei nu spune românilor este că în pofida prețului mai mic la gazele naturale, din cauza puterii de cumpărare mult mai mici, românilor le este extrem de greu să plătească facturile. Cum putem să comparăm prețul din Franța care este 0,12 cu prețul din România 0,06 în contextul în care salariul minim din Franța este aproape 1800 de euro, în timp ce în România este aproximativ 400 de euro.

Facturile la energie vor fi duble, avertizează specialiștii

O altă mare problemă pe care Sebastian Burduja nu o spune este cea a eliminării plafonării energiei care se va produce începând cu data de 31 martie 2025. Specialiștii din domeniu vorbesc despre faptul că, odată cu eliminarea plafonării, românii vor avea facturile la energie duble.

Facturile la utilități ale românilor vor crește semnificativ în această iarnă, posibil chiar să se dubleze, deoarece România a achiziționat energie la prețuri extrem de ridicate în ultimele luni. În anumite zile, costul unui MegaWatt Oră a ajuns la 1.000 de euro în perioadele de consum maxim. Pentru a face față cererii în sezonul rece, România va trebui să cumpere și mai multă energie, iar aceste costuri vor fi resimțite în buzunarul cetățenilor.

Pentru cei care beneficiază de încălzire centralizată în bloc, costurile întreținerii vor crește considerabil, iar pentru un apartament de două camere, doar apa caldă și încălzirea ar putea depăși 500 de lei lunar. În cazul încălzirii cu centrală proprie, pentru același tip de apartament, se estimează că doar costul încălzirii va varia între 700 și 900 de lei pe lună, iar factura de electricitate ar putea ajunge la 100 de lei pe lună.

Nici anul 2025 nu va aduce vești bune pentru români în privința prețurilor la energie. Tarifele la gaze sunt așteptate să crească cu până la 0,5% până la finalul lui martie 2025, iar începând cu 1 aprilie, se anticipează o majorare care ar putea ajunge chiar la 26%. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja se laudă că România este cel mai mare producător de gaze naturale din Europa, în timp ce românii plătesc facturi astronomice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`