Prima pagină » Actualitate » Ministrul Energiei din Azerbaidjan nu garantează sprijin României: „Ne dăm silinţa, dar avem cel puţin 10 ţări din Europa care ne cer gaze”

Ministrul Energiei din Azerbaidjan nu garantează sprijin României: „Ne dăm silinţa, dar avem cel puţin 10 ţări din Europa care ne cer gaze”

22 sept. 2022, 16:15,
în Actualitate

Azerbaidjanul face tot ce-i stă în putinţă să furnizeze gaze României, însă există mai multe ţări ţări europene care cer gaze acum statului caspic, a afirmat, joi, 22 septembrie, Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Azerbaidjan. Oficialul azer a fost prezent la Bucureşti la conferinţa Romanian Internaţional Gas Conference, unde a participat la un panel de discuţii alături de alţi omologi ai săi din opt ţări din regiune precum România, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Grecia şi Turcia.

Jurnaliştii români l-au întrebat pe ministrul azer dacă ţara sa este dispusă să livreze gaze către România în viitorul apropiat.

„Suntem în discuţii cu reprezentanţii din România. Încercăm să facem tot ce ne stă în putinţă, dar e nevoie de timp. Sunt anumite criterii organizatorice legate de tranzitul gazelor, de transport. Suntem în procesul de negociere, avem un parteneriat strategic cu România şi ne dăm silinţa, dar avem cel puţin 10 ţări din Europa care ne cer gaze şi facem tot ce putem”, a spus Shahbazov.

Oficialul azer a spus că trebuie stabilit în ce condiţii se pot face livrările

Ministrul Energiei din Azerbaidjan nu face promisiuni României

După ce a precizat că nu poate promite nimic României, ministrul Energiei din Azerbaidjan a spus că ţara să se pregăteşte să crească livrările de gaze către Uniunea Europeană.

„Anul trecut am furnizat către UE 8,2 miliarde de metri cubi, iar anul acesta am crescut cantitatea cu 40%. Vrem să dublăm în următorii cinci ani cantitatea de gaze naturale azere cu care să aprovizionăm Uniunea Europeană. Scopul nostru este să furnizăm mai multe gaze către partenerii noştri care deja primesc şi să ne extindem livrările către regiuni noi, din sudul Europei, către vestul Balcanilor”, a spus ministrul azer.

Ministrul azer Shahbazov a arătat că, deşi este nevoie de decizii rapide, lucrurile nu pot fi făcute peste noapte.

„Aşa ceva nu se poate produce peste noapte, este nevoie de consultări interguvernamentale şi mai trebuie să luăm decizii investiţionale corespunzătoare. Este nevoie de contracte, angajamente pe partea de consum şi producţie. Tot acest pachet trebuie implementat cât mai curând pentru că nu avem prea mult timp la dispoziţie”, a completat el.

De asemenea, oficialul azer a spus că trebuie stabilit în ce condiţii se pot face livrările.

„România este pentru noi un partener important pe domeniul petrolier şi produse petroliere. Avem o reţea de 68 de benzinării deţinute de compania de stat (ŞOCAR – n.r.), în 24 de regiuni ale României. Acum, România va deveni parte a noului proiect de extindere a coridorului sudic al gazelor, nu doar pentru a primi gaze, dar şi ca potenţială rută de tranzit. Cu ajutorul BRUA, România poate deveni un jucător important în regiune”, a completat oficialul din Azerbaidjan.

România a închis minele într-o perioadă în care se află la mare căutare

Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum o analiză făcută de jurnaliştii de la Reuters a scos în evidență faptul că lumea caută cărbune, în pofida politicii energiei verzi. Cu toate că și România putea deveni un important jucător la nivel internațional, dacă statul nu asculta orbește de UE și nu închidea minele de cărbune. Spre exemplu, Reuters arată că un port din Tanzania care era exportator de caju și-a schimbat în totalitate activitatea. Iar în aceste momente, prin portul Mtwara sunt extrem de multe nave care încarcă cărbune, în condiţiile în care Tanzania exporta resurse doar în țările din vecinătatea ei.

Straniu cum țări care în mod tradiţional nu exportau cantități considerabile de resurse naturale au deveni peste noapte jucători importanți la nivel mondial. Iar aici amintim de țări precum Tanzania, Botswana sau chiar Madagascar.

„După debutul războiului, jucătorii europeni sunt dispuşi să meargă oriunde este cărbune. Ei se oferă să plătească preţuri foarte bune”, spune Rizwan Ahmed, director de operaţiuni la compania minieră Bluesky Minings din Tanzania.

Acum însă, ministrul Energiei din Azerbaidjan nu garantează sprijin României în ceea ce privește acordarea de gaze.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Insula din Caraibe unde oamenii dispar fără urmă. "Poliţia s-a enervat şi ne-a spus să ne oprim"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Două mari evenimente pe Netflix. Fanii abia așteaptă revenirile
SportpeSurse
Ucraina și România au bătut palma pentru un MEGA-PROIECT, spre fericirea lui Dan Șucu și frații Pavăl
Playtech.ro
Cum să cureți salteaua cu bicarbonat de sodiu. Trucul e folosit și în hotelurile de lux. Va arăta mereu impecabil
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`